AcasăNewsParlamentar german: Romania se indreapta catre o "democratie ghidata"

Parlamentar german: Romania se indreapta catre o „democratie ghidata”

Scandalul politic din Romania este urmarita indeaproape de catre oficialii europeni, acestia temandu-se ca in Romania „statul a cazut prada unui partid”. Mai mult, oficialii propun chiar si inceperea procedurii de infringement impotriva Romaniei.

Romania risca sa ramana fara drept de vot in Consiliul European dupa ce, speriati de situatia politica din Romania, mai multi europarlamentari europeni au cerut presedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, sa demareze procedura de infringement impotriva tarii. Ultimul caz in acest gen a avut loc vineri, cand europerlamentarul geman Gunter Kirchbaum, presedintele comisiei pentru Afaceri Externe din Bundestag, i-a trimis o scrisoare presedintelui CE prin care isi arata ingrijorarea asupra democratiei din Romania.

„Ultimele miscari de pe scena romaneasca indica faptul ca tara se indreapta catre o <<democratie ghidata>>. In ultimele saptamani, structurile politice au fost alterate cu o viteza ametitoare. Domnia legii a fost subminata, independenta justitiei a fost pusa sub semnul intrebarii, iar structurile alese democratic au fost suspendate”, arata Kirchbaum, conform TVR Info.

Drept urmare acesta i-a cerut presedintelui CE sa sa demareze procedura de infringement impotriva Romaniei, evidentiind in cadrul scrisorii principalele evenimente politice, prezentand atacurile care au avut loc, sub comanda USL, asupra democratiei. Printre acestea se numara restrangerea atributiilor Curtii Constitutionale, intentia de a adopta legi electorale neconstitutionale, ignorarea deciziei Curtii Constitutionale privind reprezentarea Romaniei la Bruxelles, preluarea controlului asupra Monitorului Oficial, schimbarea componentei comisiei care a decis ca premierul Ponta a plagiat, dar si schimbarea regulilor privind suspendarea Presedintelui.

Pozitia acestuia este impartasita de mai multi europarlamentari, printre acestia numarandu-se si purtatorul de cuvant pe probleme de politici europene al grupului parlamentar al Uniunii Crestin-Democrate (CDU) si al Uniunii Social-Crestine (CSU), deputatul Michael Stübgen.

„Procedura de suspendare a Presedintelui Basescu reprezinta punctul culminant inregistrat pana acum al unei serii de decizii politice prin care Ponta si coalitia sa de guvernare social-liberala au abrogat separatia puterilor in stat in Romania. Ponta a dispus peste noapte inlocuirea membrilor comisiei care urma sa analizeze acuzele de plagiat la adresa tezei sale doctorale, a schimbat presedintii Camerei Deputatilor si Senatului si a emis o ordonanta de urgenta care limiteaza dreptul Curtii Constitutionale de a verifica conformitatea deciziilor Parlamentului cu prevederile constitutiei. Printr-o alta ordonanta de urgenta, presedintelui i-a fost scos din subordine si Institutul Cultural Roman si subordonat Senatului”,  se arata intr-un comunicat al celor doi remis catre TVR Info.

Si Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a tras, miercuri, un semnal de alarma in legatura cu modul in care va fi privita Romania in cazul in care procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu se va dovedi a nu fi constitutionala.

“Nu sunt un expert in privinta asta si nu tin partea niciuneia dintre parti, dar pot sa va spun in mod absolut ca daca suspendarea este facuta intr-un mod care pare manipulator sau prin incalcarea Constitutiei, prin ocolisuri pentru ca oamenii devin frustrati de procesul constitutional, aceasta va avea un foarte serios efect asupra modului cum este vazuta in intreaga lume aplicarea legii in Romania”, a afirmat ambasadorul Gitenstein.

author avatar
Ionut Zgimbau
167 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger