AcasăNewsPactul Macron-Putin: Ucraina, sfârtecată!

Pactul Macron-Putin: Ucraina, sfârtecată!

Președintele Franței face la greu lobby pentru Rusia

După ce și-a impus oamenii în fruntea UE, Franța caută să-și extindă influența și dincolo de granițele Uniunii, într-o încercare de a arăta lumii că Parisul dă acum ora exactă în diplomație. Și cum își poate lustrui imaginea Emmanuel Macron decât prin implicarea directă în stoparea conflictului din Donbas?! Luni, la reședința de vară de la Bregançon, s-a semnat pactul Putin-Macron, zic specialiștii, care se tem, însă, că înseamnă un singur lucru: sfârtecarea Ucrainei prin crearea unei noi regiuni, dincolo de Nipru!

Președintele Franței face la greu lobby pentru Rusia

Deocamdată, nu a răsuflat nicio informație despre ce au discutat cei doi lideri, însă se bănuiește că de pe agendă nu a lipsit subiectul conflictului din zona prorusă a Ucrainei, care a dus la anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova. Putin vrea să readucă Rusia în G8 (de unde a fost exclusă după evenimentele din 2014) și să obțină anularea sancțiunilor din partea UE, iar Macron urmărește refacerea imaginii pe plan internațional, grav „șifonată” de protestele „Vestelor galbene”. S-a ajuns la un acord? Și cel fel de înțelegere poate fi, una de tip Ribbentrop-Molotov? Asta este grija cea mare a cancelariilor europene, care nu văd cu ochi buni apropierea Parisului de Moscova.

Cert este că, pe subiectul luptelor din Ucraina, Vladimir Putin cere cu fermitate federalizarea țării. Vrea alegeri locale sperate în Donbas, fără participarea partidelor ucrainene, și un guvern federal care să aibă autonomie în exercitarea puterii. Reamintim că în Ucraina, la Est de Nipru, trăiesc peste 10 milioane de ruși.

Nu este o întâmplare nici programarea acestei întâlniri fix în săptămâna în care va avea loc reuniunea G7. Este clar că Macron pregătește un lobby puternic pentru reprimirea Rusiei în grupul elitist al statelor care decid soarta lumii. Președintele francez s-a exprimat de mai multe ori în vederea consultării Rusiei pe subiectele „fierbinți” de pe agenda politicii internaționale – războiul din Siria și ruperea acordului nuclear cu Iranul. „Europa trebuie să dialogheze cu Rusia, dar și ea trebuie să facă eforturi”, afirma Emmanuel Macron cu numai două luni în urmă.

Pentru a arăta bunăvoință, justiția moscovită l-a eliberat din închisoare pe bancherul francez Philippe Delpal, reținut în februarie sub acuzația de fraudă financiară. În contrapartidă, Hexagonul a manifestat deschidere pe plan cultural: din 2020, „Sezoanele rusești” se vor desfășura în toate regiunile din Franța!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
650 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger