AcasăNewsParlamentul catalan a adoptat ruptura de Spania

Parlamentul catalan a adoptat ruptura de Spania

Arturo Mas, presedintele separatist al Cataloniei, a starnit din nou furie la Madrid

Parlamentarii Cataloniei au adoptat, ieri, o rezolutie fara precedent, declarand inceperea secesiunii de Spania si lansarea procesului pentru crearea unei republici independente incepand cu 2017.

Arturo Mas, presedintele separatist al Cataloniei, a starnit din nou furie la Madrid

72 de deputati separatisti (din 135) au adoptat textul pentru lansarea unui proces catre ”un stat catalan independent avand ca forma republica”, infomreaza Rtbf. ”Am onoarea si responsabilitatea de a apara proiectul de rezolutie  prin care ne-am lansat in mod solemn sa construim un nou stat , un stat catalan, o Republica catalana ” , a pledat inaintea votului Raul Romeva, aflat in fruntea listei coalitiei separatiste Junts pel Si (Impreuna pentru ”da”). Parlamentul regional al acestei regiuni cu 7,5 milioane de locuitori, reprezentand 20% din PIB-ul Spaniei, a fost ales in urma unui scrutin organizat in 27 septembrie, castigat majoritar de separatisti.

Arturo mas

Parlamentul regional, ”detinatorul suveranitatii”, a transmis ca nu se simte ”tributar deciziilor institutiilor spaniole, in particular celor ale Curtii Constitutionale”, rezolutia adoptata ieri prevazand si inceperea lucrarilor parlamentare pentru a pune in practica o administratie fiscala si un sistem de securitate sociala independente.

Premierul Mariano Rajoy face recurs la Curtea Constitutionala

Seful guvernului conservator, Mariano Rajoy, a anuntat, ieri, ca va prezenta un recurs de urgenta la Curtea Constitutionala pentru a invalida rezolutia separatista adoptata de parlamentul catalan. ”Voi solicita in mod expres suspendarea de indata a acestei initiative si a efectelor sale”, a declarat ieri Rajoy, precizand ca a convocat un consiliu extraordinar de ministri, prevazut sa aiba loc maine. Votul parlamentului intervine dupa ani de tensiuni in crestere intre Executivul presedintelui separatist al regiunii Catalonia,  Arturo Mas, si guvernul spaniol. El a cerut, fara succes, un referendum pentru autodeterminare, impins de un val separatist alimentat de criza economica si de o prima decizie a Curtii Constitutionale care a redus competentele proprii ale regiunii. In noiembrie anul trecut , Arturo Mas, nationalist devenit separatist, a ocolit o interdictie a Curtii Constitutionale, organizand o consultare simbolica (dar interzisa) in cadrul careie 1,9 milioane de persoane s-au pronuntat in favoarea independentei regiunii.

author avatar
Tudor Borcea
136 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger