AcasăNewsPanică printre polițiști: crește vârsta de pensionare

Panică printre polițiști: crește vârsta de pensionare

Dacă se schimbă condițiile de pensionare, MAI ar putea pierde peste 5.000 de polițiști

Vestea că ar putea ieși la pensie la 55 de ani i-a determinat pe polițiști să-și pregătească dosarele de pensionare. Până acum au ieșit deja la pensie peste 1000 de polițiști, iar alți 2.000 au pregătit dosarele și așteaptă votul Parlamentului.

Dacă se schimbă condițiile de pensionare, MAI ar putea pierde peste 5.000 de polițiști

Sindicatele polițiștilor îi cer ministrului Vela să iasă public și să infirme știrile referitoare la intenția de majorare a vârstei de pensionare pentru angajații MAI și eliminarea pensiilor de serviciu. ”Comunicarea asta mincinoasă, cauzată de intenția de organizare a alegerilor anticipate, a indus foartă multă confuzie și ne pleacă mii de oameni din sistem. Nimeni din conducerea Ministerului de Interne nu iese public să spună că nu se modifică legea în ceea ce-i privește pe polițiști. Oamenii nu mai au încredere în actualii guvernanți că vor menține condițiile de pensionare din Legea 223 pe 2015 și, peste acest lucru, au apărut și discuții referitoare la creșterea vârstei de pensionare la 55 de ani, față de 47 de ani cum este acum. Ministrul Vela ar trebui să dezmintă clar aceste lucruri pentru a calma lucrurile în teritoriu, pentru că ne pleacă cei mai valoroși oameni. Din informațiile pe care le am, vor pleca circa 5.000 de polițiști, care vor majora deficitul la 25.000 de oameni în sistem. Polițiștii sunt singura categorie profesională care beneficiază de pensie de serviciu, care nu este o pensie specială, pentru că pensia de serviciu nu se plătește din bugetul asigurărilor sociale, ci din bugetul Ministerului Afacerilor Interne. PSD ne susține pentru menținerea pensiilor de serviciu, așa că este datoria liberalilor, prin ministrul Vela, să declare că susțin și ei acest lucru”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Vela, somat  de sindicate

Conducerea SNPPC i-a trimis o adresă ministrului Marcel Vela, somându-l pe acesta să înceapă o campanie de comunicare prin care să îi liniștească pe polițiști. ”Am solicitat, în scris, conducerii Ministerului Afacerilor Interne să deruleze cu celeritate o campanie de comunicare publică pe marginea acestui subiect: menținerea polițiștilor în cadrul Legii 223/2015 și eventuale intenții, dacă există, de modificare a cuantumului/vârstei de pensioanre, dat fiind faptul că el prezintă maxim interes pentru toți polițiștii în activitate, dar în mod special pentru colegii noștri aflați în pragul vârstei de pensionare, care au nevoie de informații veridice din partea instituției în slujba căreia își desfășoară activitatea, pentru a decide în deplină cunoștință de cauză. În data de 17 decembrie, Comisia pentru Muncă a Camerei Deputaților, care este comisie de raport, a dezbătut Pl-x 292/2019 referitor, între altele, și la pensiile militare de stat, și a votat pentru menținerea polițiștilor din MAI și din Ministerul Justiției în cadrul juridic al Legii 223 din 2015 (a se vedea pct. 5 de la pag. 35 a Raportului Comisiei, care prevede, în Anexa cu amendamente, eliminarea din proiect a art. 4, cel referitor la Legea 223/2015, articol care nu mai face parte din forma finală a documentului ce va fi pus în dezbatere pe data de 28 ianuarie. În Decizia președintelui Camerei Deputaților, publicată în Monitorul Oficial, de instituire a sesiunii parlamentare extraordinare, în luna curentă, care va dezbate Pl-x 292, se reia titulatura inițială proiectului legislativ (în care apare și sintagma -poliţişti, funcţionari publici cu statul special-), fapt care a generat interpretări confuze”, se arată într-un comunicat al SNPPC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
20.874 afisari

4 COMENTARII

  1. @Pentru o oarecare îmbunătățirea a imaginii Poliției opinați că ar putea fi propusă chiar și o modificare a ținutei și echipamentului, în ceva model „Peter Pan”,probabil că varianta Disney ar fi mai potrivită, având în vedere și solicitările pentru activitatea de Poliție, ?

  2. nu poti creste virsta de pensionare atita timp cit ‘nu dai drumul la uzul de arma’ la scara mare…un politist de 50 ani nu poate imobiliza niciodata un infractor de 30 cu miinele goale…cei care vor sa creasca virsta de pensionare sa rezolve aceasta problema si dupa acea sa ceara cresterea virstei….daaa,pentru un politist care lucreaza la arhiva,ofiteri care nu fac nici un fel de munca de teren,nu au nici un fel de raspundere,[exemplu la circulatie-poti da amenzi si la 55 de ani] se poate pune problema cresterii virstei de pensionare si treptat …nu de miine…pentru generatiile care acum au 30 ani ,de exemplu…poti distruge psihic un om daca ii modifici virsta de pensionare practic conditiile de munca in fiecare an…principiul general valabil…

  3. politicienii romani in loc sa se ocupe, sa-si bata capul sa realizeze infrastructura ,invatamint,justitie de calitate etc…aleg teme-lucruri facile din Occident ,aleg ceea ce este mai rau pentru cetateanul de rind chinuit din Romania ‘creterea virstei de pensionare’ ca si cum totul este perfect …ca si cum romanii in acesti 30 ani au beneficiat vreodata de un nivel de trai asemanator celui din Occident…??!!!…incompetenta politicienilor consta in faptul ca nu inteleg ca cresterea virstei de pensionare este diret proportionala cu nivelul de trai si nu cu speranta de viata care nu are nici o legatura,care se refera mai mult la reusita medicala a tratarii bolilor batrinetii si nu a mentinerii sau cresterii capacitatii de munca …

  4. Faceți autostrăzi, aduceți companii străine în tara, subvenționat agricultura pe cei ce lucrează în IT, cercetare, lăsați politia și pensionarii în pace, valurile astea siint pt capital politic, prinde la cei invidioși, care stau și fac politica pe la colturi.!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger