AcasăNewsPanetta: Lupta impotriva ISIS, un razboi care ar putea dura si 30...

Panetta: Lupta impotriva ISIS, un razboi care ar putea dura si 30 de ani

Lupta impotriva extremistilor din cadrul organizatiei Stat Islamic (SI) va fi dificila si ar putea dura si 30 de ani, considera fostul sef al Pentagonului, Leon Panetta.

Fostul sef al Pentagonului crede ca lupta impotriva ISIS este de lunga durata

„Cred ca vorbim de un gen de razboi care ar putea dura 30 de ani” si care s-ar putea extinde cu amenintari din Libia, Nigeria, Somalia si Yemen, a declarat Panetta, intr-un interviu acordat USA Today.

Obama e de vina!

Panetta a citat esecul presedintelui Obama de a determina guvernul irakian sa autorizeze mentinerea unui contingent de militari american dupa retragerea trupelor in 2011, apreciind ca acest lucru a creat un „vid” de securitate. Fostul director al Pentagonului denunta si refuzul lui Barack Obama, in 2012, de a urma sfatul lui si al fostului secretar de Stat Hillary Clinton de a incepe sa inarmeze rebelii sirieni care luptau impotriva presedintelui Bashar al-Assad.

Mai multa actiune

Potrivit lui Panetta, a carui carte, „Worthy Fights”, ce urmeaza sa apara a generat deja nemultumirea Casei Albe si a Departamentului de Stat, Obama are posibilitatea de „a-si repara greselile” dand dovada de fermitate in fata islamistilor ISIS. Presedintele, a mai spus Panetta, „nu se increde destul in instictul sau de lider” si, uneori, Obama „se simte atat de descurajat de proces”, incat renunta sa mai lupte.

Sursele financiare ale ISIS

Serviciile secrete americane au dezvaluit ca Statul Islamic obtine venituri de aproape trei milioane de dolari pe zi, din urmatoarele surse:

1. Donatii. Multi oameni bogati ofera milioane de dolari islamistilor, mai ales din tari precum Arabia Saudita, Qatar si Kuweit.

2. Furturi. Teroristii au jefuit milioane de dolari si alte materiale valoroase din banci sau amplasamentele militare din teritoriile ocupate.

3. Contrabanda si taxele de protectie. ISIS percepe taxe in teritoriile ocupate. ISIS strange 8 milioane de dolari pe luna din taxe de protectie percepute micilor si marilor intreprinderi, chiar si magazinelor de cartier. Aici se adauga si traficul cu antichitati.

4. Petrol. Combatantii extrag circa 40.000 barili de petrol zilnic din zecile de campuri acaparate in Siria si Irak.

5. Trafic de persoane. Agentia AP sustine ca grupul terorist vinde femei si copii. Jihadistii au obtinut si milioane de dolari din recompensele incasate in urma eliberarii unor ostatici.

 

author avatar
Catalin Dumitrescu
395 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger