AcasăNewsPana si Everestul are probleme

Pana si Everestul are probleme

Gunoaiele sunt prezente si la mii de metri altitudine

Cel mai inalt munte din lume este confruntat de multi ani cu problema deseurilor. Alta problema majora pe ”acoperisul lumii”: lipsa wc-urilor.

Gunoaiele sunt prezente si la mii de metri altitudine

In fiecare an, mii de alpinisti iau cu asalt Everestul care a devenit o zona turistica de succes. 36.694 de persoane au vizitat regiunea in 2016. O frecventare record care a generat sume deloc neglijabile pentru Nepal. Pentru a urca pe Everest trebuie sa bagi mana adanc in buzunar: o ascensiune costa intre 25.000 si 80.000 de euro, in functie de tipul permisului eliberat. Turisti mai multi inseamna si mai multe dejectii umane iar pe Everest nu exista nici un wc. Astfel ca 12.000 kg de excremente sunt raportate anual in tabara de baza, stocate in bidoane de plastic. Care apoi sunt transportate de serpasi la Gorak Shep un lac secat care a devenit pubela ”acoperisului lumii”.

Biogaz uman

Incepand cu 2014, autoritatile nepaleze le-au impus alpinistilor sa-si coboare deseurile, lasand o cautiune de 3259 de euro inaintea ascensiunilor. Dar in ce privesc excrementele umane, aceasta e alta problema. Pentru a o rezolva, a fost infiintat proiectul Mount Everest Biogas. ”Mergem intr-o regiune fantastica a lumii pentru o mare aventura si-i privim pe serpasi cum ne cara excrementele.

Serpasii sunt cei care curata toaletele in aer liber

Este aceasta o maniera de a le multumi nepalezilor?”, explica Garry Porter, alpinist de top si fost inginer la Boeing, unul din initiatorii proiectului. Proiect care prevede convertirea materiilor fecale intr-o instalatie ce produce biogaz, cu ajutorul unor bacterii ce sunt plasate in rezervoarele instanatiei. Recuperat, gazul poate fi fireste transformat in sursa de energie locala, spre exemplu pentru alimentarea dispozitivelor electronice.

Panouri solare

Buna in teorie, aceasta idee are insa o hiba. Bacteriile au nevoie de caldura si ele sunt active cand temperatura ecosistemului lor este de 20-30 de grade Celsius. Ceea ce nu e cazul la tabara de baza a Everestului, la peste 5300 de metri altitudine. Insa aceste instalatii de biogaz au fost deja utilizate in alte zone din Nepal, China sau India, iar Garry Porter crede ca pot fi adaptate si pentru Everest. Pentru a tine instalatiile la temperatura de functionare a bacteriilor, echipa lui Porter mizeaza pe panouri solare. Aflat inca in faza de prototip, acest proiect s-a dovedit viabil in cadrul testelor de laborator.

author avatar
Tudor Borcea
199 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger