AcasăNewsPapa Francisc, pregatit sa demisioneze?

Papa Francisc, pregatit sa demisioneze?

Ziarul italian Il Tempo anunta un posibil cataclism in Biserica Catolica, in urma noilor scandaluri de la Vatican dupa divulgarea de documente confidentiale ale Sfantului Scaun: ”Papa Francisc, pregatit sa demisioneze, vom avea trei papi”.

 

 

Intr-o scrisoare adresata directorului Il Tempo, Gian Marco Chiocci , influentul jurnalist italian Luigi Bisignani evoca o posibila lovitura finala pentru pontificatul lui Francisc: nici mai mult nici mai putin, suveranul pontif ar fi pregatit sa demisioneze in urma recentelor scandaluri de la Vatican. Scandaluri de care, ”Papa nu va fi intimidat, mai putin daca presiunile ar deveni insuportabile”. ”Vom intalni trei papi?, o sa ma intrebati. Rumorile circula in cabinetele Vaticanului si foarte multi se intreaba ce se va intampla in urmatoarele saptamani”, scrie Bisignani. El a descris ”stupoarea” de la Sfantul Scaun in urma publicarii unei carti-ancheta ”Via Crucis” a jurnalistului Gianluigi Nuzzi in care sunt relevate importante deturnari de fonduri la Vatican. ”Nu putem decat spera ca de ceea ce ne temem sa ramana doar un risc. Daca Francesco demisoneaza ne vom regasi cu trei papi”, a refectat amar Bisignani.

400 de milioane de euro deturnati

”Vatileaks”, actul doi. Noi scandaluri sunt relevate in doua carti care au aparut, ieri, in librariile din Vatican. Un prelat spaniol, Lucio Vallejo Balda, si o femeie, Francesca Chaouqui, sunt acuzati ca au divulgat documente economice confidentiale ale Vaticanului. Cei doi au fost deja arestati insa femeia a fost pusa in libertate pentru cooperare in ancheta. Cartile in cauza sunt ”Avarice”, scrisa de de jurnalistul Emiliano Fittipaldi (saptamanalul L Espresso) si ”Via Crucis”, scrisa de Gianluigi Nuzzi (grupul tv Mediaset), informeaza AFP. Cei doi dezvaluie ca fonduri primite de Sfantul Scaun pentru ajutorarea saracilor nu au fost folosite pentru opere de binefacere. Potrivit lui Fittipaldi, 400 milioane de euro au fos deturnati din casieria Vaticanului pentru nevoile Curiei. De asemenea, Nuzzi , care a fost implicat si in precedenta scurgere de documente din perioada sfarsitului de pontificat al papei Benedict XVI, denunta traiul luxos al unor cardinali, care ”continua sa traiasca in apartamente de 500 de metri patrati”. El mai face referire la ”pierderi cauzate de diferente de inventar”, cu ”gauri” de 700.000 de euro la supermarketul Vaticanului si de 300.000 de euro la farmacia Vaticanului. Potrivit jurnalistului, Papa a prezidat, in urma cu doi ani, o reuniune cu usile inchise deplangand ”cheltuieli necontrolate”, relevand o crestere cu 30% a angajatilor Vaticanului in cinci ani.

author avatar
Tudor Borcea
1.430 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger