AcasăNewsParadox românesc: fermele de porci, mai dezinfectate decât spitalele

Paradox românesc: fermele de porci, mai dezinfectate decât spitalele

Fermele de porci din România sunt mult mai curate, mai sigure și mai septice decât spitalele, ne spun producătorii de carne de porc. Aceștia se tem însă că, în afara locurilor de muncă, salariații lor pot contacta coronavirusul, fapt care ar duce la o paralizare a activității în ferme.

Măsurile de biosecuritate din fermele de porci au făcut ca acestea să fie mult mai sigure decât spitalele din România. Angajații se schimbă de haine la intrare, fac dușuri la venire și la plecare și își dezinfectează frecvent mâinile și încălțările, spun reprezentanții Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). ”Îngrijorările noastre sunt legate de restricțiile de circulație ale personalului și, mai ales, de ceea ce se poate întâmpla în cazul în care angajații fermelor, ai abatoarelor, ai fabricilor de procesare ajung să fie contaminați cu coronavirus. Mai ales la ferme este extrem de grav, pentru că nu mai are cine să hrănească animalele. Am încercat să transmitem autorităților îngrijorările noastre, cel puțin până la acest moment comunicarea este deschisă, este bună, dar trebuie să realizăm că trecem printr-o perioadă extrem de complicată. De îndată ce va apărea o problemă la nivel de ferme, va fi destul de greu să găsim soluții pentru a înlocui personalul care ar intra în carantină sau în izolare. Partea bună din toată chestiunea asta este că fermele noastre sunt mult mai sigure decât spitalele. Dacă în spitalele din România, până nu demult, intra cine voia, cum voia, la noi nu se poate intra, nu s-a putut intra nicicând, și aici vorbesc de fermele comerciale profesionale. Nu intră nimeni fără să treacă prin duș, cu schimbarea totală a hainelor, la ieșire duș, înăuntru, la fiecare intrare în hală, sunt tăvi cu dezinfectanți pentru cizme, în fiecare hală sunt și au fost tot timpul dezinfectanți pentru mâini, așa că, teoretic, oamenii sunt mai în siguranță în interiorul fermei decât în afara ei. Problema este că și oamenii ăia trebuie să meargă acasă, la familiile lor, și riscul există”, ne-a declarat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

OMS dă o lovitură cruntă României

Ieri, Orgaizația Mondială a Sănătății a decis să scoată România de pe lista țărilor libere de pesta porcină clasică, fapt care va aduce grave prejudicii industriei cărnii de porc din țara noastră. ”Pentru întreaga industrie care se ocupă cu producerea și procesarea cărnii de porc, cea mai mare lovitură a fost primită însă astăzi (n.r.ieri), de la Organizația Mondială a Sănătății, în ceea ce privește situația pestei porcine clasice. Noi după ani buni de zile am ajuns să fim considerați și trecuți pe lista de țări libere de pesta porcină clasică. Din păcate, de astăzi (n.r.ieri), OMS a revenit asupra statusului nostru, ca țară, și ne-a fost ridicat acel statut de țară liberă de pestă porcină clasică. Și asta în condițiile în care noi nu avem astfel de cazuri pe teritoriul țării, însă foarte probabil este că decizia s-a luat oarecum în conexiune cu faptul că nu am reușit să convingem pe nimeni că putem să ținem sub control pesta porcină africană. Această organizație ia decizii nu numai dacă apare un caz de pestă porcină clasică într-o țară, este vorba despre evaluarea pe care o face un grup de experți și care ia în calcul dacă țara respectivă este în măsură să asigure lumea că este capabilă să facă în așa fel ca boala să nu reapară. Consecințele sunt că ne întoarcem 15 ani înapoi și nu mai putem exporta produse de carne de porc în Ununea Europeană, care este o lovitură serioasă pentru partea de industrie care procesează și care avea exporturi. Au venit prea multe pe capul nostru în ultimul timp și dintr-o dată, iar falimentele vor fi inevitabile. Este grav și pentru economie, pentru că, pe partea de procesare, eram pe o balanță comercială pozitivă, adică exportam mai mult decât importam”, a mai afirmat Ioan Ladoși, președintele APCPR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
519 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger