AcasăNews(P) Reacție vehementă din piață, ca urmare a intenției de supraimpozitate a...

(P) Reacție vehementă din piață, ca urmare a intenției de supraimpozitate a jocurilor de noroc: Rombet este total împotriva acestei inițiative

(P) Reacție vehementă din piață, ca urmare a intenției de supraimpozitate a jocurilor de noroc: Rombet este total împotriva acestei inițiative

Dan Ghiță, fost director general al Loteriei Române și șef de Cabinet al președintelui ONJN, în prezent președintele asociației organizatorilor de jocuri de noroc ROMBET, a răspuns întrebărilor adresate de playresponsibly:

Ca parte implicată în piața jocurilor de noroc, cum apreciați intenția guvernanților de a taxa jocurile de noroc cu până la 40%?

Dan Ghiță: În legatura cu propunerea care este acum in discutie, ROMBET, asociația organizatorilor de jocuri de noroc, este total împotriva acestei initiative, mai jos aveti o parte din argumentele asociatiei in sustinerea concluziei noastre ca initiativa nu este una benefica nici pentru bugetul de stat , nici pentru mediul de afaceri si nici pentru jucatori . Un aspect foarte important este acela ca asociatia noastra nu a fost contactata in mod oficial pentru a putea oferi un punct de vedere si pentru a oferi solutii reale . Impactul a fost calculat total nereal.

Algoritmii de calcul vi se par corecți, adică să fie impozitate toate operațiunile, iar nu doar câștigul jucătorului?

Propunerea nu va face altceva decat sa duca la o situatie in care statul va colecta mult mai putini bani . Ca exemplu , va pot spune , ca in tarile unde in trecut s-a incercat o astfel de masura statul a pierdut la incasarea taxelor deoarece jucatorii au folosit diferite mijloace prin care au evitat plata acestor taxe , in Croatia de exemplu , jucatorii au ales sa joace prin VPN pe site-uri din alte tari , castigurile fiind impozitate acolo unde jucau , impozit care era mult mai mic decat in tara lor . Deci pe langa faptul ca statul va pierde , ii impinge si pe jucatori in zona gri/neagra . Alt lucru care s-a mai intamplat in Croatia, a fost situatia in care a aparut o explozie de localuri clandestine unde jucatorii se intalneau si practicau jocuri de noroc intre ei , evident la negru , pentru a nu plati taxele la stat , deci un alt efect al acestei masuri este si aparitia pietei negre . In croatia , dupa aceasta masura , incasarile la bugetul de stat au scazut cu 30/%.

Ce viitor vedeți pentru domeniu, dacă supra-impozitarea se va aplica?

O alta problema va fi cea a pierderilor locurilor de munca , o parte din operatori nu vor mai putea sustine business-ul datorita migrarii jucatorilor catre piata gri/neagra si vor trebui sa inchida . De aici vor avea de suferit direct angajatii si indirect cei care au spatii si nu-si mai incaseaza chiriile , cei din HORECA care nu mai livreaza mancare si bautura , si asa mai departe, tot lantul care depinde de aceasta industrie . Inclusiv agentiile de media , radiourile , televiziunile si toate mediile unde aceasta industrie plateste reclama . O alta ramura unde se vor pierde bani multi va fi in sport , industria de gambling contribuie prin sponsorizari uriase in sportul romanesc , acestia vor diminua sau intrerupe sponsorizarile pentru a-si atenua pierderile . Si zona de invatamant , spitale , zona de medical in general va avea de suferit , unde inclusiv aici , industria este un mare sponsor , de la burse pentru elevi , ajutoare pentru constructia/reconstructia institutiilor de invatamant , spitalelor sau tratamente/operatii pentru oameni bolnavi , etc .

Pentru a putea exista în continuare jocurile de noroc în România, considerați oportun ca o parte din supra-impozitare să fie cumva preluată de operator sau va fi suportată integral de jucător?

Un alt exemplu de situatie care va aparea : daca un jucator vine si pune la un slot sa zicem 100 de lei si dupa un timp trebuie sa plece si are in credit 100 de lei , cand scoate banii din slot , acesta pleaca cu 60 de lei , mai putin decat avea la sosirea in local , practic statul ii ia banii fara ca el sa fi castigat nimic . Sau la pariuri , daca pune 100 de lei , pe cota 1.5 , acesta are un castig de 150 de lei , dupa impozit ii raman 90 de lei , mai putin decat avea inainte de a paria in conditiile in care el este castigator!

Loteria Romana , care este si asa in situatia in care este, va avea pierderi greu de cuantificat , impactul asupra companiei va fi devastator , si aici la fel , de exemplu , daca cumperi lozuri de 200 de lei si castigi 300 de lei , dupa impozitul de 40% , ramai cu 180 de lei , din nou , bani mai putini decat aveai cand ai cumparat lozurile in conditiile in care tu esti castigator!

Organizația pe care o conduceți a fost chestionată cu privire la această supraimpozitare? Dacă ați fi fost consultat, ce sfaturi le-ați fi oferit celor de la ANAF?

Nu vreau sa transmit ideea ca nu exista solutii . Solutii exista , dar taxele trebuie sa fie la organizator , nu la jucator , pentru a nu crea situatii , ca cele descrise mai sus . Daca ne punem la masa , prin dialog constructiv , sunt sigur ca vom gasi solutii , dar nu asa , peste noapte , fara o consultare prealabila si cu un impact negativ asupra tuturor ! Noi avem propuneri concrete , pe care suntem gata sa le prezentam , solutii care aduc mai multi bani la bugetul de stat fara a dezechilibra bugetul , industria sau jucatorii.

Există tentația jucătorilor de la ocoli taxele și impozitele aplicate în România?

Suntem o industrie cu o reglementare foarte dura , grad de colectabilitate de 99% , cu plata taxelor in avans , cu aproximativ 45.000 de angajati si care contribuie la bugetul de stat in jur de 1% din PIB . Nu se poate aborda o schimbare in nici o industrie intr-o maniera de genul acesta , fara nici o consultare oficiala . In prezent , castigurile sunt impozitate gradual , si nu cu 1% cum s-a tot vehiculat pe o informatie nedocumentata , acest calcul gradual a fost facut pe o anumita logica tocmai pentru a evita situatiile descrise : sunt impozitate cu 1% până la o valoare de 66.750 de lei, cu 16% până la 445.000 de lei și cu 25% peste această sumă. Si asa , din punct de vedere al Comisiei Europene , aceasta taxa pe jucator este discriminatorie .

Pe site-ul asociatiei ROMBET gasiti mai multe materiale care prezinta exact situatia piete, inclusiv un material in care putem vedea cum sunt reglementate si cum ar trebui armonizate taxele la jocurile de noroc in conformitate cu comisia europeana.

author avatar
National
242 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger