AcasăNewsPapa va fi asasinat în decurs de un an, sustine un document...

Papa va fi asasinat în decurs de un an, sustine un document calificat drept „delirant” de Vatican

Un document secret în limba germana, potrivit caruia Papa Benedict al XVI-lea va fi asasinat în urmatoarele luni, a fost dezvaluit vineri de cotidianul italian Il Fatto Quotidiano si dezmintit de Vatican, care l-a calificat drept „delirant si necorespunzator realitatii”.

Cotidianul de stânga a publicat vineri acest document „foarte confidential” datat 30 decembrie 2011 si care ar fi fost trimis de cardinalul columbian aflat la pensie Dario Castrillon Hoyos secretariatului statului si secretarului particular al Papei Benedict al XVI-lea în ianuarie.

Monseniorul Castrillon Hoyos s-ar fi întâlnit apoi direct cu Papa la jumatatea lui ianuarie pentru a discuta despre aceasta situatie. Potrivit cotidianului, acest document – redactat în germana si care nu ar fi fost accesibil decât Papei si câtorva colaboratori apropiati ai acestuia – reia o declaratie alarmanta a arhiepiscopului de Palermo Paolo Romeo în cadrul unei deplasari în China, în noiembrie.

Monseniorul Romeo le-ar fi spus interlocutorilor sai ca ar fi auzit de un complot si ca Papa ar urma sa moara în „urmatoarele 12 luni”. Documentul nu precizeaza care ar fi participantii la un eventual complot si nici locul sau momentul în care Papa ar putea fi asasinat.

„Este evident ca acest document contine consideratii exagerate care sunt lipsite de orice adevar”, a comentat purtatorul de cuvânt al Sfântului Scaun, parintele Federico Lombardi, contactat de AFP.

„Nu neg existenta acestui document în germana” trimis Vaticanului, „spun doar ca ceea ce scrie în acest document nu trebuie tratat cu seriozitate si nu trebuie sa se creada ca acesta contine ceva real”, a adaugat el.Potrivi altor afirmatii atribuite de document monseniorului Romeo, Papa ar avea un raport foarte conflictual cu cardinalul secretar de Stat (numarul doi în ierarhia Vaticanului), Tarcisio Bertone, si ar încerca sa îl înlocuiasca. El l-ar prefera pe cardinalul de Milano, Angelo Scola.

Potrivit expertilor, difuzarea documentului ar putea sa se înscrie într-o lupta surda de putere, membrii administratiei de la Vatican încercând sa determine plecarea cardinalului Bertone.

author avatar
Ciprian Purice
223 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger