AcasăNewsPainea din Romania nu prezinta nici un risc pentru sanatatea consumatorilor

Painea din Romania nu prezinta nici un risc pentru sanatatea consumatorilor

Painea si produsele de panificatie fabricate in Romania nu prezinta nici un risc pentru sanatatea consumatorilor, precizeaza specialistii in domeniu, in urma informatiilor aparute in presa si pe unele retele de socializare, conform carora o serie de alimente si in special painea sunt otravitoare.

„In ultima perioada au aparut informatii conform carora o serie de alimente si in special painea sunt otravitoare, afirmandu-se ca persoanele care consuma aceste produse se expun unor riscuri grave de imbolnavire. Aceasta campanie nu are ca scop corecta informare a populatiei ci probabil are alta conotatie: materiala sau politica. Pentru combaterea acestor afirmatii mincinoase referitoare la impactul utilizarii substantei ‘Initium’ asupra populatiei care consuma produse de panificatie si pentru corecta intelegere a contextului in care apar aceste articole”, se arata intr-un comunicat ROMPAN.

Conform declaratiei producatorilor, „Initium”, substanta activi din unele fungicide, cunoscuta si sub denumirea de ametoetradina, este utilizata numai pentru protejarea culturilor de vita de vie, cartofi si legume impotriva atacului ciupercilor. Nivelul de ‘Initium’ absorbit de plante este foarte limitat, fiind un produs foliar, care ramane doar la nivelul frunzei.

In ceea ce priveste „Codex Alimentarius”, ROMPAN precizeaza ca acesta este o colectie de standarde, ghiduri si coduri de practica alimentara ce se aplica voluntar de catre fiecare stat membru semnatar, iar scopul Comisiei Codex Alimentarius este acela de a asigura siguranta si calitatea produselor alimentare.

„Datorita faptului ca Romania este membra a Comisiei Codex Alimentarius din anul 2009, iar unii producatori din industria alimentara care lucreaza cu respectarea principiilor Codex Alimentarius au considerat util pentru informarea consumatorului sa mentioneze acest lucru pe ambalaj, in ideea ca produsele lor sunt sigure din punct de vedere alimentar”, se mentioneaza in comunicatul ROMPAN.

Potrivit sursei citate, asocierea prezentei substantei ‘Initium’ in unele produse alimentare (in niciun caz paine si produse fainoase) cu Codex Alimentarius nu are nici o relevanta.

„In painea si produsele fainoase fabricate in Romania nu ajung in nici un fel substanta ‘Initium’, incriminata in aceste articole. Subliniem faptul ca produsele de panificatie fabricate de membrii ROMPAN nu prezinta nici un risc pentru sanatatea consumatorilor”, se mai arata in comunicatul ROMPAN.

author avatar
Ciprian Purice