AcasăNewsPandemia a scumpit locuințele. Prețul pe metrul pătrat a crescut pe final...

Pandemia a scumpit locuințele. Prețul pe metrul pătrat a crescut pe final de an

locuintePandemia a scumpit locuințele. Prețul pe metrul pătrat a crescut pe final de an

Prețul locuințelor a explodat în pandemie. Proprietarii de apartamente nu au ezitat nicio clipă să majoreze prețurile cerute pentru vânzarea de case sau apartamente.

Prețul pe metrul pătrat a crescut chiar și în ultima lună a anului trecut.

„În ciuda provocărilor ridicate de epidemia de COVID-19, pretențiile vânzătorilor au revenit pe o traiectorie ascendentă în ultima parte a anului trecut, acestea fiind, în momentul de față, mai mari cu 2,2% comparativ cu începutul lui 2020. Putem spune că 2020 a fost un an bun pentru piața imobiliară. Cererea s-a menținut la nivel ridicat în special în a doua jumătate a anului. Diferențe anuale pozitive pot fi observate în toate cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare,ro, în fruntea clasamentului scumpirilor situându-se, și de data aceasta, Cluj-Napoca, în vreme ce Bucureștiul se află la polul opus”, afirmă Daniel Crainic, director de marketing al unui site de imobiliare.

Capitala – cea mai mare ofertă de locuințe

Cea mai mare ofertă de locuințe se află în București. Prețul mediu cerut a fost de 1.425 euro/mp util în decembrie 2020, mai mare cu 0,8% comparativ cu începutul anului trecut.

Locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,6% în decursul a 12 luni, până la 1.351 euro/mp. Apartamentele noi au ajuns, la finele lui 2020, la un preț de 1.481 euro/mp util, care se traduce printr-o creștere anuală de 1,3%.

Potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică, în Capitală, în primele 9 luni din 2020, au fost construite cele mai multe locuințe din ultimii 30 de ani. Asta înseamnă circa 90.000 de locuințe, cu un ritm mediu anual de 3.000 de unități livrate.

Evoluția pozitivă caracterizează și volumul de locuințe livrat în localitățile din jurul Bucureștiului, mai exact în județul Ilfov, unde rezultatul primelor 9 luni arată un plus de aproape 17% comparativ cu perioada similară a anului anterior, potrivit profit.ro.

Experții imobiliari spun că anul 2020 intră în istorie ca fiind cel mai prosper în livrări din ultimii 30 de ani.

Preţul apartamentelor a crescut în marile orașe

Și în Brașov s-a înregistrat o creștere a prețului locuințelor cu 0,4% faţă de noiembrie (de la 1.231 de euro pe metru pătrat) şi, respectiv, cu 4,9% faţă de începutul anului (când se situau la 1.178 de euro pe metru pătrat).

În Cluj Napoca s-a înregistrat cea mai semnificativă marjă de creștere a prețurilor cerute de vânzători pentru apartamente. În decembrie, prețul mediu cerut era de 1.840 euro/mp, mai mare cu 7,5% față de începutul anului.

În Constanţa, suma medie solicitată pentru un apartament s-a diminuat cu 1% pe parcursul lui decembrie 2020 (de la 1.253 la 1.240 de euro pe metru pătrat util), dar s-a majorat cu 2,5% la 12 luni (de la 1.210 euro pe metru pătrat util).

În Iaşi, apartamentele au consemnat o creştere de preţ de 1,9% în decembrie 2020, de la 1.080 la 1.100 de euro pe metru pătrat util, iar la Timișoara prețurile au crescut cu 0,4% în decembrie faţă de noiembrie (de la 1.287 la 1.292 de euro pe metru pătrat util)

author avatar
Andreea Vlad
277 afisari
Zenville

Ultimele știri

Accident grav. Cinci răniți, după ce un microbuz s-a izbit de un copac, în Gorj

Un accident grav, în care a fost implicat un microbuz, a avut loc miercuri în județul Gorj. La fața locului au intervenit de urgență...

Reacţia DURĂ şi încisivă a lui Piedone după ce Nicuşor Dan a anunţat că rezolvă problema traficului în 2035: „Ai dat căruța în gard,...

Nicuşor Dan a venit cu un termen "optimist" pentru bucureşteni: problema ambuteiajelor din Capitală va fi rezolvată în 2023.”Analizăm concluziile studiilor de fundamentare care...
proger