AcasăNewsParchet: Luca si Vantu trebuie arestati pentru ca ar ingreuna tragerea la...

Parchet: Luca si Vantu trebuie arestati pentru ca ar ingreuna tragerea la raspundere

foto: evz.ro

Procurorii PICCJ cer arestarea preventiva a lui Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vintu, argumentele fiind valoarea extrem de ridicata a prejudiciului, numarul persoanelor prejudiciate si abilitatea acuzatilor de a ingreuna tragerea la raspundere.

foto: evz.ro

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie i-au retinut in acest dosar pe Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, omul de afaceri moldovean Octavian turcan, fostul director general al Petrom Service Gheorghe supeala, fostul director financiar al Petrom Service Zizi Anagnostopol, omul de afaceri prahovean Mihai Sorin, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca, Daniela Brasoveanu si Ioan Bohalteanu, pentru 24 de ore, acuzatiile fiind de delapidare, complicitate la delapidare si spalare a banilor.

Procutrorii au mai dispus fata de Rino Graziano Raicovich, cercetat in acelasi dosar, masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara.

Pentru cei zece retinuti, procurorii cer arestarea preventiva pentru 29 de zile, propunerea fiind inaintata instantei Tribunalului Bucuresti.

Propunerea de arestare preventiva a fost intemeiata pe valoarea extrem de ridicata a prejudiciului produs, care a determinat intrarea Petromservice SA in insolventa si existenta unor datorii bugetare de aproximativ 100 de milioane de euro, imprejurari ce contureaza o vadita stare de pericol pentru ordinea publica, avand in vedere contextul social si economic actual si modul acut in care categorii largi de populatie resimt lipsa resurselor bugetare, au stabilit procurorii PICCJ.

De asemenea, numarul foarte mare al persoanelor prejudiciate, prin faptele inculpatilor, aproximativ 72.000 de membri ai Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA si 7.000 de actionari persoane fizice, cu o conditie materiala modesta, la care se adauga sursele limitate de informatii pentru acestea si faptul ca nu isi puteau exercita drepturile in deplina cunostinta de cauza constituie motive temeinice, care probeaza gravitatea faptelor si justifica luarea masurii arestare preventive.

Procurorii isi motiveaza propunerea de arestare preventiva si pe argumentul legat de reactia publica, in raport cu acuzatiile grave legate de prejudicierea patrimoniului a zeci de mii de persoane si bugetul consolidat al statului.

„Aceste acuzatii dovedesc vatamarea climatului social si impun cu necesitate un raspuns ferm al autoritatii judiciare. Aceasta, deoarece lasarea in libertate inculpatilor poate crea in randul cetatenilor un sentiment de neincredere in organele statului si temerea ca veniturile lor nu mai pot fi protejate, urmare unor fapte de acelasi gen”, mai arata procurorii in propunerea de arestare preventiva a celor zece acuzati.

Pe de alta parte, infractiunile de delapidare in forma calificata si de spalare de bani, prin natura lor si prin gradul de pericol social abstract pe care il implica, creeaza un pericol concret pentru ordinea publica, avand in vedere amploarea acestui fenomen infractional si limitele ridicate de pedeapsa stabilite de lege, elemente de natura a starni o reactie de oprobriu general puternica, astfel incat intr-o asemenea situatie privarea de libertate se justifica, mai sustin anchetatorii.

In plus, caracterul transnational al operatiunilor financiare desfasurate de inculpati a facut extrem de dificila administrarea probatoriului in cauza, fiind necesara efectuarea a trei comisii rogatorii internationale, in state in care secretul bancar este protejat prin numeroase formalitati, ceea ce a determinat trecerea unui interval semnificativ de la data savarsirii faptelor pana la momentul la care au fost obtinute date temeinice cu privire la participarea inculpatilor. Astfel, unele dintre autoritatile judiciare au transmis raspunsul la comisia rogatorie internationala in luna iulie 2011, iar ultimele relatii comunicate de alte autoritati judiciare au fost transmise la sfarsitul lunii octombrie 2011.

„Modul de operare al inculpatilor denota specializare si o abilitate sporita de a folosi metode care sa ingreuneze eventuala identificare si tragere la raspundere penala, imprejurare care trebuie coroborata cu datele referitoare la alte infractiuni comise de aceiasi inculpati in modalitati similare. Din probele cauzei rezulta ca inculpatii detin numeroase companii si conturi bancare in strainatate, iar recuperarea prejudiciului presupune identificarea activelor acestora, care poate fi ingreunata de inculpatii aflati in stare de libertate”, se mai arata in referatul cu propunerea de arestare preventiva a persoanelor retinute in dosarul Petrom Service.

Probele administrate in cauza, pana in acest moment al urmaririi penale, au relevat faptul ca falimentarea controlata a Petrom Service a dus la prejudicierea societatii cu suma de 83.163.165 de euro si afectarea a 72.000 membri ai Asociatiei Salariatilor, care, in calitate de actionari minoritari, nu au mai putut incasa dividendele, datorita activitatilor frauduloase de diminuare semnificativa a valorii actiunilor.

Probatoriul administrat a aratat ca falimentarea controlata a Petrom Service a produs, indirect, prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie au instituit sechestru asigurator asupra a aproximativ 81 imobile – aproximativ 46 de terenuri intravilane si extravilane, cinci apartamente, cladiri cu destinatie de hotel, restaurante, alte spatii comerciale, un bloc de opt etaje, autoturisme, ambarcatiuni, conturi bancare – pentru recuperarea prejudiciului.

author avatar
Ciprian Purice
262 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger