AcasăNewsPanica la Hanovra! Amicalul Germania - Olanda, anulat din cauza unei bombe

Panica la Hanovra! Amicalul Germania – Olanda, anulat din cauza unei bombe

Publicatia germana Bild scrie despre incidentul de la Hanovra

Frica pricinuita de atacurile din 13 noiembrie de la Paris se raspandeste si in Germania. Stadionul din Hanovra, unde era programat sa se desfasoare marti seara amicalul de fotbal Germania – Olanda, partida la care ar trebui sa participe si cancelarul Angela Merkel, a fost evacuat din ordinul politiei germane. De fapt, din ordinul ministrului de Interne, Thomas de Maizière. Cel care sosise la Hanovra impreuna cu Angela Merkel, insa pe aeroport – afland informatiile de la stadion – ministrul a coborat din aeronava, iar cancelarul a facut cale-intoarsa la Berlin, din motive de securitate. Asadar, meciul a fost anulat. Al doilea meci anulat in decurs de doua zile, dupa Belgia – Spania, confruntare de asemenea considerata de risc maxim – vezi povestile cu teroristii din Molenbeek, Bruxelles. Autoritatile germane sustin ca au primit informatii de la serviciile secrete franceze ca in fata stadionului HDI-Arena din Hanovra ar exista o ambulanta ticsita cu explozibil, dar si o bomba artizanala ascunsa in tribune. Informatia a ajuns la politia germana la 15 minute dupa ce stewarzii deschisesera portile arenei, iar lumea incepuse sa intre in stadion. Arena a fost evacuata fara probleme, iar bombele cautate in zadar. „Am avut dovezi concrete ca a existat intentia de a declansa o incarcatura exploziva in stadion”, a dezvaluit seful politiei din Hanovra, Volker Kluw. „Confirmarea ca se pregateste un atentat am avut-o cu aproximativ 15 minute dupa deschiderea portilor”, a adaugat Kluw. In timp ce echipele speciale cautau bombe in incinta complexului HDI-Arena, aparea stirea potrivit careia a fost evacuata o gara din oras, dupa descoperirea unul alt pachet suspect. Pentu ca scenariul incepea sa semene cu „Paris vineri 13”, s-a luat decizia anularii unui concert de jazz planificat la Kulturzentrum Pavilion, mai ales ca sala se afla langa statia de tren evacuata. 900 de spectatori au fost trimisi acasa. S-a mai incercat anularea unui concert al trupei pop-soul „Mannheims Söhne”, gazduit in aceeasi seara de „Tui Arena”, dar spectacolul s-a desfasurat conform programului stabilit. Intr-un final, autoritatile, in frunte cu ministrul de Maizière, pe care Merkel l-a lasat la Hanovra sa rezolve criza, au stabilit ca NU SUNT BOMBE nicaieri: nici la stadion, nici la gara, nici in sali concerte, asta desi „suspiciunea unui atac terorist a existat cu siguranta”.

UPDATE

Reprezentantul Ministerului de Interne in landul Saxonia Inferioara, Boris Pistorius, spune ca nu s-au operat arestari in privinta evenimentelor de la arena din Hanovra si ca, atentie!, nici nu s-au gasit bombe in stadion sau in ambulanta suspecta.

– In tot acest timp, la Londra, se joaca Anglia – Franta, partida inaintea careia spectatorii britanici prezenti pe „Wembley” au intonat „La Marseillaise”.

– Ministrul de Interne al Germaniei, Thomas de Maizière, intr-o conferinta de presa: „Combaterea terorismului necesita consens, nu cearta. Eu am recomandat anularea jocului din aceasta seara”.

– Seful politie din Hanovra, Volker Kluwe: „Indiciile importante au ajuns la noi dupa aproximativ 15 minute de la deschiderea portilor in stadion, cand era deja suficient de multa lume in arena”.

– Politia germana a fost informata de existenta unor bombe in preajma arenei din Hanovra de catre Serviciul Federal de Informatii (BND), care la randul sau fusese pus in tema de catre Directia Generala pentru Securitate Interna franceza (DGSI).

– Cancelarul Angela Merkel a parasit orasul Hanovra si se afla acum din nou la Berlin.

– Seful politie din Hanovra, Volker Kluwe, declara ca amenintarea este reala: „Avem un indiciu serios ca, in aceasta seara, au existat planuri pentru plasarea unei bombe in stadion”.

– Din primele informatii ar fi vorba despre o ambulanta, parcata in fata HDI-Arena, in care politistii suspecteaza ca s-ar afla material explozibil.


– Primarul orasului Hanovra, Stefan Schostok, spune ca „siguranta populatiei este esentiala. Am incredere in politie ca a luat decizia corecta. In cazul in care exista o situatie de amenintare, atunci trebuie luate toate masurile”.


– La meciul Germania – Olanda urma sa fie prezent si cancelarul federal Angela Merkel, dar si alti politicieni de rang inalt

 

Meciul amical de fotbal Germania – Olanda, care ar fi trebuit sa se desfasoare marti seara la Hanovra, a fost anulat cu mai putin de doua ore inaintea startului din cauza suspiciunii unui atac cu bomba, devenind al doilea joc test anulat in doua zile intr-o Europa din ce in ce mai amenintata de terorism.

Publicatia germana Bild scrie despre incidentul de la Hanovra

– Lumea a fost evacuata din stadion, Politia i-a rugat pe spectatori sa paraseasca in ordine HDI-Arena, sa nu se panicheze.

Anularea jocului Germania – Olanda – prima echipa fiind pe teren si vineri seara, la Paris, cand trei bombe au fost lansate langa Stade de France de atacatori kamikaze – a venit dupa ce politia germana a gasit un pachet suspect. Crainicul arenei din Hanovra i-a anuntat pe spectatori ca meciul nu va mai avea loc, iar stadionul a fost rapid evacuat. Ulterior, fanii germani au fost informati sa paraseasca complexul sportiv sau sa stea cat mai departe de stadion. Dupa pataniile de la Paris, acolo a fost blocata pe Stade de France pana sambata dimineata, de data acesta echipa Germaniei a fost extrasa rapid din zona periculoasa. Autocarul DFB a fost intors din drumul spre stadion. La fel s-a intamplat si cu reprezentativa Olandei. Anularea jocului Germania – Olanda vine la doar o zi dupa ce Federația de Fotbal din Belgia a anuntat renuntarea la amicalul cu Spania, programat pentru marti, pe fondul preocuparilor legate de securitate si dupa consultari prealabile avute cu federatia iberica.

author avatar
Mihai Koblenko
246 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger