AcasăNewsPapa cheama puternicii lumii la salvarea planetei si denunta egoismul celor bogati

Papa cheama puternicii lumii la salvarea planetei si denunta egoismul celor bogati

Papa Francisc a legat problemele climatice de etica si energiile regenerabile

Suveranul Pontif a cerut, ieri, diriguitorilor mondiali sa actioneze repede pentru salvarea planetei, amenintata de distrugerile incalzirii globale si de consumism, intr-o enciclica pe tema mediului, sub forma de manifest fata de ”egoismul” privilegiatilor.

Papa Francisc a legat problemele climatice de etica si energiile regenerabile

In enciclica de 200 de pagini, Papa arata ca incalzirea climatica ce distruge planeta ”este una din principalele provocari ale umanitatii”. ”Omenirea este chemata sa fie constienta de necesitatea schimbarii stilului de viata, de productie si de consum”, a afirmat Papa, apeland la inlocuirea progresiva, ”dar fara intarziere” a carbunelui si petrolului cu energii regenerabile. Papa Francisc a evocat ”responsabilitati diversificate”, aratand spre statele bogate, chemate sa ajute tarile sarace pentru aceasta tranzitie energetica, arata AFP. Si pentru a realiza acest lucru, tarile bogate vor trebui sa accepte sacrificii, inclusiv reducerea nivelului de trai, a estimat Suveranul Pontif. Papa a aratat ca ”totul este legat” intre etica, saracie si poluare si a facut un apel la ”responsabilitatea fiecaruia” pentru a salva ”casa noastra comuna”.

Proprietatea privata nu este de ”neatins”

Suveranul Pontif a atras atentia asupra pericolului iminent al distrugerilor provocate de razboi, in special cele din jurul surselor de apa. ”Este previzibil ca stapanirea controlului apei de catre marile companii mondiale va deveni una din principalele surse de conflicte in acest secol”, a pus in garda papa, estimand ca, in afara de aceasta, epuizarea anumitor resurse va conduce la noi razboaie si migratii. Tonul papei a surprins prin radicalitatea sa sociala, Suveranul Pontif separand capitolele politice si economice de cele spirituale, ceea ce a dat mesajului o nota si mai percutanta. El a afirmat si ca dreptul la proprietate privata nu este ”absolut si de neatins” si, foarte concret, a atacat numeroase teme, de la exploatarea padurilor amazoniene, vanzarea aparatelor de aer conditionat si pana la privatizarea apei in orase.

 

author avatar
Tudor Borcea
138 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger