AcasăNewsPanica! Un nor radioactiv pluteste deasupra Europei!

Panica! Un nor radioactiv pluteste deasupra Europei!

Pakistanul a avut un incident la 19 octombrie la o centrala nucleara, dar nu s-au raportat scurgeri radioactive

Un nor radioactiv pluteste deasupra Europei, fara sa se poata stabili ce anume il genereaza, desi emisii s-au inregistrat inca din luna octombrie.

Pakistanul a avut un incident la 19 octombrie la o centrala nucleara, dar nu s-au raportat scurgeri radioactive

Norul radioactiv contine cantitati de Iod -131, peste limita admisa, dar fara sa puna in pericol sanatatea oamenilor, dupa cum asigura autoritatile.

Acesta poate proveni de la fabrici radiofarmacutice, laboratoare  medicale, submarine nucleare, transporturi radioactive, accidente nucleare  etc. Cel mai probabil, norul este provenit de la o fabrica de medicamente, deoarece are o emisie constanta, in cantitati mici, din luna octombrie. Agentia pentru Securitate Nucleara din Cehia a detectat prezenta Iodului-131 si a informat Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA). Prima ipoteza a fost cea ca ar proveni de la centrala nucleara de la Fukushima, avariata de cutremurul din Japonia, ipoteza infirmata.

Romania nu a avut incidente nucleare

Pe rand, alte tari europene au confirmat prezenta iodului radioactiv in atmosfera: Austria, Polonia, Slovacia, Germania, Suedia, Ungaria. Iodul-131, care poate sa provoace cancer in cantitati mari, poate contamina laptele si legumele. Paddy Regan, profesor de fizica nucleara la Universitatea din Surrey, Marea Britanie, crede ca este vorba de o scurgere de la instalatii radiofarmaceutice, precizand ca iodul este folosit in tratamentul tiroidei si multe spitale din Europa au acest produs in stoc. Autoritatile europene, inclusiv cele din Romania, au declarat ca nu a fost inregistrat niciun incident la vreo centrala nucleara de pe teritoriul lor. Polonia, insa, este de parere ca ar putea proveni de la „urgenta” petrecuta la centrala nucleara din Karachi, Pakistan, pe 19 octombrie, dupa acea data fiind observata cresterea nivelului de Iod-131 in Europa.

author avatar
Adina Mutar
764 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger