AcasăNewsPădurarii, mai tari ca polițiștii. Pot trage cu arma letală fără somație

Pădurarii, mai tari ca polițiștii. Pot trage cu arma letală fără somație

Autoritatea crescută dată pădurarului urmărește descurajarea tăierilor ilegale

Noul statut al personalului silvic, aflat pe ordinea de zi la Camera Deputaților, transformă pădurarul într-un adevărat polițist din trupele S.W.A.T. Acesta va fi dotat cu arme letale, cu veste antiglonț și antiînjunghiere și, cel mai important, va putea trage fără somație în cei pe care îi consideră hoți sau braconieri.

Autoritatea crescută dată pădurarului urmărește descurajarea tăierilor ilegale

Modificările legislative la statutul personalului silvic îi fac pe polițiști niște biete marionete cu puști de lemn în fața pădurarilor. Noul pădurar va fi mai ceva ca polițistul american din trupele de intervenții, cu puteri sporite și nelimitate, având în vedere că legiuitorul nu a specificat nicio restricție la dreptul folosirii armelor letale. Potrivit actului normativ, pădurarii vor fi încadrați în condiții speciale de muncă, având în vedere riscurile la care s-ar expune atunci când folosesc armamentul din dotare. ”În exercitarea atribuțiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuții de paza fondului forestier național, a fondului cinegetic național și a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal și poate face uz de armă, în condițiie reglementărilor privind regimul armelor și munițiilor. Statutul special este conferit de portul de armă, de îndatoririle specifice în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu și de riscurile meseriei, care îi pot afecta integritatea și viața”, se arată în proiectul de lege. Totodată, potrivit actului normativ, personalul sivic care desfășoară activități de pază a fondului forestier, a fondurilor cinegetice, piscicole, a ariilor protejate, precum și activități de control va avea dreptul de a fi dotat cu mijloace de transport și de comunicații și de a purta echipamente de autoapărare și de protecție specifice. Echipamentele de autoapărare și de protecție vor fi cumpărate din bugetul angajatorului, iar valoarea acestora nu se va impozita.

Protejat de polițiști

Atât personalul silvic, cât și membrii familiei acestuia au dreptul la protecție din partea structurilor specializate ale statului față de amenințările sau violențele la care sunt supuși sau ar putea fi supuși ca urmare a exercitării atribuțiilor de serviciu. Totodată, daunele materiale suferite în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu de personalul silvic sau de membrii familiei se vor suporta de unitățile angajatoare, urmând a fi recuperate de către acestea de la cei vinovați. Potrivit proiectului de act normativ, în situația în care personalul silvic aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu este supus amenințărilor, ultrajului, vătămării corporale sau lovirii, unitatea angajatoare este obligată să sesizeze organele de cercetare penală. Personalul sivic nu va răspunde patriomonial pentru pagubele provocate de forța majoră sau de alte cauze neprevăzute care nu puteau fi înlăturate și nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului sau în riscul profesional. Conform deputaților, modificările legislative la statutul personalului silvic au fost determinate de creșterea numărului și gravității agresiunilor comise asupra pădurarilor de către cetățenii surprinși asupra unor fapte de natură contravențională sau infracțională la regimul forestier, urmate în majoritatea cazurilor de perioade lungi de spitalizare a personalului silvic sau chiar de decese.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
31.681 afisari

8 COMENTARII

  1. Autoritatea crescută dată pădurarului urmărește descurajarea tăierilor ilegale

    :)))) ce glum bun

  2. Care statut, cel reîntors de parlamentarii care și au dat lor tot felul de pensii speciale ?
    Lăsați dezinformare.

  3. DEOCAMDATĂ E DOAR PROPAGANDĂ POLITICĂ. ÎN PRACTICĂ NU SE APLICĂ, PENTRU CĂ LEGIUITORUL NU A FINALIZAT NIMIC. PĂDURARUL SE DUCE CU MÂNA GOALĂ ÎN FAȚA GRUPURILOR DE INFRACTORI RISCÂNDU-ȘI VIAȚA, IAR CEI DIN FAȚA TELEVIZOARELOR AU PĂRERILE PROPRII EXACT CA LA FOTBAL, TOȚI SE CRED MARI SPECIALIȘTI ÎN DOMENIU, FĂRĂ A AVEA O MINIMĂ EXPERIENȚĂ PRACTICĂ.

  4. Totul este cu tenta politică,personalul silvic este supus riscului de a fii agresat sau poate linșat la orice ora.Considerati dumneavoastră cei ce faceți legea că un pădurar la 60 -65 de ani mai poate avea aceleași abilități profesionale că unul de 40-50 de ani?? A-și ruga pe cei ce nu sunt in domeniu sau nu au cunoștințe despre activitatea unui pădurar ,să nu mai comenteze aiurea.Multumesc pentru înțelegere.

  5. Foarte frumos!!! Felicitari!!!
    Atunci ei pot face abuz de arma fara sa pateasca ei ceva…

    Padurari pot fura cu remorciile si un om de rand daca are o caruta cu lemm o sa fie impuscat????
    Atunci sa vedeti rascoala,toti vor fi omorati,ei au putere si rad de saraci

    • Nu instiga la violență,!Daca tu ai o problemă cu padurarii,înseamna ca esti de cealalta parte a legii.Nu cred ca te-a gasit un padurar cu o cărută de resturi de exploatare ,si te-a amendat.Mai degrabă cred că esti un samsar de lemn,si nu-ti poti face mendrele.
      Incearca sa faci totul legal,fiscalizat si fara sa te folosesti de un aviz sa faci doua ,trei transporturi,ultimele doua din furăciuni.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger