AcasăNewsParlamentul European da unda verde pentru relocarea a 120.000 de imigranti

Parlamentul European da unda verde pentru relocarea a 120.000 de imigranti

Soarta refugiatilor se va decide la summit-ul extraordinar al Consiliului Europei de saptamana viitoare

Propunerea Comisiei Europene privind repartizarea a 120.000 de solicitanti de azil din Grecia, Italia si Ungaria intre statele membre a fost adoptata, ieri, in regim de urgenta, tarile UE urmand sa se pronunte marti asupra acestei rezolutii legislative. Eurodeputatii au votat 372 pentru , 124 impotriva iar 54 s-au abtinut.

Soarta refugiatilor se va decide la summit-ul extraordinar al Consiliului Europei de saptamana viitoare

Conform propunerii Comisiei Europene, 120.000 de solificanti de azil vor fi relocati din Italia (15.600), Grecia (50.400) si Ungaria (54.000). Acestora se adauga relocarea a 40.000 de imigranti, masura aprobata de Parlament si de Consiliul JAI, numarul total al persoanelor ce urmeaza sa fie relocate fiind de 160.000. In dezbaterea plenara de miercuri, ministrul luxemburghez al imigratiei si azilului, Jean Asselborn, a informat Parlamentul ca Ungaria nu vrea sa beneficieze de regimul relocarii, in conditiile in care PE sustine distributia obligatorie a imigrantilor. Ungaria, prezentata de altfel ca un beneficiar al acestui plan, si-a exprimat clar refuzul, la fel ca Slovacia, si Republica Ceha. Alte tari, precum Polonia sau Romania, si-au exprimat reticenta cu privire la cotele de repartitie obligatorii. Schema obligatorie propusa i-ar imparti pe solicitantii de azil in statele membre UE in functie de capacitatea acestora de absorbtie, care va fi calculata in functie de numarul populatiei, PIB-ul, rata somajului etc. Statele membre care vor participa la aceasta relocare vor primi 6000 de euro per persoana relocata, inclusiv o taxa de prefinantare pentru a permite autoritatilor nationale sa actioneze repede. Tarile din care solicitantii de azil vor fi transferati vor primi 500 de euro pentru fiecare persoana relocalizata, pentru acoperirea cheltuielilor de transport.

Nu poti primi, platesti

Daca, din ratiuni obiective (cum ar fi o catastrofa naturala), un stat membru este incapabil sa participe la acest mecanism obligatoriu de solidaritate, el trebuie sa aduca o contributie financiara la bugetul UE de pana 0,002% din PIB-ul sau. Comisiei Europene ii va reveni sarcina de a analiza motivele comunicate de statul respectiv si de a decide daca acestea justifica sau nu neparticiparea tarii la mecanism pentru maximum 12 luni.  Esecul, pana in prezent, al ministrilor de Interne ai UE de a se pune de acord pentru relocarea celor 120.000 de eimigranti a fost ”sever criticat” de o larga majoritate a deputatilor in timpul dezbaterilor de miercuri. Majoritatea au cerut statelor membre sa ”romana unite”, sa ia masuri de urgenta pentru a lupta contra crizei actuale si sa puna la punct un ”sistem european de azil si migrare care sa functioneze pe termen lung”. ”Sustinerea de catre Parlamentul European intr-un timp record a propunerii Comisiei Europene din 9 septembrie pentru relocarea a 120.000 de solicitanti de azil trimisa ministrilor europeni de Interne, care se vor reuni din nou, marti, este semnalul clar ca este vremea actiunii si punerii de acord asupra acestui al doilea plan de urgenta”, se arata, ieri, intr-un comunicat al Parlamentului European.

Comisia Europeana : ”Un pas important”

„Parlamentul European a facut astazi un pas important votand in favoarea propunerii Comisiei pentru relocarea din Italia, Grecia si Ungaria a 120.000 de oameni care au nevoie in mod evident de protectie internationala. Comisia saluta acest vot si este in mod special recunoscatoare Parlamentului pentru reactia rapida, care a apelat la o procedura de urgenta pentru a asigura procesul de votare la doar o saptamana dupa ce propunerea a fost facuta„, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene, in urma votului din PE. „Consiliul European are de acum cale libera sa adopte propunerea noastra. Solicitam statelor membre sa ia deciziile necesare la Reuniunea extraordinara a Consiliului Justitie si Afaceri Interne, pe data de 22 septembrie 2015”.

Peste 5000 de imigranti au ajuns in Croatia in 24 de ore

Peste cinci mii de emigranti au ajuns pe teritoriul croat in cursul a 24 de ore, dupa ce Ungaria si-a inchis granitele, a raportat, ieri, televiziunea nationala croata (HRT). Emigrantii, printre care refugiati din Orientul Mijlociu, continua afluxul spre Croatia, tara care a devenit o noua poarta de intrare in Uniunea Europeana. Ministrul croat al Sanatatii, Sinisa Varga, a declarat , ieri, ca tara sa se asteapta la sosirea a peste 20.000 de emigranti, in urmatoarele doua saptamani. Premierul Zoran Milanovici s-a intalnit cu cancelarul austriac Werner Fayman pe tema crizei migratorii.

author avatar
Tudor Borcea
221 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger