AcasăNewsPădurile, fără apărare. Guvernul desființează Garda Forestieră Națională

Pădurile, fără apărare. Guvernul desființează Garda Forestieră Națională

Gărzile forestiere au sesizat parchetelor dispariția a milioane de metri cubi de lemn

Lupta împotriva mafiei tăierilor pădurilor a murit înainte de a începe pentru guvernul liberal, care a decis să desființeze Garda Forestieră Națională, un organism a cărui funcționare a fost împiedicată prin toate mijloacele. Mai mult, numărul de personal al gărzilor forestiere, și așa subdimensionat, urmează să fie redus.

Gărzile forestiere au sesizat parchetelor dispariția a milioane de metri cubi de lemn

Guvernul a emis un proiect de ordonanță de urgență care îngroapă Garda Forestieră Națională, o instituție care ar fi trebuit să coordoneze gărzile forestiere din teritoriu, dându-le acestora o forță mult mai mare. Inspectorii gărzii spun că nu s-a dorit funcționarea acestei instituții și că următorul pas va fi desființarea Direcției generale păduri din Ministerul Mediului, care avea atribuția de a face reglementări în sector, lăsând gărzile forestiere ale nimănui. În momentul de față, numărul inspectorilor gărzii forestiere, reglementat prin lege, este de 925, care au la dispoziție 250 de autoturisme. Proiectul de ordonanță abrogă aceste cifre, urmând ca Guvernul să emită un act normativ pentru o redimensionare a personalului și a mijloacelor de transport. Cei 925 de inspectori trebuie să controleze șapte milioane de hectare de păduri, iar pe lângă activitatea de control aceștia trebuie să mai facă multe alte activități complexe, printre care împăduriri și verificări ale documentațiilor pe fonduri europene. Potrivit legislației în vigoare, inspectorii gărzilor forestiere controlează modul de producere, depozitare, circulație a materialelor lemnoase, în toate locurile și spațiile în care se desfășoară activitatea operatorilor economici. Totodată, aceștia pot legitima persoanele care încalcă dispozițiile legale din domeniul silviculturii sau cinegetic și să confiște bunurile suspecte.

19 milioane metri cubi, dispăruți fără urmă

În expunerea de motive a proiectului de act normativ, Guvernul arată că imposibilitatea coordonării gărzilor forestiere prin Garda Naţională Forestieră a dus la un ineficient control privind lupta împotriva tăierilor ilegale de masă lemnoasă din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră de pe terenurile din afara acestuia, precum şi la o gravă creştere a infracţionalităţii în ceea ce priveşte furtul materialului lemnos. ”În inventarul forestier național (IFN), care este principalul instrument de evaluare a resurselor forestiere, s-a constatat că în România se taie aproximativ 38 milioane metri cubi, valoare care este dublă decât cea prevăzută în actele de punere în valoare emise, fapt care conduce pe de o parte la pierderi semnificative atât în domeniul sănătății populației, cât și pe de altă parte la grevarea bugetului de stat cu sume considerabile rezultate din exploatarea masei lemnoase, elemente care de altfel țin de siguranța națională a statului”, se arată în motivarea proiectului. Totodată, Guvernul explică, în mod cel puțin stupefiant, că nici existența Direcției generale păduri nu mai este posibilă. ”Urmare a faptului că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 32/2015, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 265/2018, cu modificările ulterioare, nu prevede decât pentru gărzile forestiere înființarea prin preluarea personalului de la comisariatele de regim silvic şi cinegetic, iar pentru Garda Națională Forestieră nu se menționează o preluare a personalului din cadrul Direcţie generale păduri, fiind necesară desființarea Direcţiei generale păduri și eliberarea din funcția publică a celor 50 de funcționari publici încadrați în această structură”, se arată în proiect.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
6.475 afisari

9 COMENTARII

  1. Cine mai credea ca guvernu mieu face ceva pt. ROMÂNIA,acu poate să se trezească! PNL+USR+PMP slujesc numai interese straine,jaful pădurilor de catre firme straine care TAIE ILEGAL PADURILE ROMÂNIEI! Ei se fac ca nu vad și saboteaza paza padurilor.Daca aștia falsifica și alegerile pt. locale +parlamentare cum au facut la europarlamentare și prezidențiale se va alege praful de țara asta!

  2. daca se vor plati de la union europea 1000euro pe hectar,anual,padurile proprietate personala nu se mai taie deloc,nici o crenguta.asa,cu 4miliarde de euro pe an nu se mai intra in padure,nu se mai pusca padurarii,nu mai apare incalzirea gloabala,aveti boscheti,omul si boschetul,tipic romaneste.
    ce ziceti:ramineti fara paduri si vine incslzirea gloabala sau platiti ca stat pentru ca va dam pe de a moaca aer curat,in timp ce voi platiti programu rablagist,pe toti escrocii in loc sa i amendati ca polueaza contrar trairii in comunity.
    comunisti cumva pe acolo pe sus?

    4miliarde pe ha si an,nu e mult,mai mult baga in buzunar hotii de lemne.

    • Toti o tineti langa …comunistii,comunistii…treziti-va ,nu mai exista (demult) comunisti ,doar o adunatura de hamesiti,tradatori de Tara si popor !

  3. Paide cand a fost infiintata aceasta structura de tocat banii bugetului , s-a taiat mai mult ca inainte…

    • Nu știam că „pulele” comentează… Crezi că pricepem mai „profund” cu limbaj licențios?…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger