AcasăNewsParlamentul European cere Schengen pentru Romania si Bulgaria

Parlamentul European cere Schengen pentru Romania si Bulgaria

Documentul adoptat ieri nu creeaza vreo obligatie pentru statele membre

Eurodeputatii au votat ieri o rezolutie prin care se solicita ministrilor UE sa admita Romania si Bulgaria in zona Schengen, cat mai curand posibil, ca membri cu drepturi depline.

Documentul adoptat ieri nu creeaza vreo obligatie pentru statele membre

Parlamentul European a dat unda verde pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen in iunie 2011 si si-a reiterat pozitia de cateva dupa adoptarea rezolutiei legislative.

In prezent, Romania si Bulgaria aplica partial normele Schengen, iar controalele se efectueaza la frontierele interne ale celor doua tari. Decizia finala privind posibilitatea ca cele doua tari sa devina parte a spatiului Schengen trebuie luata in unanimitate in Consiliu de catre ministrii UE. ”Tarile au indeplinit deja conditiile, Comisia a spus acest lucru, expertii au spus acest lucru”, a declarat raportorul Parlamentului European, socialistul bulgar Serghei Stanisev, „Consiliul (UE) pur si simplu nu stie ce sa mai zica. In ultimii cinci ani, Consiliul a incalcat regulile europene prin esecul de a adopta o decizie privind admiterea Romaniei si Bulgariei la zona Schengen”, a adaugat Stanisev. Potrivit raportului oficialului european.

admiterea partiala a acestor tari ar fi „lipsita de o justificare legala” si ar putea avea efecte economice si sociale negative pentru Romania si Bulgaria. Documentul nu creeaza vreo obligatie pentru statele membre, dar cere Consiliului Uniunii sa ia rapid o decizie pozitiva asupra aderarii celor doua tari la spatiul european de libera circulatie si sa nu lege acest pas de Mecanismul de Cooperare si Verificare, MCV. Astazi, spatiul Schengen cuprinde majoritatea statelor UE, cu exceptia Irlandei si a Regatului Unit, care mentin optiunea de a ramane in afara spatiului si isi desfasoara propria zona comuna de calatorie, precum si cu exceptia Bulgariei, Croatiei, Ciprului si Romaniei, care sunt obligate sa adere la Schengen.

author avatar
Bogdan Borcea
230 afisari

2 COMENTARII

  1. E în favoarea poponarilor, curistelor și drogatilor holandeji.
    Oricum NATO are nevoie de vize rapide. La fel NATO trebuie sa implementeze un sistem de tranzit fast army în care trupe din Rammstein sa poată întra în România fără viza chiar dacă e german sau american. La fel un roman sa poată întra în Holanda sa apere cartierul rosu de armata roșie curista!

  2. Cum sa fie oprit Tomica si Hans cu tancu la control de metale și viza de tranzit? Iar noi cu ? în mana.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger