AcasăNewsPandemie: ecoul dezinformării Rusiei, Chinei și Iranului

Pandemie: ecoul dezinformării Rusiei, Chinei și Iranului

Un trio periculos și campania sa de mesaje toxice

Cele trei guverne folosesc criza coronavirusului pentru a lansa provocări, propagandă și dezinformare împotriva Statelor Unite, avertizează Departamentul de Stat într-un nou raport. Tactica este familiară și reprezintă o continuare a ofensivei începută de Moscova în Europa, folosindu-se de criza din Italia, trimițând ajutoare într-o țară, nu-i așa, abandonată de NATO și UE, care acceptă misiunile umanitare rusești -deși sunt mai mult un cal troian decât un cadou – și întăresc pozițiile lui Vladimir Putin pe scena internațională.

Aceste – să le spunem –mișcări de PR rostogolesc mesaje potrivite: noul coronavirus este o armă biologică creată de SUA, virusul nu a venit din China, trupele americane l-au răspândit, sancțiunile Americii ucid iranienii, răspunsul Chinei în fața crizei corona a fost grozav în timp ce SUA a fost neglijentă, cele trei țări gestionează eficient pandemia iar economia americană nu îi poate face față. Raportul, care nu este public, a fost realizat de Centrul Global de Angajare al departamentului – un birou care se concentrează asupra războaielor informaționale globale – și revizuit de site-ul de opinie  Politico. O parte din dezinformare este produsă de mijloacele de informare ale statului, iar altele au fost puse de guvernele în sine. Un mesaj esențial a fost că China este un lider global puternic în domeniul sănătății, iar Statele Unite unul slab. China a lăsat, de asemenea, eforturile de propagandă rusă care vizează SUA să se răspândească în toată țara  – unde cenzura guvernului de la Beijing este omniprezentă. Ambasadorul chinez în SUA a refuzat să explice de ce un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei a promovat afirmația că SUA au fost responsabile pentru virus. Un purtător de cuvânt al misiunii Iranului la ONU a declarat că SUA  este responsabilă de orice propagandă sau dezinformare cu privire la pandemie, nu Iranul, iar  presa americană “este plină de minciuni”.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei în SUA a criticat  Departamentul Apărării  și Pentagonul pentru că au acuzat Rusia de dezinformare. Același mesaj a venit și din partea agenției de știri iraniene Tasnim, în plus cu mulțumiri la adresa Chinei și Rusiei pentru  „mișcări umanitare” legate de pandemie.

Fumigena Bill Gates

Pe 3 martie, o companie media controlată de forțele armate din Rusia, ZVEZDA, a lansat o poveste intitulată „Bill Gates, un laborator secret și o conspirație a companiilor farmaceutice, care pot beneficia de coronavirus”. Printre alte fabulații, acolo s-a spus că CEO-ul Microsoft a cunoscut în prealabil virusul, susține că doar oamenii din „rasa mongoloidă” pot contracta Covid-19, virusul este de origine artificială iar Bill Gates este unul dintre principalii săi sponsori. În plus, miliardarul american ar fi organizat (!)  “ un exercițiu condiționat numit Eveniment 201, care a simulat un focar al unui nou virus care a ucis 65 de milioane de oameni în 18 luni”, iar “celebrii giganți farmaceutici și conducerea Pentagonului au participat la acest teatru de cinism crud”. Nada a fost aruncată și au mușcat-o mai ales tabloidele britanice, în veșnică foame de bârfe: același Gates ar fi distribuit măști infectate și are de gând se ne implanteze microcipuri. Pe lângă faptul că presa rusă cita articole privind amestecul lui Gates în răspândirea virusului, purtătorului de cuvânt al Ministerului Chinez al Afacerilor Externe, Lijian Zhao, a susținut diferite materiale care evidențiau că noul coronavirus ar fi putut veni din SUA, în timp ce Russia Today primea mesaje din partea șefului Corpului Gărzii Revoluționare Islamice, care susținea că virusul este un “bioweapon” american. Analiștii din afara guvernului american urmăresc, de asemenea, războaiele mesajelor globale, teme majore pe care raportul Departamentului de Stat le evidențiază. “Campaniile ascunse provenite din Iran, China și Rusia converg în jurul poveștilor Covid-19, în special în a acuza SUA pentru propriul răspuns la criză și rolul actual în afacerile geopolitice”, a comentat Camille Francois, ofițer șef de inovație la firma de analiză a rețelei Graphika.

Propaganda Kremlinului a intrat ca-n brânză în Europa

Potrivit Serviciului European de Acțiune Externă, brațul de politică externă al UE, au existat peste 100 de cazuri majore de dezinformare pro-Rusia cu privire la coronavirus între ianuarie și martie. Într-un nou raport, divizia Stratcom a declarat că sursele oficiale ale Kremlinului,  canalele media și social media controlate de stat au derulat o campanie coordonată  care promovează informații false despre sănătate, care pot avea un  impact direct asupra sănătății publice și Securitate. Russia Today și Sputnik au transmis că spălarea mâinilor a fost ineficientă împotriva coronavirusului. Unele site-uri finanțate de stat au promovat, de asemenea, remedii false, precum soluție salină, vitamina C și zinc. Dezinformarea cu privire la Covid-19 a dus deja la revolte în Ucraina și incendierea antenelor 5G din Marea Britanie. Purtătorul de cuvânt al afacerilor externe ruse, Maria Zakharova, a afirmat recent că țările occidentale „folosesc cinic coronavirusul pentru a ataca Rusia”. Dar, în timp ce Departamentul de Stat și UE țin Kremlinul responsabil pentru o campanie concertată de dezinformare, „realitatea este mai complexă”, a spus Natalia Krapiva, expert în drepturile digitale în cadrul Acces Now. „Există canale și site-uri de stat, dar și troll-uri și cetățeni obișnuiți care ar fi putut fi influențați de dezinformare. Acest sistem nu vorbește cu o singură voce. Totuși, Kremlinul a lansat tardiv unele informații false și a încercat să inducă sentimentele de haos și confuzie. Dar, pe măsură ce virusul pune stăpânire, Rusia riscă să devină o victimă a propriilor sale eforturi de a induce în eroare, a adăugat Krapiva. „Poporul rus este cel care va suferi cel mai mult”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
525 afisari

2 COMENTARII

  1. AZMERICA CEA CRIMINALA TARA DIN TOATE TIMPURILE

    2 RAZBOAIE IN COREEA,A 2 BOMBE ATOMICA IN JAPONIA
    A ATACAT IRANUL SI IRAKUL,PENTRU FURTUL DE PETROL/
    A ATACAT CUBA PENTRU A O ANEXA,PENTRU CAZINOURIREGULAREA CUBANEZELOR.
    A BOMBARDAT BUCURESTIUL 1N 4 APRILIE 1944.
    A FURAT DIN ROMANIA TOT AURUL SI GRANELE.
    IN 1898 A OMORAT 3 MIL DE FILIPINEZI.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger