AcasăNewsPapa vrea reunificarea bisericilor Catolica si Ortodoxa

Papa vrea reunificarea bisericilor Catolica si Ortodoxa

Suveranul Pontif a facut, duminica, la Istanbul, un apel la unitatea Bisericii Catolice cu cea Ortodoxa, separate de mai bine de un mileniu, in prezenta patriarhului ortodox al Constantinopolelui, Bartolomeu I.

Mesaj Suveranul Pontif a lansat un apel istoric la comuniunea Bisericii Catolica cu cea Ortodoxa

Alaturi de Bartolomeu I, Papa Francisc a participat la o ”divina liturghie” mai bine de doua ore. Cei doi lideri religiosi si-au facut apoi aparitia mana in mana si imbratisandu-se. ”Singurul lucru pe care il doreste Biserica Catolica si pe care il urmaresc ca Episcop al Romei (…) este comuniunea cu Bisericile Ortodoxe”.  „Biserica Catolica nu doreste sa impuna nici o conditie, in afara celei a profesiunii de credinta comune. Suntem gata sa cautam impreuna modalitatile prin care sa garantam unitatea necesara a Bisericii in conditiile actuale”, a rostit Suveranul Pontif, subliniind ca ”nu putem sa nu auzim vocile care cer bisericilor noastre sa-si asume pana la capat conditia de discipoli ai Domnului nostru Iisus Hristos”. De altfel, Papa Francisc si-a axat discursul din timpul vizitei sale in Turcia pe o aparare viguroasa a crestinilor din Orient, amenintati de jihadisti in Irak si in Siria. Intr-o declaratie comuna, Francisc si Bartolomeu I au dat asigurari ca nu vor accepta niciodata un ”Orient Mijlociu fara crestini”. Ofensiva Statului Islamic in Siria si Irak a generat un enorm val de refugiati, din care mai multe zeci de mii sunt crestini.

Un proces lent si delicat

Ortodocsii, fractionati in mai multe biserici autocefale, si catolicii sunt divizati dupa marea schisma din Orient din 1054. Papa Paul VI si Patriarhul Athenagoras au demarat, in 1964, procesul de reconciliere, foarte lent. Perspectiva unei reunificari a bisericilor se anunta delicata cata vreme rivalitatile intre bisericile ortodoxe, in special intre cea a Rusiei si cea a Constantinopolelui sunt inca vii. 80.000 de crestini traiesc, alaturi de 75 de milioane de musulmani, in Turcia.

”Musulmanii sa condamne clar terorismul islamist”

Pe de alta parte, Francisc a cerut tuturor liderilor religiosi, politici si intelectuali musulmani sa condamne fara ambiguitate terorismul islamist. Intr-o conferinta de presa in avionul cu care se intorcea din Istanbul la Roma, Suveranul Pontif a declarat ca a cerut aceasta condamnare in timpul intrevederii cu presedintele turc Recep Erdogan. ”Avem nevoie de o condamnare globala a acestui fenomen”, a spus Francisc. In egala masura, Papa i-a condamnat pe cei ”care afirma ca toti musulmanii sunt teroristi”.

author avatar
Tudor Borcea
959 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger