AcasăNewsPână în Portul Constanţa te mănâncă flota rusă

Până în Portul Constanţa te mănâncă flota rusă

„Ameninţare aeriană la tribord !”  – un avion de supraveghere rus se apropie la mică altitudine de corveta franceză „Commandant Birot”  în largul strâmtorii Kerci din Marea Neagră. Nu este un exerciţiu militar, ci competiţia reală între Rusia şi NATO.

Uriaşul hidroavion Beriev BE 12 se apropie la câteva sute de metri de navă, marinarii aleargă pe pasarela superioară pentru a-l fotografia. Din carlingă, un militar rus face acelaşi lucru. „A ajuns chiar deasupra noastră”, a explicat comandatul Maxime Leroy unei echipe AFP îmbarcate pe vas. Corveta( echipaj de 86 marinari, concepută iniţial pentru lupta împotriva submarinelor) este dislocată în Marea Neagră de o săptămână, cu escale în  Batumi (Georgia), Odesa (Ucraina) şi în Portul Constanţa, unde va sta ancorată până în 7 decembrie. S-a dovedit o misiune cu peripeţii, la câteva ore după survolarea lui BE 12, a apărut un avion de vânătoare Suhoi Su-33, un expert în lupta antinavă, recunoscut pe plan internaţional. “Este un joc de-a şoarecele şi pisica. Unul dintre radarele sale a fost interceptat de centrul operaţional din interiorul navei. Unul dintre obiectivele misiunii este de a-i ademeni pe ruşi pentru a colecta maximum de informaţii despre echipamentele lor, înmatricularea şi semnătura lor radar.

Înaintea escalei la Batumi, ruşii ne-au dat târcoale de două ori cu un Su-24 şi un Su-30M”, spune subofiţerul Jeremy. „De îndată de apare o navă NATO, ruşii sunt acolo pentru a o supraveghea prin toate mijloacele şi  în ultima vreme aceste comportamente au devenit din ce în ce mai agresive. Ei ţin neapărat să-şi arate muşchii”, a declarat un amiral francez sub rezerva anonimatului.“Pentru Rusia, Marea Neagră se doreşte a fi o fortăreaţa maritimă. Este o scenă de competiţie politică între Moscova şi NATO –  dintre cele şase ţări riverane, trei sunt membre ale Alianţei (Turcia, România, Bulgaria), iar alte două vor să devină (Ucraina şi Georgia). Rusia a preluat sub control regiunea, în special după anexarea Crimeii în 2014. O peninsulă ce a devenit un portavion de unde ruşii pot monitoriza întreaga zonă. Ruşii se simt în largul lor în Marea Neagră ,mai ales că Bosforul este poarta de ieşire spre restul lumii, în special teatrul sirian”, a comentat expertul militar Igor Delanoe, director adjunct al observatorului franco-rus de la Moscova. De altfel, Turcia a respins o intervenţie a NATO în Marea Neagră pe fondul crizei ucrainene, iar încheiatul Summit NATO nu a făcut decât să ascută tensiunile diplomatice actuale dintre Emmanuel Macron şi Recep Erdogan. “Commandant Birot” va face o  serie de exerciţii comune cu Marina Română, iar  vineri, de la ora 12,15, la bordul navei va fi organizată o conferinţă de presă cu participarea ambasadoarei Franţei în România, Michele Ramis şi a comandantului, locotenent-comandorul Maxime Leroy, a anunţat Ambasada Franţei în România.

author avatar
Andrei Coman
479 afisari

1 COMENTARIU

  1. Stramtoarea Kerci este in totalitatea ei in apele maritime ale Rusiei.
    De la Batumi la Odessa nu treci prin stramtoarea Kerci.
    Ce cautau eroii francezi in Kerci si mai ales cu o nava militara?
    Oricat i-ai ura pe rusi totusi bunul simt trebuie sa prevaleze.
    Eroii francezi nu i-au ademenit pe militarii rusi, ci i-au provocat golaneste si prin manevre ilegale, ca apoi sa se planga sau laude cu asta.
    Eroism frantuzesc ca la revolutie, au luptat sa elibereze puscaria Batilia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger