AcasăNews(P) VIDEO / Bet365, cel mai mare scandal la pariuri sportive din...

(P) VIDEO / Bet365, cel mai mare scandal la pariuri sportive din România. Cum au câștigat jucătorii procesele contra ONJN

(P) VIDEO / Bet365, cel mai mare scandal la pariuri sportive din România. Cum au câștigat jucătorii procesele contra ONJN (sursa foto: playresponsibly.ro)

ONJN a provocat un scandal național în anul 2015, cel mai mare litigiu din domeniul pariurilor sportive, când a ridicat licența casei de pariuri Bet365. Sancțiunea s-a extins asupra jucătorilor care, deși au greșit fără intenție, au trebuit să suporte rigorile legii, jucând la o casă de pariuri care nu deținea licență pe teritoriul României. Circa 50% dintre pariorii români aveau cont la această casa de pariuri online, fiind vorba despre peste 50.000 de conturi.

Mai exact, în perioada 10-30 septembrie 2015, pariorii români nu ar fi trebuit să poată juca la Bet365. Dar nici casa de pariuri, nici ONJN nu au anunțat oficial acest lucru și au permis pariorilor să plaseze pariuri. De aici a pornit tot giganticul scandal din acea perioadă. Au urmat procese intentate de casa de pariuri deținută de o familie din Marea Britanie și ONJN, pe de o parte, iar pe de alta între jucători și instituție.

Pe15 martie 2022 s-a pronunțat recursul unui proces intentat de Bet365 împotriva ONJN, cel legat de licența de funcționare. Instanța a decis să respingă acțiunea Bet365. Fiind vorba de o decizie definitivă, Bet365 nu mai are nicio șansă să poată obțină licența ONJN. Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc a luat ființă în anul 2013 și are printre obiective controlul și reglementarea funcționării caselor de pariuri online.

La interviul luat de Playresponsibly, directorul general Tudor Simota, omul din ONJN vizat de tot valul de proteste al jucătorilor, a comentat scandalul:

Playresponsibly: Câte sancțiuni a dat ONJN?

Tudor Simota: Din 2013 și până la azi am avut un număr de 6.591 de sancțiuni. Amenzi, doar amenzile. Aici nu adăugăm avertismentele. Marea majoritate a problemelor de la ONJN au fost cu online-ul. Am avut problemele acolo unde au fost contestate actele administrative și după, cum spuneați mai devreme, operatorii având bani, au luat cele mai bune case de avocatură să-i reprezinte, atât pe jucători, cât și companiile. Eu m-am ocupat, până s-au schimbat conducerile de serviciu. Eu am avut un grad de câștig de 90% al proceselor. Când nu m-am mai ocupat eu, am ajuns undeva pe la 70%. Eu pregăteam, împreună cu șefa de serviciu, documentația. De ce? Pentru că faptele erau relativ similare.

Eu, care cunosc domeniul bine, mă uitam pe probatoriu și atunci veneam și combăteam probatoriul. Fiecare avocat venea cu o altă abordare, cu alte puncte de vedere. Dar eu mă gândesc așa: dacă am avut 70 și ceva la sută procentaj de câștig în domeniu, cel puțin cât a fost celebrul scandal al pariurilor cu Bet365, atunci înseamnă că mecanismele instituționale și normele pe care noi le-am aplicat au fost cele corecte.

Statul a rămas cu peste 30 de milioane de euro

Ați câștigat și procesele cu Bet365?

Sunt două. La primul proces, Bet365 a contestat suma pe care noi am impus-o ca penalitate, cei 20%, în baza legii. Suma a fost undeva la vreo 30 și ceva milioane de euro, care a fost luată ca penalitate. Este câștigată, rămasă definitivă de statul român, care a rămas cu banii. Da, înseamnă că măsurile aplicate de către noi au fost corecte. Eu m-am ocupat. Dacă cineva o să vă spună că s-a ocupat el, eu sunt deschis să mă puneți față în față. Facem, că tot ați adus discuția de Poliție, facem confruntare ca la Poliție, să vedem cine are dreptate.

Al doilea?

Al doilea proces pe care îl are ONJN cu Bet365 este privitor la anularea actelor administrative care au dat dreptul de operare. În primă instanță, am pierdut. În Apel, s-a stabilit că hotărârea judecătorului nu a fost conformă. S-a casat sentința și s-a trimis spre rejudecare. Casarea unei sentințe nu se poate trimite decât pe motive de nelegalitate. S-a rejudecat. Am pierdut din nou, dar judecătorul la rejudecare nu a respectat indicațiile Înaltei Curți. Și în opinia mea, la câtă lege cunosc eu, vom câștiga la Înalta Curte fără nicio problemă. Perioada în care Bet365 putea să funcționeze în România legal era perioada de 1 octombrie, nu înainte.

Ce s-a întâmplat cu jucătorii? Ce soartă au avut? Au câștigat jucătorii care au dat în judecată ONJN?

Jucătorii, cei mai mulți, după cum vă spuneau, au pierdut. Da, peste 70% din procese au fost câștigate de ONJN. Au fost procese care sunt suspendate și au fost și procese, într-adevăr, unde jucătorii au câștigat. Au câștigat pentru că, spre exemplu, unii au dovedit că la momentul la care s-a constatat fapta ei nu figurau în țară, erau la muncă în Spania, în Anglia, într-altă parte și legea prevedea la momentul ăla că trebuia să acceseze site-ul de pe teritoriul României, ca să poată intra sub incidența legii.

Simota intră pe site-uri „sub acoperire”

Câți jucători au fost?

Noi ne-am trezit și am documentat un număr de vreo 80.000 de jucători, la momentul ăla. În momentul în care documentezi fapte contravenționale, te obligă să iei măsuri, pentru că altfel vine Curtea de Conturi, că noi nu suntem acolo pe persoană fizică, avem autorități care vin și ne controlează și atunci am spus așa: am documentat acești 80.000 de jucători, am luat sumele de joc și nu contează că ai câștigat sau nu ai câștigat. Este că la furt. Faptul că tu te duci și furi ceva și nu te folosești, furi o băutură și n-o bei, ci se sparge sticla, asta nu înseamnă că n-ai făcut fapta.

Am fost directorul direcției și nu a fost altă cale. Am luat jucătorii, am luat câte echipe am, am luat o medie a timpului, cât pot să documentez aceste contravenții și am ajuns la concluzia pe documente, pentru că această documentație am prezentat-o inclusiv Curții de Conturi.

Cum controlați dacă operatorii de pariuri online respectă regulile?

Inclusiv eu îmi fac conturi la anumite case de pariuri, să văd dacă respectă regulile. Dar nu depun bani, merg doar până la pasul de înregistrare, fără să mă autentific, adică să îmi dau datele personale.

author avatar
National
328 afisari

1 COMENTARIU

  1. O sa ne mutam cu beturile la cei din afara, asa ca bye bye, sa vedem ce mai luati si cum mai aflati.
    La fel ca si in cazul conturilor bancare, inchise cele din tara si deschise altele in afara UE, sa vedem cum se mai pun popriri pe conturi si cum mai monitorizati voi totul.
    Iar in curand ne vom muta cu totul pe alte meleaguri, o sa vedeti ca incet, dar sigur, o sa aveti un mic varf de incasari dupa care mare nedumerire, cand o sa observati ca de fapt incasati la buget cu mult mai putin decat inainte.
    Doar nu ne credeti idioti sa plecam capatanile la ce vreti voi, probabil considerati masele de oameni ca fiind sclavi, dar garantat o sa aveti un soc intr-un viitor nu foarte indepartat!
    Dupa mizeriile din 2020 cu plandemia si deciziile luate, ne-au facut pe multi sa deschidem ochii, eu rad deja, o sa vi se prabuseasca tot sistemul in curand!!!!
    Pariu???
    Pe cat vreti voi!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger