AcasăNews(P) Propunerea asociațiilor din domeniul jocurilor de noroc privind nivelul de impozitare:...

(P) Propunerea asociațiilor din domeniul jocurilor de noroc privind nivelul de impozitare: 20%, în loc de 40%

(P) Propunerea asociațiilor din domeniul jocurilor de noroc privind nivelul de impozitare: 20%, în loc de 40% (sursa foto: playresponsibly.ro)

Romainian Bookmakers (patronatul Organizatorilor de Pariuri din România), Rombet (Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc) și Romslot (Asociația Română a Organizatorilor de Sloturi), 3 organizații puternice din domeniul jocurilor de noroc, au făcut front comun și, în calitate de asociații profesionale reprezentative, s-au adresat oficial premierului Nicolae Ciucă, ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, și președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Cele 3 asociații și-au prezentat poziția față de proiectul de Ordonanță de Urgență de modificare a Codului Fiscal publicat de Ministerul Finanțelor Publice. Organizațiile își exprimă dezacordul față de intențiile Coaliției și lansează soluțiile lor, în condițiile în care, la nivelul Uniunii Europene, în 17 dintre țări, jucătorii nu sunt impozitați deloc, iar în celelalte – doar la câștiguri foarte mari și pe anumite tipuri de jocuri. România se află și în acest moment la limita superioară a impozitării, cu 25%.

Pragul critic de impozitare este socotită suma de 10.000 de lei (câștig net), atribuită jucătorilor mici. Aici, asociațiile propun o impozitare de 3%, iar nu de 10%, cum vrea Guvernul. Plaja 10.001 – 66.750, apreciată ca fiind specifică păturii de mijloc a jucătorilor, care aleg să joace pentru a se distra, iar nu profesioniștilor care își asigură venituri de trai din acest domeniu, impozitarea să fie de 20%.

Proiectul oficialilor statului prevede pentru această zonă o cotă de impozitare de 40%.

Propunerea de modificare a asociațiilor

Tranșe de venit brut                                     Impozit

până la 10.000, inclusiv                                       3%

peste 10.001 – 66.750, inclusiv                  300 + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000

peste 66.750                                           11.650 Lei+ 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750

Intențiile Coaliției

până la 3.000, inclusiv                                       10%

peste 3.000 – 10.000, inclusiv                      300 + 20 % pentru ceea ce depăşeşte suma de 3.000

peste 10.000                                             1.700 + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000

Motivarea asociațiilor

„Aplicarea progresivă a impozitelor asupra veniturilor din jocuri de noroc asigură eficiență în colectarea și transferul veniturilor bugetare, permițând în același timp exercitarea controlului statului și descurajarea comportamentelor adictive, care se dezvoltă preponderent în cadrul activităților care permit obținerea unor venituri însemnate.

Cea mai mare parte dintre tranzacțiile care se desfășoară în domeniul jocurilor de noroc sunt realizate în scop de divertisment și au valori sub limita de 10.000 Lei. În cazul acestor tranzacții, nivelul de impunere trebuie să fie corelat cu riscul scăzut de dezvoltare a adicției.

Creșterea nivelului de impunere a acestor venituri, de valoare relativ scăzută, va asigura creșterea veniturilor bugetare prin menținerea volumului tranzacțiilor.

În stabilirea ratei de impunere, trebuie avut în vedere că baza de impozitare include toate plățile efectuate de organizatorii de jocuri de noroc către participanți, sumele puse în joc de participanți (mizele) sau sumele retrase de jucători fără a fi puse în joc nefiind recunoscute drept deductibile, ceea ce determină aplicarea impozitului în manieră extensivă, inclusiv asupra unor sume care nu sunt generate de participarea la jocurile de noroc.

La nivelul Uniunii Europene, în urma studiilor de impact riguros efectuate, s-a constatat că, în vederea protejării pieței reglementate, protejând astfel deopotrivă interesele fiscale ale statului și cetățenii, politica fiscală joacă un rol esențial”.

author avatar
National
137 afisari

2 COMENTARII

  1. Rămâne contra-propunerea ca jocurile de noroc să fie impozitate cu 75% nu doar cu amărâții de 40%…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger