AcasăNewsParintii au o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copilului. Legea, promulgata...

Parintii au o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copilului. Legea, promulgata de Basescu

Traian Basescu, presedintele Romaniei, a semnat, marti, decretul pentru promulgarea Legii privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului.

Basescu a semnat proiectul de lege adoptat de Camera Deputatilor pe 3 iunie, care prevede acordarea unei zile libere pe an parintilor pentru ingrijirea sanatatii copilului, fara ca aceasta zi sa fie platita. Deputatii au adoptat proiectul de lege cu 201 voturi ‘pentru’, 93 ‘impotriva’ si 26 abtineri.

Scopul propunerii legislative este acela de a asigura posibilitatea parintilor sau a reprezentantilor legali ai copilului sa verifice periodic starea de sanatate a acestuia, fara ca angajatorii sa fie obligati la plata drepturile salariale aferente.

Potrivit proiectului de lege, cererea parintelui sau a reprezentantului legal al copilului va fi depusa cu cel putin 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic. De asemenea, se va depune si o declaratie pe propria raspundere, cum ca in ultimul an celalalt parinte sau reprezentat legal nu a solicitat ziua libera si nici nu va solicita.

Ziua libera se va acorda pentru ingrijirea copilului cu varsta intre 0 si 18 ani, ulterior acesta urmand sa prezinte acte doveditoare din partea medicului de familie a copilului, din care rezulta controlul medical efectuat.

Pentru familiile sau persoanele cu doi copii se acorda tot o zi lucratoare libera pe an, in timp ce pentru cele cu trei sau mai multi copii se acorda doua zile lucratoare libere pe an, consecutive sau separate, dupa cum decide angajatorul.

In cazul in care niciunul dintre parinti nu solicita ziua libera, aceasta nu se va reporta in anul viitor calendaristic.

Proiectul de lege a fost initiat de mai multi parlamentari PSD, PNL, PP-DD si PC.

Foto: puterea.ro

author avatar
Alina Costache
240 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger