AcasăNewsPanică la barajul Vâlcele, pe Argeș! S-a oprit alimentarea cu apă a...

Panică la barajul Vâlcele, pe Argeș! S-a oprit alimentarea cu apă a Piteștiului. Ce s-a întâmplat

Încă de la primele ore ale dimineței de miercuri, 9 septembrie, muncitorii de la barajul Vâlcele au dat alarma, anunțând telefonic dispeceratul ABA Argeș- Vedea, că pe luciul apei a apărut o pată neagră foarte mare.

Pelicula de culoare neagră acoperea aproximativ 1.000 de metri lungime și 20-30 de metri lățime din luciul apei.

Curios, pata uleioasă respectivă nu era dintr-un produs petrolier, deoarece, nu avea miros, ceea ce a exclus o eventuală poluare accidentală cu acest produs.

Se continuă investigaţiile privind identificarea poluatorului

Deocamdată, nu se cunoaște natura petei uleioase care a acoperit mare parte din lac.

„Reprezentanţii ABA Argeş- Vedea (Inspecţia Bazinală a Apelor, GMPRA(Gestiune, Monitoring şi Protecţia Resurselor de Apă) şi Laborator) s-au deplasat la faţa locului şi au prelevat probe de apă în vederea efectuării analizelor de calitate din 3 secţiuni: baraj frontal Vâlcele, coadă lac acumulare Vâlcele şi corp apă canal Zigoneni – Vâlcele.

În funcţie de rezultatul analizelor de laborator se vor continua investigaţiile privind identificarea poluatorului. În urma vizualizării în amonte a râului Argeş pe sectorul baraj Vâlcele – baraj Zigoneni, au mai fost constatate irizaţii punctiforme, pelicula strângându-se în frontul barajului Vâlcele”, au precizat ABA Argeş- Vedea.

Potrivit specialiștilor, se continuă investigațiile privind identificarea poluatorului, iar funcție de rezultatul analizelor de laborator se va putea trage o concluzie.

După primele verificări, s-a constatat că și în amonte pe sectorul baraj Vâlcele – baraj Zigoneni, au mai fost constatate irizații punctiforme, pelicula strângându-se în frontul barajului Vâlcele – ABA Argeş- Vedea.

Reprezentnți ai Formației de Intervenție Rapidă din cadrul SGA Argeș au început acțiunea de curățarea luciului apei cu materiale absorbante de tip spill sorb, baraje absorbante limitatoare și cu un skimmer.

Locuitorii municipiului Pitești sunt în pericol ?

Conducerea ABA Argeş- Vedea a luat horărârea de urgență de a închide alimentarea cu apă a municipiului Pitești pânâ la aflarea rezultatului analizelor de laborator.

„Având în vedere că în aval de această secţiune urmează lacul de acumulare Budeasa – sursă de alimentare cu apă a municipiului Piteşti, s-a dispus Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş oprirea funcţionării CHE Vâlcele până la curăţirea luciului apei şi identificarea substanţei poluante. În funcţie de evoluţia fenomenului, vom reveni cu o nouă informare”, a mai spus ABA Argeş- Vedea.

author avatar
Eli Dan Davidescu
894 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger