AcasăNewsPalatul Stirbey se vinde din nou!

Palatul Stirbey se vinde din nou!

20 de milioane de euro, şi ţi-ai luat domeniu princiar

Domeniul Stirbey din Buftea, care cuprinde palatul si parcul in suprafata de 24 de hectare, a fost scos la vanzare, inca odata in ultimii 10 ani, pretul fiind de aproximativ 20 de milioane de euro.

20 de milioane de euro, şi ţi-ai luat domeniu princiar

Aventura imobiliara postrevolutionara a Palatului Stirbey este destul de complex, asa ca vom face o scurta recapitulare. Mostenitorii legali, descendenti ai Principelui Barbu Stirbei (domnitor 1844 – 1856), sapte la numar, au reusit abia 2006 sa intre in posesia palatului printr-un complicat proces de retrocedare castigat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.  Acestia l-au scos imediat la vanzare, prin intermediul baronului Kripp, sotul Ilenei Costinescu Tataranu, fiica primului mostenitor de pe lista celor sapte mostenitori.

Mădălin Ionescu şi Cristina Şişcanu

La acea vreme, gura lumii il dadea drept interesat ca achizitor si pe Adrian Sarbu, marele mogul media al momentului, si ale caror studiouri de la Buftea erau gard in gard cu domeniul princiar. In 2007, pentru 9 milioane de euro, de firma Bucharest Arena, din actionariatul careia face parte si Ion Moraru, ce a detinut timp de mai multi ani functia de secretar general al Guvernului in Cabinete PSD.

Roberta Anastase

Chiar de atunci Bucharest Arena si-a anuntat intentia de a transforma palatul intr-un hotel exclusivist, cu un restaurant de cinci stele, dar si un muzeu dedicat familiei Stirbey. Aici s-au efectuat multe nunti, botezuri si cumetrii ale VIP-urilor noastre. Astazi, proprietatea este din nou de vanzare si se afla in portofoliul Regatta Estate. Intentia de a instraina proprietatea nu este una de data recenta, afirma Eduard Mircea Uzunov, presedintele Regatta Estate. Potrivit lui Uzunov, are, din nou, drept de preemptiune asupra proprietatii, prima data Minitserul Culturii refuzand oferta mostenitorilor legali.

Istorie de vanzare

Adelina şi Cristi Chivu

Palatul Stirbey, parte a patrimoniului cultural si istoric national, are o vechime de peste un secol si jumatate, fiind ridicat la jumatatea secolului al XIX-lea. Domeniul si palatul ai ajuns in atentia inaltei societatii bucurestene la inceputul secolului XX. Printre vizitatorii de seama ai domeniului s-a numarat si Regina Maria. Dupa anii ʹ50, domeniul a intrat in proprietatea statului, sub regim comunist, fiind amenajat pentru protocol, iar dupa Revolutia din 1989 a fost transformat in hotel.

Loc de chef si voie buna

Situat in Buftea, la 20 de kilometri de Bucuresti, Palatul Stirbey pune la bataie  patru locatii unde se poate chefui cu iz princiar, printre care salonul „Regina Maria” cu o capacitate de 600 de locuri, sau pavilionul „Printul Stirbei” cu terasa si o capacitate totala de 350 de locuri. Meniul costa intre 53 si 98 €/pers, destul de accesibil pentru potentatii zilei, sau alte VIP-uri cu fite. Aici s-au unit destinele Cristi si Adelina Chivu, Mihai si Elwira Petre, Gabriela Vranceanu Firea si Florentin Pandele, Madalin Ionescu si Cristina Siscanu sau Roberta Anastase si Victor Farca.

author avatar
Catalin Dumitrescu
1.180 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger