AcasăNewsPacienţii sub acoperire au plecat în ţarã. Care sunt spitalele vizate?

Pacienţii sub acoperire au plecat în ţarã. Care sunt spitalele vizate?

Sindicaliştii susţin cã pacientul sub acoperire îl supune pe medic la un stres suplimentar

Ministrul Sãnãtãţii, Sorina Pintea, şi-a format deja prima echipã de pacienţi sub acoperire. Este vorba despre 17 angajaţi ai ministerului şi ai structurilor subordonate, care au fost trimişi în spitalele din ţarã pentru a depista cadrele medicale care pretind şi iau şpagã, dar şi pentru a observa calitatea serviciilor medicale.

Sindicaliştii susţin cã pacientul sub acoperire îl supune pe medic la un stres suplimentar

Protestele la adresa ministrului Sãnãtãţii, care a decis sã ia mãsuri radicale împotriva corupţiei din spitale, nu au avut efectul scontat. Sorina Pintea ne spune cã nu va face niciun pas înapoi, ci dimpotrivã, va face demersuri pentru mãrirea echipei pacienţilor misterioşi, pentru a pune capãt fenomenului şpãgilor din spitale. “Existã o lege din 2004 care îţi permite sã faci aceste lucruri, cu condiţia ca cel care este în rolul de pacient misterios sã fie de specialitate, adicã sã aibã o pãrere plauzibilã asupra a ceea ce verificã. Sunt mulţi specialişti care vor sã se implice în aceastã acţiune, voi continua atât operaţiunea pacientul misterios, cât şi controalele inopinate în spitale. Se va merge, în primã etapã, în spitalele unde avem semnale de la pacienţi cã se ia şpagã. Nivelul plãţilor informale depãşeşte cu mult nivelul altor tipuri de corupţie din sistem. Din pãcate, anumite sesizãri pe care le primim sunt adevãrate şi nu putem sã nu ţinem cont de ele. Ne luptãm cu toate tipurile de corupţie din sãnãtate, dar se pare cã la fiecare încercare de a promova ceva care sã rezolve cu adevãrat problema avem parte de atacuri. Eu cred cã nu trebuie sã ne prefacem cã fenomenul şpãgii în spitale nu existã”, ne-a declarat Sorina Pintea, ministrul Sãnãtãţii.

13.500 de români spun cã li s-a cerut şpagã

Potrivit datelor centralizate din chestionarele de feedback de la Ministerul Sãnãtãţii, din 2016 pânã în prezent, peste 13.500 de români au afirmat cã asistentele şi medicii le-au cerut bani sau atenţii pentru serviciile prestate. Dintre aceştia, circa 11.000 au spus cã doresc sã raporteze faptele responsabilului anticorupţie al Ministerului Sãnãtãţii. Pe de altã parte, Federaţia Solidaritatea Sanitarã a condamnat decizia ministrului Sãnãtãţii de a trimite pacienţi sub acoperire, reprezentanţii acestuia susţinând cã au scãzut cazurile de condiţionare a actului medical. “Lansarea acestei direcții de acțiune ilegalã a fost făcută pe fondul unei întregi campanii mediatice ce are la bază o prezumție de culpă a unei întregi categorii profesionale, respectiv promovarea ideii că problemele privind corupția din sănătate sunt într-o continuă creștere. La ora actuală există o tendință clară de scădere a procentului pacienților care au indicat cazuri de condiționare a actului medical. Chiar dacă procentul este relativ mic, el dă seama de existența unui fenomen pe care Federația Solidaritatea Sanitară îl dorește eliminat total. Tendința acestui fenomen tinde să indice eficiența unei serii de măsuri, cea mai evidentă fiind creșterea veniturilor salariale”, se aratã într-un comunicat al Federaţiei Solidaritatea Sanitarã.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.592 afisari

6 COMENTARII

  1. Trebuie stopată darea și primirea șpăgilor în Spitale cât și în celelalte Instituții ale Statului și nu numai.

  2. Se știe la orice nivel ca, în toate spitalele din România se da șpagă, și asta ii de 20-30 ani, asa ca singura metoda ar fi legi care sa reglementeze și sa pedepsească acei oameni și sa știe ca sunt angajați la stat……

  3. Foarte bine doamna ministru. Buni pacienții ăștia sub acoperire. Poti sa le dai bani infinit fără număr și ei unii tot ar cere șpagă. Doar cei mânjiți fac gura, cei Onești își vad de treaba. Foarte bine încă odată!!! Iar cei prinși sa fie interziși pe viata de a mai lucra în sănătate

  4. mai nou am auzit ca spaga se duce acasa la cadrul medical si nu se mai da in spitale. Asa ca prinde orbul scoate-i ochii… ha!ha!

  5. Doamna Pintea ,daca nu te pricepi de ce te bagi ??,rostul unei administratii este altul ,inca n-ai aflat care-s atributiile din fisa postului ??.
    Spaga nu-i o caracteristica a activitatii medicale !,spaga este o boala cronica mostenita de pe vremea turcilor ,grecilor ,spaga a fost numita :bacsis de turci ,plocon de boieri,ghiseft de evrei si este specific administratiilor turco-fanariote .
    Azi de la portar ,femeia de seviciu ,infirmiera,secretara pina la ministru toti pun botul la ce curge ,or ce pica !!.
    Rostul dumitale ca ministru este organizarea eficienta a activitatii ,urmarirea incadrarii in buget si nu in ultimul rand modernizarea spitalelor. Controlul,supravegherea nu-i treaba de ministru ,e treaba de contabil,de contopist mai nou de auditor .
    Prin Regulamentul de organizare si functionare toata activitatea este reglementata ,orce caz
    se analizeaza prin prizma regulamentului si legilor in vigoare .
    De flagrante se ocupa procuratura si nicidecum un ministru !!,astea trebuia sa le stii cand te-ai cocotat pe scaunul de ministru ,azi ti-a cazut palaria pe nas si habar n-ai ce trebuiesa faci ,asa-i cand promovarea este peste nivelul de competenta !!.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger