AcasăNewsPandemia distruge ambițiile de apărare ale UE

Pandemia distruge ambițiile de apărare ale UE

Eforturile de recuperare economică după criza coronavirusului pun la îndoială un plan de miliarde de euro menit să întărească sectorul de apărare european și afectează viitoarea cooperare militară a blocului. O scădere majoră a cheltuielilor ar putea submina eforturile UE de a se elibera de dependența sa militară de SUA, în timp ce absența unei strategii de apărare a atras îngrijorări cu privire la poziția slăbită a Europei pe scena globală și a capacității sale – sau a lipsei acestora – pentru a-și proteja interesele.

S-ar putea ca miliardele de euro necesare pentru bugetul 2021-2027 să nu se materializeze, deoarece statele membre – care se lovesc de presiuni economice neprevăzute – se concentrează pe modalități de a compensa daunele provocate de Covid-19., comentează RFI. Un avertisment, aproape nebăgat în seamă, a venit din partea șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, care a spus că este evident faptul că pandemia ”foarte probabil va deteriora mediul de securitate în anii următori”, a îndemnat să se “evite tăierea cheltuielilor militare”  pentru că actuala criză ar putea da naştere unor provocări neprevăzute la adresa securităţii. “COVID-19 a adus o nouă ameninţare. Este vorba despre un element nou, ce presupune resurse şi face necesară o Europă mai puternică în lume”, a precizat Borell  la videoconferinţa  miniştrilor apărării din UE, la care a participat şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. În baza celei mai recente propuneri bugetare, Fondul European pentru apărare, care ar cofinanța proiecte de colaborare, ar fi redus la jumătate de la 13 miliarde euro la aproximativ 6 miliarde. Chiar înainte ca Covid-19 să vină în Europa, reducerile adânci ale apărării erau deja pe masă – discuțiile dintre cei 27 de membri cu privire la următorul buget pe termen lung au fost blocate mai mult de un an. Plecarea Regatului Unit din bloc s-a adăugat la această diferență de finanțare. Numit recent șeful Agenției Europene de Apărare, Jiri Sedivy a declarat că reducerile în acest moment ar fi deosebit de dezamăgitoare, având în vedere că bugetele de apărare s-au recuperat anevoios din șocul crizei financiare globale.  Estimările companiei de analiză Avascent spun că bugetul european pentru apărare va pierde oriunde între 20 – 50 de miliarde de euro în 2020.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
291 afisari

1 COMENTARIU

  1. Hai sa tim serioși o sa vedeti sionul la umbra Germaniei superputeri militare. O UE independent militare cu puteri depline.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger