AcasăNewsPapa deschide Sinodul tinerilor la Vatican

Papa deschide Sinodul tinerilor la Vatican

Suveranul Pontif spune ca tinerii trebuie sa primeasca un raspuns clar la derajapele slujitorilor bisericii

Episcopi din intreaga lume se aduna astazi la Roma pentru a incepe un sinod dedicat integral tinerilor in momentul in care Biserica se confrunta cu o criza existentiala agravata de scandaluri privind abuzurile sexuale ale clericilor.

Suveranul Pontif spune ca tinerii trebuie sa primeasca un raspuns clar la derajapele slujitorilor bisericii

Potrivit datelor oferite la conferinta de presa, la adunarea sinodala participa in acest n 267 de Parinti sinodali. Printre cei cu statutul de ”uditores” – cu drept de cuvant, dar nu de vot – se numara si 34 de tineri cu varsta intre 18 si 29 de ani de la care se asteapta sa transmita in aula sinodala ”vocea celor de o varsta cu ei”, informeaza serviciul de presa al Sfantului Scaun. ”Biserica  trebuie sa continuie sa sustina toleranta zero fata de abuzuri sexuale” daca doreste ”sa-si sporeasca credibilitatea in randul tinerilor din lumea intreaga”, au scris, in martie, 300 de tineri de pe cinci continente reuniti la Roma pentru a pregati acest sinod, sustinuti si de 15.000 de internauti. „Vrem sa spunem ierarhiei Bisericii ca ea trebuie sa fie transparenta, primitoare, cinstita”, capabila ”sa recunoasca greseli din trecut si prezent „, au concluzionat ei, la sfarsitul acestui” pre-sinod” inedit. Pasaj reluat de Papa Francisc saptamana trecuta, in Estonia: ”Tinerii sunt indignati de scandalurile sexuale si econonice fata de care nu vad o condamnare clara”. ”Trebuie sa le raspundem”, a concluzionat suveranul pontif. Un mesaj, poate, catre un cardinal american conservator care sugera, in august, anularea acestui sinod care se pregateste de doi ani. Arhiepiscopul de Philadelphia, Charles Chaput, estima ca tematica tinerilor, in prezent, ”nu ar avea credibilitate”. De atunci, Papa Francis a convocat pentru februarie 2019 o intalnire fara precedent a tuturor presedintilor de conferinte episcopale din intreaga lume pentru a aborda tema „protectiei minorilor”.

Preoti pradatori sexuali
Papa a fost atacat personal la sfarsitul lunii august de un fost ambasador la Sfantul Scaun, episcopul Carlo Vigano, acuzandu-l ca l-a acoperit timp de cinci ani pe cardinalul american Theodore McCarrick, un homosexual care a fost acuzat acum de agresiune sexuala asupra seminaristilor si preotilor.Rapoarte coplesitoare au venit in ultimele luni privind aceste agresiuni : cel putin o mie de victime si 300 de „preoti pradatori” din Pennsylvania, peste 3600 de victime timp de decenii in Germania.

Episcopii o scalda

Pentru cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al sinodului episcopilor, aceste scandaluri nu sunt un obstacol. ”Biserica nu este reprezentata  de cativa care gresesc” si „tinerii pot intelege fragilitatea umana”, a declarat el luni in fata presei. Pentru Baldisserim sinodul este o oportunitate pentru Biserica de ”a se face cunoscuta”. In timpul „pre-sinodului”, tinerii si-au prezentat intrebarile privind „sexualitatea, dependentele, casatoriile rupte”, cerand episcopilor sa abordeze si problemelor controversate legate de „homosexualitate si gen”. Ei au cerut, de asemenea, o mai buna reprezentare a femeilor in Biserica. Progresul laicizarii a fost si el mentionat de tineri. „Uneori ne simtim exclusi intr-un mediu social opus religiei”.deoarece crestinii intr-un mediu social se opun religiei”, au spus ei. Iar pentru Papa Francisc, sinodul trebuie sa permita si o „trezire a vocatiilor preotesti si religioase” in Occident.

author avatar
Tudor Borcea
91 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger