Pactul verde european și-a propus unirea statelor în jurul unui obiectiv comun: dezvoltarea unui nou model de creștere, bazat pe o economie curată și circulară. Viziunea este clară și anume: Europa ar trebui să rămână o destinație principală pentru investițiile care aduc locuri de muncă stabile, de calitate și adaptate exigențelor viitorului, cu o bază industrială solidă, luând în considerare problemele de mediu și cele climatice.
Pactul verde european a fost conceput ca o busolă a UE pentru atingerea acestor obiective. Scopul său este de a asigura emisii zero până în 2050, făcând din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic.
Schimbările climatice și degradarea mediului reprezintă o amenințare la adresa existenței Europei și a întregii lumi. Pentru a o contracara, Pactul verde european va transforma UE într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, în care: să ajungem, până în 2050, la zero emisii nete de gaze cu efect de seră, creșterea economică să fie disociată de utilizarea resurselor și toți cetățenii trebuie să se implice și să aducă o contribuție.
Pactul verde european este în același timp un colac de salvare pentru ieșirea din pandemia de COVID-19. De aceea, el va fi finanțat cu o treime din investițiile în valoare de 1 800 de miliarde de euro provenind din Planul de redresare NextGenerationEU, precum și cu fonduri din bugetul pe șapte ani al UE.
Comisia Europeană a adoptat o serie de propuneri menite să adapteze politicile UE în domeniul climei, energiei, transporturilor și fiscalității, pentru a reduce cu cel puțin 55 % până în 2030 emisiile nete de gaze cu efect de seră față de nivelurile din 1990. Una dintre aceste măsuri vizează plantarea a 3 miliarde de copaci în UE până în 2030.
În linie cu prevederile Pactului Verde a intrat în vigoare 30 iulie 2024 noua directivă privind promovarea reparării bunurilor, care promovează un consum mai durabil, încurajând consumatorii să își repare mai degrabă produsele defecte decât să le înlocuiască. Concretizând prioritatea Comisiei privind tranziția verde, directiva va preveni, de asemenea, risipa, va economisi resurse și va reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
Prin aceste politici avute în vedere în cadrul Pactului Verde European, UE își dorește o tranziție verde de succes, având ca obiectiv final atingerea neutralității climatice până în 2050, iar perspectivele viitoare vizează transformarea UE într-o societate echitabilă și prosperă, cu o economie modernă și competitivă.