AcasăNewsParadisurile fiscale ascund peste 32.000 de miliarde USD

Paradisurile fiscale ascund peste 32.000 de miliarde USD

Banca RBC este una dintre bancile din Insulele Cayman accesate des de bogatasi

In paradisurile fiscale de pe glob sunt ascunse active si averi in valoare de peste 32.000 de miliarde USD (peste 26.300 de miliarde de euro). Banii-gheata reprezinta peste 9.000 de miliarde USD (peste 7.400 de miliarde de euro).

Banca RBC este una dintre bancile din Insulele Cayman accesate des de bogatasi

Tax Justice Network avertizeaza ca paradisurile fiscale genereaza saracie la nivel mondial. Un studiu realizat de Banca Mondiala si FMI, in colaborare cu ONU, estimeaza ca bogatii lumii isi ascund in paradisurile fiscale de pe intregul glob averi, dar si active care insumeaza valori colosale, cuprinse intre 21.000 si 32.000 de miliarde de dolari SUA. Drept consecinta, statele de rezidenta ale celor care recurg la paradisurile fiscale pierd anual peste 280 de miliarde de dolari SUA, bani pe care i-ar fi incasat din taxe.

Banii, „palmati” printre palmieri

Printre cele mai cunoscute paradisuri fiscale se numara Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman, Kuweit, unde impozitul pe venit este zero. De asemenea, sunt cunoscute deja „consacratele” offshore-uri, printre care Bahamas, Bermude sau Insulele Cayman. Se estimeaza ca bogatii lumii au acumulat in offshore-uri peste 9.000 de miliarde USD.

author avatar
Arpad Dobre
164 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger