AcasăNewsPalestinienii anunta ca l-au identificat pe ”asasinul” lui Arafat si acuza Israelul

Palestinienii anunta ca l-au identificat pe ”asasinul” lui Arafat si acuza Israelul

Palestinenii au fost incantati de recunoasterea declaratiei de independenta, chiar daca aceasta inca nu a fost inaintata la ONU

Comisia palestiniana care ancheteaza moartea lui Yasser Arafat l-a identificat pe autorul ”asasinatului” fostului presedinte palestinian, a anuntat, marti, pentru AFP, seful comisiei, Tawfiq Tirawi, acuzand inca odata Israelul ca este ”responsabil” de decesul lui Arafat.

Aceasta declaratie a intervenit cu o zi inainte de comemorarea a 11 ani de la moartea liderului palestinian, in conditiile in care judecatorii de instructie francezi insarcinati cu anchetarea ”asasinatului”, actiune deschisa de vaduva lui Arafat, Souha, au abandonat procedurile judiciare. Souha Arafat a facut apel. ”Comisia de ancheta a reusit sa-l identifice pe autorul asasinarii defunctului presedinte Yasser Arafat”, a afirmat Tirawi, refuzand insa sa divulge mai multe informatii cu privire la suspect sau despre evolutia anchetei. ”Este necesara inca o perioada de timp pentru a elucida conditiile exacte ale asasinatului”, a precizat Tirawi, precizand ca ”Israel este responsabil pentru acest asasinat” pe care palestinienii il ancheteaza din  2009. Souha Arafat a depus plangere impotriva unui autor necunoscut, in urma descoperirii unor urme de poloniu 201, o substanta radioactiva extrem de toxica, pe efectele personale ale sotului ei. In 2012, mormantul fostului lider palestinian a fost deschis, fiind preluate  aproximativ 60 de esantioane de pe ramasite si trimise pentru analiza la trei  echipe de experti din Elvetia, Franta si Rusia. Partea franceza a exclus in doua randuri ipoteza unei otraviri, rusii au admis ”moartea naturala” in timp ce elvetienii au anuntat ca rezultatele pe care le-au obtinut „sustin in mod rezonabil ipoteza otravirii” cu poloniu. Numerosi palestinieni acuza Israelul, care a negat constant,  ca l-a otravit pe Yasser Arafat. Pe de alta parte, unii suspecteaza o colaborare palestiniana in acest deces, pe fondul luptei pentru putere.

author avatar
Tudor Borcea
162 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger