AcasăNewsParasutistii americani pun paie pe foc la Moscova

Parasutistii americani pun paie pe foc la Moscova

Incepand cu 20 aprilie, parasutisti americani vor antrena soldatii Garzii Nationale ucrainene, urmand apoi sa desfasoare manevre comune in regiunea Liov, in vestul tarii.

Trupele aeropurtate ale lui Obama vor ateriza la vecinul lui Putin, Petro Porosenko

”290 de parasutisti americani vor debarca in 20 aprilie pe terenul militar din Iavoriv, in regiunea Liov, in apropiere de frontiera poloneza”, a precizat Arsen Avakov, ministrul de Interne ucrainean, pe contul sau Facebook, potrivit Le Monde in editia electronica. Antrenamentul va implica 900 de militari ai Garzii Nationale ucrainene, subordinate Ministerului de Interne si compusa in principal din voluntari care au facut parte din miscarea de autoaparare Maidan, miscare de contestare proeuropeana reprimata in sange in Kiev, in februarie anul trecut. Dupa antrenamente, care vor dura opt saptamani, vor fi organizate manevre comune, a precizat Avakov. Manevre care, mai mult ca sigur, vor provoca mania Kremlinului, care ii acuza pe americani ca au fost la originea miscarii contestatare Maidan, care a antrenat caderea regimului pro-rus din Ucraina, odata cu plecarea fostului presedinte Viktor Ianukovici.

Misterioase decoratii oferite de Putin

Liderul de la Kremlin a decorat recent mai multe unitati militare cu un prestigios titlu, acordat altadata trupelor care-si dovedeau eroismul in cea de-a doua conflagratie mondiala, un gest perceput de observatori ca o recunoastere tacita a ingerintei armatei ruse in Ucraina, potrivit AFP. Doua brigazi de parasutisti si un regiment de comunicatii au primit titlul onorific al ”Garzii”, pe vremea lui Stalin distinctia fiind acordata trupelor sovietice care se ilustrau prin curaj deosebit. Acest titlu nu se acorda insa unitatilor militare in timp de pace. Potrivit decretului semnat de Putin, brigazile 11 si 83 de parasutisti si regimentul 38 de comunicatii au fost decorate pentru ”eroism si bravura in timpul ostilitatilor armate pentru apararea Patriei si interselor Statului”, in conditiile in care Rusia nu este oficial implicata in nici un conflict armat. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat ca titlurile primite nu au legatura cu conflictul din Ucraina, ci cu ”diverse operatiuni din perioada sovietica”. Analistul Royal United Services Institute, Igor Sutiaghin,  spune insa ca cele trei unitati au luptat in Ucraina, impotriva fortelor ucrainene in Donbass, in februarie, iar decoratiile au fost destinate sa le ridice moralul, dupa ce au suferit pierderi importante. Alt analist, Alexandr Konovalov Institutul de analize strategice) ,  este de parere ca Putin vrea sa-si mentina,  prin astfel de gesturi,  popularitatea in randurile armatei.

Extrema dreapta ucraineana ameninta cu declansarea unui nou Maidan

Liderul miscarii ultranationaliste Pravy Sektor, Dmitri Iaroch, deputat si in Rada Suprema, a estimat ca , ”in Ucraina, totul este posibil, inclusiv un nou Maidan”, informeaza Sputnik. ”Oamenii si-au pastrat demnitatea si, atunci cand sunt impinsi la limita, vor iesi in strada”, a spus acesta. Potrivit lui Iaroch, un nou Maidan ar putea fi ”mult mai sangeros” ca evenimentele din iarna lui 2013-2014. ”Oamenii au atatea arme incat nimeni nu va mai astepta in corturi cu lunile, cantand sau agitand lanterne. Vrem sa evitam aceste lucruri”, a urmat liderul Pravy Sektor.

author avatar
Tudor Borcea
998 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger