AcasăNewsPapa Francisc: “Ma intorc acasa imbogatit”

Papa Francisc: “Ma intorc acasa imbogatit”

Trei zile care vor intra in istorie

Mii de  oameni s-au strans pe Aeroportul  din Sibiu, ultima oprire a Suveranului Pontif  in Romania, agitand steaguri ale Vaticanului si Romaniei. Condus la ceremonia oficiala de ramas bun de presedintele Klaus Iohannis,  Francisc a salutat multimea, a primit flori si s-a inclinat in semn de omagiu la urcarea in avion.

Trei zile care vor intra in istorie

In cea de-a treia  zi a vizitei apostolice in Romania, Papa Francisc a oficiat  Sfanta Liturghie pe Campia Libertatii din Blaj, unde a citit mesajul de beatificare a celor sapte episcopi romani  – Valeriu Traian Frentiu, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Ioan Balan, Alexandru Rusu, Tit Liviu Chinezu si Iuliu Hossu, victime ale regimului comunist. „Aceste tinuturi cunosc bine ceea ce inseamna suferinta oamenilor atunci cand greutatea ideologiei sau a regimului este mai puternica decat viata si se pune deasupra a toate, ca norma a vietii insesi si a credintei persoanelor; cand capacitatea de decizie, libertatea si spatiul pentru creativitate este redus si de-a dreptul eliminat. Voi ati suferit din cauza discursurilor si actiunilor bazate pe discreditare, care duceau pana la expulzarea si distrugerea aceluia care nu putea sa se apere si reduceau la tacere vocile disonante, ii avem in minte, in mod deosebit, pe cei sapte episcopi greco-catolici pe care am avut bucuria sa-i proclam Fericiti. In fata persecutiei aprige din partea regimului ei au dat dovada de o credinta si de o iubire exemplare pentru poporul lor”, a spus Papa Francisc in fata a peste 120.000 de oameni prezenti pe Campia Libertatii.

Iertare comunitatii rrome

La Blaj, Sfantul Parinte a cerut iertare, in numele Bisericii, comunitatii rome, pentru ca de-a lungul istoriei, a permis discriminarea acesteia. “Este greutatea discriminarilor, segregarilor si a maltratarii suferite de comunitatile voastre. Nu suntem crestini pe deplin si nici macar umani daca nu stim sa vedem persoana inainte de actiunile sale, inainte de judecatile si prejudecatile noastre. (…) Aceasta este ultima intalnire din cadrul vizitei mele in Romania. Am venit in aceasta tara frumoasa si primitoare ca pelerin si frate, pentru a trai diferite intalniri. Iar acum ma intorc acasa imbogatit, luand cu mine locuri si momente, dar mai ales chipuri. Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele si vor fi prezente in rugaciunea mea. Va multumesc si va duc cu mine! Iar acum va binecuvantez, dar mai intai va cer o mare favoare: sa va rugati pentru mine!”, a transmis Papa Francisc. Datorita conditiilor meteo nefavorabile, Francisc a plecat de la Blaj spre Sibiu, cu o coloana oficiala si nu cu elicopterul, cum era prevazut initial. Aeronava Suveranului Pontif a decolat spre Roma la ora 17.40.

author avatar
Andrei Coman
300 afisari

8 COMENTARII

  1. Papa era deja imbogatit,mai ales spiritual plus modestie,caldura sufletesca etc. aceste mari bogatii le va lua cu el in Rai,celelalte bogatii materiale vor ramane aici in Iadul planetar.

  2. Romania e cea mai credincioasa din UE si top 10 in lume. Ea are in componenta 92% ortodoxi, 4% catolici, 2% alti crestini, 1% musulmani, 0,5% alte religii, 0,5% atei. Deci la 200 de romani gasesti un ateu. Spre deosebire in Cehia gasesti 60 de atei la 100 de insi.

  3. Cea mai perfecta exprimare a unui roman intrebat cum s – a simtit la vizita Sanctitatii Sale Papa Francisc a avut- o un roman in varsta de pana in 40 de ani la Radio Profm: prezenta Papei Francisc a avut acelasi efect ca si vizitele parintilor mei cand efectuam serviciul militar si deja ma gandeam cat o sa. – mi lipseasca cand or pleca . Da, sunt un ortodox nepracticant dar care trei zile am simtit ca Papa Francisc este un prieten sincer care m – a captivat si m – a alinat. Nu vreau sa critic pe preafericitul Daniel dar fata de suveranul pontif avea o mina mohorata.

  4. Era mai mult decat om. Adesea radea, adesea dispera ca nu se poate face inteles decat prin pilde si nici atunci, adesea plangea, des era furios sau certaret. Avea si momente de moharare.

  5. Avem 2 urmasi a 2 f mari apostoli. Petru si fratele sau Andrei. Petru era mai vesel mai simpatic da nuca tare pana la pogarare. Andrei mai sclipitor mult mai trist mai temator dar mai perseverent.

  6. Din Epistole ai putem personifica pe toti azi cu vointa imaginatiei.Despre Iisus pentru materialisti am dovezile istorice ale scriitorului roman Tacitus care il caracteriza ca un om bland deosebit de intelept. Istoricul evreu Flavius spunea cum intelegea atunci: „În acea vreme exista Iisus, un om înţelept, dacă am putea să îl numim om. Pentru că el a fost unul care a făcut lucruri neobişnuite, suprinzătoare. . .” Plinius cel tanar in scrisorile lui scrie de Iisus ca de un om frumos cu o etica inalta. Surprinzatoar ramane raportu lui Pilat spre cezarul Tiberiu un raport prin servicii codificat ce denota ca guvernatorul care nu mai putea face fata guvernarii Iudeii si trebuia sa explice de ce. El s-a ferit sa spuna de Inviere dar reda culpa ce sta la crucificarea Mantuitorului descriind pe Iisus ca un om bland care stia dincolo de invataturile lui Platon si Socrate un om care prin bunatate invrajbea 3 religii in protectorat. El aparea cu bunatate dar pleca parca vaporizandu-se de lumina, scrie Pilat parca cu teama de cezar. Deci Iisus erau Luminos alb calm bland destept, intelept f moral filosofic frumos. Daca e sa-i dam chip dupa marturia unor copii intorsi din moarte clinica si trecut prin imaginatia mea dati-mi voie sa-L aseman cu personajul Iisus al lui Mel Gibson decat a lui Zefireli. Dar nu intocmai putin mai frumos la chip si mai cerebral mai prezent mai intelept aci asemanator cu cel a lui Zefireli. Nu e chiar greu de imaginat… DUMNEZEU E CU NOI!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger