AcasăNews(P) INTERVIU VIDEO / Directorul general Tudor Simota denunță tunul pregătit la...

(P) INTERVIU VIDEO / Directorul general Tudor Simota denunță tunul pregătit la ONJN: „Au venit să fure bani negri la păcănele”

(P) INTERVIU VIDEO / Directorul general Tudor Simota denunță tunul pregătit la ONJN: „Au venit să fure bani negri la păcănele” (sursa foto: playresponsibly.ro)

În mijlocul unor discuții aprinse declanșate de supra-impozitarea jocurilor de noroc cu 40%, la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), instituția care reglementează și coordonează un domeniu atât de bănos, s-a spart buboiul. Totul a început pe 29 martie 2021, când fostul premier liberal Ludovic Orban a semnat numirea lui Alin Tiberiu Teodor în funcția de președinte al instituției. Lângă acesta au fost cooptați, pe parcurs, Mihail-Silviu Pocora (vicepreședinte, înscăunat pe 11 februarie 2022), Teodor-Narcis Godeanu (secretar general, aflat în instituție) și Dan Alexandru Ghiță (consilier, între timp plecat).

În spatele numirii președintelui ar fi stat senatorul Liviu Voiculescu, un personaj controversat, care a avut probleme cu legea de pe urma jocurilor de noroc, fapt care i-a atras porecla de „senatorul păcănelelor”. Funcția de șef la ONJN este una exclusiv politică și se schimbă atunci când, în urma rezultatelor de la urne, se face transferul de putere în România. Acum, postul le revine liberalilor.

Grupurile de interese au pus presiune pe Ciucă

Intrați în pâine la ONJN, președintele și echipa lui s-au lovit de un zid: director general Tudor Simota, un funcționar public trecut pe la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Arad, Ministerul de Finanțe și pe la Loteria Română, dar intrat în atenția publică abia în 2015, când a suspendat licența casei de pariuri bet365 și și-a atras antipatia a mii de jucători la pariuri, care s-au ales cu amenzi.

În timp, Simota a prezentat noii conduceri a PNL dovezi privind nepricerea și, mai ales, reaua-voință a conducerii, care punea la cale un act de corupție. Practic, susține funcționarul, lupii au fost puși paznici la oi, iar ONJN nu mai funcționa.

Totul a culminat cu decizia premierul Nicolae Ciucă, luată pe 16 iunie, de înlocuire a lui Alin Tiberiu Teodor chiar cu Tudor Simota. Practic, premierul recunoștea astfel probleme din instituție.

La 5 zile distanță, pe 20 iunie, Simota era schimbat de același premier cu Mihail-Silviu Pocora, care provine din vechea conducere, decizie care arată cât de puternice au fost presiunile asupra lui Ciucă, în condițiile în care noul șef nici nu apucase să semneze vreun act, astfel că, teoretic, n-avea ce culpă să-i impute.

Un funcționar acuză

Simota a acceptat să acorde un interviu filmat pentru Playresponsibly, în care susține că a dat totul din casă. Cel mai important, a dat în vileag jocurile de culise care macină instituția. Demis din postul de președinte, Simota activează în continuare la ONJN pe vechea funcție, cea de director general, astfel că, dacă nu va fi tranșat conflictul, o instituție-cheie cât un minister aflată în subordinea Guvernului (are peste 200 de angajați și trebuie să se asigure că operatorii din piață achită peste un miliar de euro la Buget) riscă să rămână paralizată.

Playresponsibly: Am asistat la un eveniment halucinant, în opinia mea, numirea dumneavoastră în funcția de președinte al ONJN-ului și demiterea la 5 zile după aceea, dintre care două zile erau nelucrătoare. S-o luăm cu începutul. Cum cum s-a petrecut numirea? Cum ați ajuns dumneavoastră șeful acestei instituții din poziția de director general, în condițiile în care se știe că funcția de președinte este una politică? Asta înseamnă că ați intrat în partid sau cum s-a făcut? Vă rog să ne spuneți cum s-a făcut numirea, ca să trecem și la demitere.

Tudor Simota: Sigur, nu am nicio legătură cu niciun partid politic, cunosc foarte multă lume din spectrul politic prin faptul că, în activitatea mea profesională, am inițiat și am reprezentat instituția, pentru a modifica legislația în domeniul jocurilor de noroc. În principal, deputații, senatorii, membrii partidelor politice pe care îi cunosc, îi cunosc datorită faptului că erau prin comisia de Buget, Finanțe, Comisia Juridică de la Senat.

La Camera Deputaților este o relație profesională, doar ne cunoaștem relativ bine, dar nu socializăm în afara instituției. Eu nu particip la mese festive, nu particip la alte tipuri de evenimente de genul ăsta. Prietenii mei îi fac într-altă parte, nu amestec lucrurile, de obicei.

Numirea cum s-a petrecut? Ați fost contactat, v-ați dorit postul ăsta?

Nu mi-am dorit postul, pentru că dacă mi l-aș fi dorit, puteam să-l obțin de mai multă vreme, având în vedere activitatea deficitară a instituției. În ultima perioadă, am contactat și am discutat cu mai mulți reprezentanți, atât PSD, cât și PNL, cât și UDMR, oameni pe care i-am cunoscut și cu care am colaborat de-a lungul timpului, după cum vă spuneam mai devreme, și le-am explicat că o instituție care funcționează foarte bine sau funcționa foarte bine, având un grad de încasare pe taxele speciale de 99%, mai exact, înainte de pandemie, și 98,6 %, restul procentajului fiind reprezentat de alte instrumente legale, faliment, insolvență…

Deci, dumneavoastră, intervin, îmi cer scuze, dumnevoastră i-ați reclamat pe actualii conducători, pe foștii conducători.

Nu am reclamat, ci am expus lucrurile din punct de vedere instituțional, este o activitate normală și firească. Codul administrativ obligă, să spunem așa, prevede că funcționarul public are o comunicare în raport cu interesele instituției. Și eu asta am făcut.

Iar liberalii și democrații au zis că sunteți nimerit pentru funcția de președinte…

Pe 16 iunie m-au numit, nu știu cine a inițiat acest demers. Cert este că am fost sunat înainte să plec în concediu cu o zi de o persoană. Nu pot să vă spun cine este și m-a întrebat: Domnul Simota, vrem să schimbăm lucrurile acolo.

Era premierul?

Nu pot să vă spun. Cine m-a sunat mi-a spus avem o problemă, știm că avem o problemă și vrem să o îndreptăm. Și atunci am spus: cunoașteți condițiile mele. Eu tot timpul am spus că în activitatea de jocuri de noroc, și nu numai, trebuie să te pricepi, să știi despre ce este vorba, să fii profesionist. În opinia mea, eu spun că mă pricep bine la ceea ce fac, iar rezultatele instituționale se văd.

Am fost de acord. Acum, discuțiile politice sau numirile la diverse instituții știți cum funcționează… Pe zvonuri, pe surse… Se spune îl pun p-ăla, îl pun p-ăla, îl pun p-ăla da. Din punctul meu de vedere, nu m-am așteptat nicio clipă să se întâmple. Chiar eram în avion. Când am coborât din avion, au început să curgă mesajele de felicitare. Cei de la instituție: și acum, domnul Simota, ce facem? În ce parte o apucăm? Și cam asta a fost tot.

„Instituția a fost condusă de un personaj deplin incompetent”

Ce înseamă în ce parte o apucăm. Într-o instituție, fiecare și vede de treabă. Trebuie să întrebe șeful instituției încontro o apucăm?

Cu siguranță că da. Doar că în ultima vreme, sub fosta conducere, să spunem așa, instituția a fost condusă de un personaj incompetent, deplin incompetent. A fost inspector al instituției la Serviciul Teritorial Sud-Vest. A făcut mai mult rău decât bine. N-a făcut nimic în plus, n-a făcut nimic în minus. Doar, este un termen în piață, a șobolănit! A șobolănit, ăsta e, ăsta este singurul lucru de care s-a ocupat respectivul domn în instituție. Oameni din instituție, cei care într-adevăr știu ce au de făcut, au spus, mergem pe direcția pe care el a implementat-o? Conflicte, ceartă, discuții sau ne apucăm și facem pe proceduri, ceea ce trebuie să facem și bineînțeles că nicio instituție nu se poate duce fără cap.

Capul este reprezentat de conducătorul instituției și atunci am dispus în principal două măsuri. Prima măsură a fost să se elibereze birou demnitarului, pentru că acolo este o zonă de securitate clasa A, doar pentru demnitari și deținătorii de certificate de securitate. Dânsul, nemaiavând calitatea de de demnitar, a trebuit să elibereze biroul. Am dispus să se ia doar lucrurile personale, celelalte documente care sunt instituționale să rămână ulterior pentru predare-primire. Mi s-a comunicat că n-a avut ce să predea, pentru că nu exista niciun document în biroul respectiv. Da, nu exista niciun plan, nu exista nici o listă de obiective.

Dumneavoastră ați făcut asta din concediu?

Păi, am făcut din concediu, pentru că atunci am primit și eu Monitorul oficial. Știam că vicepreședintele, care conform legii este înlocuitorul de drept, este și el în concediu, și știam că este plecat din țară. Legea jocurilor permite, conducerea interimară să fie asigurată ori de vicepreședinte, ori de unul dintre directorii generali. Și am preferat să fie domnul Sebastian Ionescu, director de la monitorizare, care a mai fost președintele instituției, cunoaște mecanismele. Pe perioada pe care urma să mă întorc eu din concediu, pentru că la mine concediu a fost deja plătit. Era în derulare, v-am spus, tocmai plecasem.

Concediu luat fără acordul președintelui instituției, înțeleg…

Aici este o discuție, dacă vreți s-o purtăm acum, pe procedură. Concediile de odihnă se fac în baza unei solicitări ce trebuie aprobată de conducere. Sigur că da. Eu am făcut această solicitare Direcția de Supraveghere și Control, printr-un ordin al președintelui era coordonată de vicepreședinte. Vicepreședintele și-a dat acceptul și președintele a pus rezoluție de președinte da, în care a spus atâta timp cât nu îmi răspunzi la ceea ce te întreb, eu nu pleci în concediu. Concediu într-o instituție publică, sunt două tipuri de concedii, să spunem. Este concediu anual planificat, da, care se ia conform planificării sau concediu restant pe anul trecut, care trebuie luat până la jumătatea anului în curs, acest concediu se ia fără aprobare, fără absolut nimic, conducătorul instituției nu are dreptul legal decât dacă este abuziv. Da? Sau justifică extrem de temeinic, dar nu poate să îți ia acest drept, drept pentru care eu am făcut documentele. Am dat un mail atât președintelui, cât și vicepreședintelui-coordonator, în care le-am spus că este abuziv. Le-a spus că voi pleca în concediu, deoarece concediu meu era deja plătit, achitat. Am și desemnat cine mă înlocuiește, pentru că aveam adjunctul care era la serviciu și am spus că el mă înlocuiește și desfășoară activitatea. Nu exista nicio urgență, din punct de vedere al activității. Deci lucrurile erau foarte simple și foarte clare.

Deci, asta era atmosfera într-o instituție care aduce la bugetul de stat 1,3 miliarde de euro…

Atmosfera este mult mai rea. A fost mult mai mult de atât.

Haideți să ne întoarcem la 16 iunie. Într-o joi, premierul Ciucă a semnat numirea. Dumneavoastră erați bine, fericit, ați ajuns în concediu, a trecut un week-end, iar luni, același premier vă demite pe dumneavoastră și-l pune președinte pe fostul vicepreședinte. Ce s-a întâmplat în perioada asta și cum s-a întâmplat că premierul Ciucă l-a numit pe domnul Pocora președinte?

Domnul Pocora este în continuare vicepreședinte, doar că a preluat niște atribuții. Da, este un interminat. Probabil că aceia care au făcut documentele, ca să evite orice, se gândesc la un alt nume. Deja, liberalii, nu, nu, nu știu. Să nu fie o lacună. Probabil n-au luat în considerare că în legea noastră specială, vicepreședintele este înlocuitorul de drept al președintelui. Și atunci, ca să evite orice lacună de conducere, l-au desemnat direct pe domnul Pocora cu atribuțiuni de preluare integrală a funcției de președinte.

„Liviu de la Olt face presiuni”

Eu mă întreb, ne întrebăm așa de retoric, pentru că n-o să avem răspunsurile. Câtă presiune a fost pe premierul Ciucă încât la 5 zile să-și dea peste pix și să să schimbe iarăși conducerea. Ce se întâmplă această lume a jocurilor de noroc, încât un om e schimbat la 5 zile în condițiile, în care era o temă arzătoare în acele zile, anume supra-impozitarea cu 40%. Lumea s-a gândit că dumneavoastră ați fost numit pentru o perioadă, pentru a rezolva niște probleme, niște treburi murdare. Sau ce s-a întâmplat? Cum explicați dumneavoastră că pe 21 nu mai erați președintele instituției?

Nu, n-am rezolvat niciodată lucruri murdare. Din nou am fost sunat de aceeași persoană care mi-a spus și încerc să reproduc textual. „Liviu de la Olt face presiuni, pentru că postul i s-a propus lui”. Da, i s-a promis lui și sunt discuții la Guvern.

Cine este Liviu de la Olt?

Dacă n-am ști, probabil prezumăm amândoi că este domnul senator Voiculescu.

Deci, există un senator liberal face presiune să pună conducerea…

Eu vă spun, vă spun doar ce mi s-a spus. Eu cunosc mecanismele politice, în principal, știm toți că posturile de miniștri, posturile de secretar de stat, celelalte sunt politice sau pot fi politice, că pot să fie și asumate politic. Știți că este de pe vremea guvernului Boc, domnul Cătălin Predoiu, care era cred că singurul ministru care nu era politic în Guvern.

Să ne focusăm pe caz…

Așa. Eu nu contest dreptul unei organizații, unor lideri politici, să facă numiri sau să nu facă aceste numiri.

Deci, toate se învârt în jurul acestui domn Voiculescu…

Eu cu domnul Voiculescu m-am întâlnit în mai multe rânduri și cu alții de la PNL și de la Parlament.

A și nu le-ați spus, aveți o problemă. Omul vostru este prost profesional, e nepregătit?

Dai știți cum spune românul? Da, da, e prostul meu! Uitați-vă pe declarațiile și pe presa locală, că, v-am spus, eu le primesc de la oameni, și acolo domnul Voiculescu și l-a asumat în echipă pe președinte, fiind echipă tânără. Și eu m-am întâlnit cu domnul Voiculescu față în față și am spus: bă, nu este bun, schimbați-l! Codul administrativ obligă funcționarul public să aibă o comunicare, inclusiv adresă scrisă, cu ministrul (n.r. – ONJN se subordonează Ministerului de Finanțe). Eu am respectat toate procedurile.

„Cu ce e de vină instituția să stea captivă?”

Senatorul Voiculescu a fost urmărit penal ca operator de de jocuri de noroc. Credeți că este implicat în această zonă neagră?

Nu cunosc, nu pot să speculez. Da, a fost achitat la prima instanță, pentru că i s-a schimbat încadrarea, fiind demnitar, a fost judecat la Înalta Curte și a fost achitat. Problema nu este dacă dacă a fost sau nu, ci a anume ce lovitură plănuiau. Din punctul meu de vedere, v-am spus, cine răspunde pentru faptul că instituția a fost captivă? Întrebarea mea este de altă natură: cu ce este de vină instituția să stea captivă un an, chiar doi, pentru că și președintele de dinainte, care avea o altă culoare politică, a făcut același lucru, cu mai puține prejudicii. Da, cu ce este de vină instituția să stea captivă? La cheremul unor oameni incompetenți, profund incompetenți? Da, care nu au niciun obiectiv realizat, nu au niciun obiectiv propus, nu au niciun mecanism de management pus în în practică în instituție. Nu au absolut nimic. Da, ce a făcut respectivul domn Alin Teodor, a adunat efectiv cei mai slabi oameni din instituție și s-a folosit de ei.

În ce sens s-a folosit de ei?

Pot să facă diverse acte, în principal toate îndreptate împotriva mea, pentru că mecanismul pe care dânșii îl urmăresc, da, este să țină activitatea sub control, în principal activitatea de control. Eu cunosc legea, nu ca și domnii, respectiv politic, administrativ, economic, cum vreți dumneavoastră. Da, instituția a stat captivă un an și ceva.

Ce înseamnă că a stat captivă, n-a recuperat suficieți bani?

Nu are o strategie. Eu nu sunt dispus să stau și să ajut toți incompetenții. Chiar nu sunt dispus. Am înțeles eu un fac treaba pentru care sunt plătit în postul pe care l-am?

Dar aveți păreri despre președintele instituției?

Sigur că da. Cum să nu am păreri? Mă obligă legea să am păreri.

Sunteți avertizor de integritate?

Nu, nu avem încă legea avertizorului de integritate. Nu avem legea încă, în România. Regula avertizorului, care a venit din legislația americană, spune că tu ești o persoană acoperită. Eu nu sunt una dintre ele, eu le dau la vedere. La mine, totul este pe scris. Deci, eu nu șeșotesc pe la colțuri, din contră, eu spun lucrurile cu gura deschisă, să nici nu trebuiască să vină colegii ca martori. Eu îmi asum lucrurile astea, dar întrebarea este așa: dacă eu dau pe scris și nimeni din conducere nu îmi răspunde, cine are o problemă, când tot legea te obligă ca la orice sesizare, la orice document de pe circuit trebuie să răspunzi? Am avut și câte 7-8 solicitări și nu mi s-a răspuns. Au vrut să-mi ia biroul, n-au avut curaj, au așteptat până am plecat eu în concediu să ia mașina, să intre în birou, în birou n-au avut curaj să intre, că aveam o grămadă de documente. Deci, situație foarte tensionată. E ca în curtea școlii. Și problema este alta, pentru că această stare a fost, s-au băgat și alți colegi de-ai noștri, v-am spus.

„Intenția lor este să manipuleze aparatele, să scoată bani la negru și să-i folosească pe diverse activități”

Să țină sub control ce înseamnă? Merg bani spre partide cu ajutorul ONJN?

În opinia mea, nu merg spre partid. În opinia mea, sunt anumite personaje politice, nu neapărat lideri de filiale sau persoane mai înalte din punct de vedere politic, dar lideri la nivel național, sunt diverse personaje care au diverse înțelegeri cu operatori de jocuri de noroc și intenția lor este foarte clară să manipuleze aparatele, sloturile existente în piață, să scoată bani la negru și să-i folosească pe diverse activități.

Deci acesta e scopul. Nu pot să vă spun acestei conduceri, dar grupul care este sau a fost, ideea de lucru, da, asta este ideea de lucru. Grupul care a fost acolo pe lângă faptul că este profund și a fost profund incompetent și n-a făcut, n-au făcut niciun obiectiv în institut.

Deci, sloturile sunt mașini de făcut bani negri…

Dacă nu sunt sub control. Dacă sunt sub control, lucrurile se schimbă.

Și ziceți că în acest an n-au fost sub control…

Nu prea au fost sub control, pentru că activitatea într-o instituție în care există un conflict deschis, și conflictul meu a fost deschis cu președintele, gândiți-vă că eu tot ceea ce am scris, tot ceea ce am spus, da, este justificat și se găsește documentat. Deci eu nu am purtat vorbe în instituție, la mine totul s-a dat pe scris, mail-uri, adrese oficiale.

Se pare că aveți și dumneavoastră un dosar făcut de conducere…

Dânșii către mine instituțional, n-au niciun dosar, pentru că s-au pus niște întrebări și foarte rar ne-au răspuns la întrebări.

Ca să nu n-o lungim foarte tare, ce ați spus și foarte puternic, e șocant și nu s-a mai auzit în spațiu public, să se spună că de la păcănele să scot bani negri ca să folosească în politică…

Nu, eu am spus altceva. Eu am spus așa că se intenționează, da, să se pună controlul pe activitatea de verificare a sloturilor, în așa fel încât ea să nu mai fie eficientă și să se poată scoate bani din sloturi.

Și se poate face acest lucru?

Da, și folosiți în alte scopuri, că sunt politice, că sunt de concediu de vacanță, de achiziții de bunuri, e o altă discuție.

Eu am și altă întrebare în legătură cu aceste sloturi. Ce spunea domnul Sorin Constantinescu, de la cazinouri… S-a întâmplat după o Revoluție, păcănele care nu dădeau nimic înapoi. Există control asupra lor acum?

Da, ele sunt supuse unui regim de verificare metrologic. Există o discuție în piață între specialiști, discuție pe care jucătorii n-o cunosc. Aparatele vin cu un procentaj teoretic de câștig. Deci acel 95-98% care este pus pe aparate sau este pus în regulamentele de joc, el este un procentaj teoretic, nu este un procentaj practic.

Avem foarte multe petiții, am avut și cu siguranță vom avea în continuare în care oamenii vin și reclamă faptul că ei au băgat bani și n-au scos nimic, pentru că acest procentaj teoretic de câștig se raportează la nu-știu-câte sute, mii, milioane de spin-uri ar trebui să stai să o perioadă de timp. Algoritmul matematic care stă în spatele soft-ului funcționează după condițiile pe care le pune producătorul. Și aici există marea problemă, pentru că operatorul foarte rar trece în condițiile de funcționare că este un procentaj teoretic de câștig și consumatorii, în general, nu fac distincție între cel teoretic și cel practic. Ei au impresia că dacă bagă 100 de lei și spun că mașina dă 95 % înapoi, trebuie să primească înapoi 95 lei și nu este așa.

Haideți să ne întoarcem la prima parte a subiectului. Suntem în 20 iunie, primiți telefonul cu mesajul „Liviu face presiuni”. Nu mai sunteți președintele instituției. Dar vă întoarceți din concediu…

Am avut o săptămână de zile, după cum v-am spus, din anul trecut.

Vă recuperați funcția, sau v-ați recuperat-o deja, cea de director general, și trebuie să lucrați cu noul președinte, care este fostul vicepreședinte din vechea echipă? Care sunt relațiile? Care sunt raporturile? Dăunează instituției?

De ce relațiile nu sunt foarte bune? Să vă explic și de ce. Pentru că eu de-a lungul timpului, după cum v-am spus, eu am dat scris orice problemă care a apărut. Am consemnat în scris și am trimis-o pe mail pe adresă oficială de la numirea noului vicepreședinte, a domnului Pocora, care este șeful de serviciu teritorial. Vine din cadrul Direcției de Serviciu Teritorial Sud-Est. Da, a produs o emulație de etaj, să spunem așa. Da, în sensul că etajul 1 nu mai răspundea aproape deloc la etajul doi. Acolo sunt birourile cu directori și la mail-urile pe care eu le-am dat, inclusiv domnului Pocora.

Discutați doar prin email-uri la ONJN….

Sigur că da, dar discuția față în față nu există. Eu am solicitat de fiecare dată momentul în care să avem o discuție, să ne punem la masă și să discutăm. În opinia mea, oamenii au fost atât de incompetenți încât s-au ferit tot timpul de acest lucru. Dacă o să observați, exceptând o zonă de maculatură, nici nu știu să-i spun jurnalisti, că de presă, nu știu cum să-i spun. Da, o revistă de specialitate, chipurile, în alt tip de publicație, acești oameni nu au ieșit. Da, acolo au ieșit doar să își facă PR. Au venit și au spus facem, vom face, vom drege. Avem un plan. Nu s-a realizat absolut nimic în instituție, absolut nimic. Nu au. Nici măcar nu există măcar o strategie, cu toate că eu am solicitat-o mea, nu există niște obiective clare. Nu există absolut nimic. Oamenii ăștia au avut un singur obiectiv, să tulbure activitatea instituției, ca să poată să manevreze diverse lucruri în piață.

Cum vedeți dumneavoastră să conlucrați cu asemenea conducere? Când v-ați sunat acel telefon „Liviu face presiuni”. Bine, dacă Liviu face presiuni, puneți unii capabili? Ați zis dumneavoastră asta sau cum a fost?

Nu am spus așa ceva. Dar mă aștept într-adevăr să vină niște persoane care cunosc instituția, care cunosc domeniul și care vor să facă lucruri. V-am spus, după un an de zile, de când este, a fost acest domn președinte, nu există un obiectiv al instituției, nu există doar niște plângeri penale, în principal pe numele lor.

Are mustrare scrisă

Aveți mustrare scrisă din partea conducerii?

Da, am o mustrare scrisă.

Asta înseamnă că se face dosarul pentru înlăturarea dumneavoastră?

Toate aceste lucruri sunt făcute abuziv. Da, și o să vă spun la un moment dat cum sunt făcute și sunt niște lucruri evidente, pentru că fostul președinte, în legătură cu jocurile de noroc, v-am spus ce intenționau, să scoată controlul, să îl pună în mâna lor și de acolo să pună aparate la negru și de acolo să scoată bani din activitate.

Știți că trebuie să faceți niște dovezi…

La general, asta intenționau să facă. Știu și care sunt operatorii, pot și documenta eu ceea ce vă spun aici, totul poate fi documentat și justificat. Nu vă spun povești. Am documente.

Dacă știți operatorii…

Nu, pentru că nu s-a întâmplat nimic și ca să intre faptele sub incidența DNA-ului trebuie să producă niște acte materiale. Probabil, e posibil să se fi produs. Eu nu am cunoștință de ele, da. Deci se pregăteau.

Dacă dumneavoastră ați fi colaborat cu această conducere, să vă descurcați să șmecheriți, credeți că aveați viață frumoasă?

Cu siguranță că da, dar nu așa se pune problema.

Există un blocaj instituțional în ONJN acum între executiv, tehnic și administrativ?

Nu există un blocaj, dar lucrurile merg foarte greu.

Ce așteptați? Altă conducere?

Eu personal și toți ceilalți colegi da, așteptăm să vină cineva care se pricepe la ceea ce face.

„Colaborăm cu Pocora doar la solicitare”

Până atunci, trebuie să colaborați cu domnul Pocora…

Colaborăm cu domnul Pocora doar la solicitare. Dacă nu suntem solicitați, nu putem să mergem, că nu știm care sunt obiectivele. Și domnul Pocora are o situație interimară. Deci, nu e neapărat un blocaj. Se discută greu, doar pe mail și doar dacă suntem întrebați. Cineva va trebui să-i întrebe și pe acești domni. Da, cine-și asumă inexistența rezultatelor de doi ani de zile, cine își asumă faptul că o instituție întreagă este ținută captivă un an? După prima jumătate a mandatului, când și-a dat seama că nici nu se pricepe foarte bine și lucrurile sunt altfel decât i s-au prezentat, dânsul a devenit mai tolerant în ceea ce privește activitatea de conducere, pentru că până atunci a venit și a spus: „Eu sunt șeful”! Și într-un fel vedea domnul fost președinte, în calitatea lui de economist, care e un economist așa, de duminică, relația profesională

Câți președinte ați schimbat de când sunteți acolo și care au făcut treabă bună și care n-am făcut treabă?

Deci, cu doamna Odeta Nestor am colaborat foarte bine. Instituția atunci s-a înființat. Eu eram consilier al ministrului Finanțelor. Eu vin de la Ministerul Finanțelor, de la Ministeru Bugetului, mai exact, pentru că în perioada 2015, Ministerul Finanțelor era împărțit în două: Ministerul Finanțelor și Ministerul Bugetului. Una era o parte condusă de domnul Chițoiu.

Faceți caracterizarea foștilor șefi cum au fost, cum ați colaborat cu ei?

Doamna Odeta Nestor, o profesionistă. Dânsa este specializată pe operațional, fiind fostă șefă de cazinou, și este o economistă foarte bună. Colaborarea noastră a fost în 3. Eu sunt priceput pe mecanisme instituționale și pe juridic și am mai avut un domn de la Poliție, domnul Marius Pantea, avocat, care a lucrat cu noi în echipă și care s-a asigurat de toată partea de ordine și siguranță publică. Asta arată că echipa a funcționat. Da, în acea perioadă s-a făcut instituția, în acea perioadă s-a dat ordonanța 92, care a reglementat online-ul. Dacă e să mă întrebați pă mine, poate o să par puțin arogant, nu-l reglementa nimeni în țară până în momentul ăsta. Am dat ordonanța 42, în care am îmbunătățit activitatea. În 2016, am rescris în integralitate HG-ul de funcționare.

Se reproșează ONJN-ul că nu folosește banii pentru prevenție…

Banii s-au adunat în acel cont, în care trebuie făcută prevenția.

Înțeleg că operatorii nu își pot lua licența, dacă nu plătesc această taxă de viciu.

Condițiile de luare a unei licențe sunt foarte clar stabilite de lege. Doar că operatorii trebuie să plătească un anumit cuantum. Operatorii de jocuri de noroc online la distanță, 5000 de euro, ceilalți – 1000 de euro. Ultimul raport al Curții de Conturi spune foarte clar în conținutul lui, cu privire la această activitate nu s-a făcut absolut nimic. Nu spun eu, spune Curtea de Conturi.

Jucați la pariuri?

Joc poker. La pariuri nu prea, că acolo e o chestie de documentare, un pic mai complicată.

Cum arată ONJN pe interior? Sunt oameni care nu știu să deschidă calculatorul?

Sunt foarte multe lucruri de spus aici. Această instituție, la momentul la care s-a făcut, anul 2013, s-a făcut pe fondul reorganizării ANAF-ului. ANAF o fost într-o structură de reorganizare cu Banca Mondială, într-un proiect comun cu Banca Mondială. S-a făcut această instituție separată, care a fost populată în principal cu șefi de la Garda Financiară. N-aveau treabă cu jocurile de noroc. Pentru foarte mulți oameni, a fost o barcă de salvare, să spunem, pentru că fiind reorganizarea Gărzii Financiare, ei nu știau dacă își mai găsesc loc acolo. Și atunci, prin diverse mecanisme, am avut șef de zonale, șef de regionale… Șefi. Partea de control, partea tehnică, partea de verificări pe sloturi nu se face din punct de vedere al pregătirii profesionale niciunde. Deci se întâmplă la locul de muncă. Dar și la locul de muncă, dacă nu te pricepi. Și media de vârstă a inspectorilor este destul de înaintată. Media de vârstă la mine este undeva pe la vreo 50 și de ani, la inspectorii de control.

Sunt oameni în vârstă, mulți dintre ei au probleme, s-o spunem și pe asta, cu limba română. Sunt oameni pe care eu văd împreună cu cei de la monitorizare, văd din back-office, văd când se deschid calculatoarele și văd că sunt oameni care deschid calculatoarele din doar când în când.

Sunt funcționar public, singurul sau printre puținii care vin și spun lucrurilor în față. Gândiți-vă că instituția este o instituție bună. Tot ceea ce se face acum și în acest moment, da, se datorează celor din conducere executivă, nu conducerii instituției. Conducerii executive și oamenii lor. Pentru că 80-90% din oameni sunt oameni buni, oameni care știu ce au de făcut și care își văd de treabă. Dar ca peste tot mai sunt câțiva care șobolănesc, că așa e peste tot.

Era nevoie de oameni din zona Gărzii Financiare în zona asta? Dumneavoastră proveniți de la crima organizată.

Când o să vedeți la știri că o sală de jocuri de noroc a luat foc sau i s-au spart geamurile, proprietarii nu au fost de acord să plătească protecție. Protecția este de mai multe feluri. Da, nu este o protecție gen filmele de acțiune, să vină recuperatorii peste tine. Vin niște băieți de-aia cu ceafa lată, se pun câte 3-4 în fața intrării și nu mai lasă clienții să intre. Asta înseamnă că-ți perturbă activitatea. Clanul Sportivii, Mararu, credeți-mă, toți au influență în zona asta. Cunosc destul de bine, o cunosc destul de bine, știu cum funcționează mecanismele.

La dosarul dumneavoastră este și o filă în care apare că ați agresat fizic și verbal la toaletă o angajată, o subalternă…

Este o persoană juristă la noi. O să vă arăt o înregistrare, ca să vedeți cum arată o persoană agresată la final.

Cum să-mi arătați înregistrarea?

Păi, m-am trezit cu ea peste mine în birou! Da, și doamna respectivă pe care a folosit acest acest grup, ea are niște probleme grave de comportament.

Ați primit corpul de control al Ministrul de Finanțe cu atitudine nepotrivită, respectiv ați stat cu picioarele pe birou? Aveți atitudine de vătaf în instituție?

E o prostie rostogolită de un domn mic. Eu nu-mi pun picioarele pe birou. La mine în birou nu se întâmplă așa ceva. Alta e problema. Controlul de la Ministerul Finanțelor Publice a început cred că în octombrie 2020 și nu s-a închis. Suntem în 2022. Mie mi se pare anormal ca un control să dureze un an.

Este adevărat că în urma evaluării profesionale de anul trecut ați primit că doar calificativul satisatisfăcător?

Nu pot să vă spun ce calificativ am, deoarece procedura de evaluare nu este conformă. Am trimis 7-8 email-uri la structura de personal, să-mi dea toate documentele intrate și ieșite, și nu mi s-au pus la dispoziție. Legea spune că evaluarea unui funcționar public pentru activitatea depusă primește două lucruri: primește salariu și primește această evaluarea anuală, în care i se valorizează performanțele.

Se fumează la ONJN

Refuzați să semnați condica?

Am refuzat să semnez. Condica era la biroul președintelui și acolo se încalcă legea, acolo se fumează. Președintele fuma-n instituție împreună cu șefa de cabinet. Fumau p-acolo, iar eu am o problemă. Eu am o problemă de sănătate. Am avut un accident de mașină și am o problemă cu plămânii.

Nu trebuia să reclamați asta la poliție?

Eu am spus lucurilor pe nume pe circuitul administrativ.

Este adevărat că ați amenințat în ședințe șefii serviciilor teritorale că vor primi calificativ insuficient, dacă nu vă execută ordinele.

Sunt singurul director general din instituție care dau dispoziții scrise și toată lumea aplică cum spun eu, nu pentru că vreau eu, ci pentru că mă obligă legea. Deci, despre ce ședințe vorbim?

Ați aranjat concusuri pentru angajări în instituție?

La primele concursuri pe care le-am făcut eu, n-a luat nimeni examenul sau au luat foarte puțini, pentru că ține de subiecte. Dacă faci subiectele profesioniste, mai ales că era un domeniu nou, n-aveau oamenii de unde să cunoască despre online și de celelalte lucruri. Și atunci se poate verifica că examenele s-au desfășurat pentru aceleași posturi în mai multe sesiuni, pentru că n-au luat prima oară, n-au luat a doua oară și normal, calitatea subiectelor a trebuit să fie scăzută. Dar să-l luăm pe secretarul general (n.r. – Teodor-Narcis Godeanu), de care vă spuneam că-i în grupare. Da, e un mare avocat de București! Chipurile, a luat examenul de intrare la funcționari publici pe la Protecția Copilul din Constanța și prima oară a căzut examenul. Domnule, păi cum sfântul, ești atât de bun profesionist, te duci la Constanța la Protecția Copilului ca să dai examenul și-l și pici pe primul!

Ați refuzat să vă îndepliniți atribuțiuni de serviciu și să semnați mai bine de o lună mapa direcției pe care o coordonați?

Da, pentru asta am fost sancționat cu mustrarea. De acolo vine sancțiunea. Este greșită și o s-o câștig în instanță, pentru că sancțiunea este dată pe neglijență și fapta pe care am făcut-o, să spunem așa, intră la codul administrativ pentru refuzul nejustificat, iar eu am justificat. V-am justificat și am dat scris că nu voi semna niciun document al direcției până nu voi avea evaluarea conform dispozițiilor legale făcute. Și v-am spus, am dat 10 solicitări în sensul ăsta și n-am primit niciuna. Dar, foarte important, nu s-a produs niciun prejudiciu în urma activității mele.

Colegii cum comentează situația?

Instituția are peste 200 de angajați, iar eu coordonez circa 120 de persoane. Mi-au spus colegii ce liniște s-a făcut că m-au numit pe mine președinte, că deja unii își făceau bagajele să plece din instituție. Pentru ce? Pentru că știu că-s incompetenți!

Așa răzbunător sunteți?

Nu sunt răzbunător. Eu trebuie să închid procesul pe documente. Dacă eu am această mustrare, spre exemplu. Legea prevede că dacă eu consider că e nedreaptă, poți să cer și despăgubiri, ceea ce o să și fac. O să-mi iau oricum un avocat, am un avocat, un prieten, e cam scump, asta-i viața, dacă câștig, o să cer cheltuielile de judecată, pentru că nu funcționează așa. Vă mai spun un lucru în încheiere, că tot spun și am aflat între timp ca ăm 15 sesizări la Comisia de Disciplină. Dar nu-i sesizare, pentru că legea prevede un tipizat, un fel de procedură.

Dar și în această comisie în care sunt și eu, ca să vedeți cât de rău sunt în instituție, am fost ales de oameni de două ori. Comisia are două persoane numite de președinte și una aleasă de sindicat sau de majoritatea funcționarilor. N-am încălcat niciodată dreptul nimănui, n-am făcut plângere împotrivă, n-am șobolănit niciodată.

Probabil o să vedem și replicile în zilele următoare, dacă vor veni din partea celor acuzați.

Șobolănesc, da!

Un mesaj adresat decidenților politici?

Puneți oameni competenți!

Problemele penale ale „senatorului păcănelelor”

Senatorul „păcănelelor”, Liviu Dumitrul Voiculescu, cel indicat în rolul de „combinator” și autor din umbră al numirii președintelui la ONJN, este un fost ofiţer de poliţie surprins la diverse petreceri ale interlopilor, inclusiv ale liderilor din clanul Duduienilor. Senatorul PNL este inculpat încă din 2013, fiind trimis în judecată de DIICOT sub acuzația de constituire sau aderare la un grup infracțional organizat, de conflict de interese și de organizarea și desfășurarea de activități ilicite în domeniul jocurilor de noroc. Înainte de a fi trimis în instanță, „Liviu de la Olt”, zis „Mamba”, a încercat să influenţeze procurorii şi a dat 43.000 de euro pentru o soluţie favorabilă, susține DIICOT. Reales în 2020 pe listele PNL, a ajuns în comisia de control a Serviciului de Informații Externe, scrie Libertatea.

Voiculescu a avut o afacere cu „păcănele”. În rechizitoriul DIICOT se arată că, în primăvara anului 2009, Leonard Poteraş, administrator al unei săli de jocuri, s-a împrietenit cu Voiculescu, după ce poliţistul a venit şi i-a controlat documentele firmei. S-au reîntâlnit apoi, iar Poteraş spune că Voiculescu, după ce a realizat câţi bani se câștigă din exploatarea aparatelor de joc de tip „Slot Machine” (n.r. – „păcănele”), i-a mărturisit că ar vrea să-şi facă şi el o astfel de firmă, pe numele soției. Procurorii spun că acela a fost momentul în care poliţistul a ajuns la o înțelegere cu Poteraş: i-a promis că n-o să mai vină în control în sălile lui, dacă îl va ajuta cu afacerea. Câteva luni mai târziu, a fost înfiinţată societatea MARKUS GAMES SRL, avându-i ca asociaţi pe Luiza Voiculescu, soţia lui Liviu Voiculescu, şi pe Ovidiu Gîrbovan.

Tribunalul Dolj l-a achitat pe Voiculescu în dosar. Sentința Tribunalul Dolj a sunat astfel: fapta nu există. DIICOT a atacat sentinţa, iar Curtea de Apel Craiova a decis, în aprilie 2019, rejudecarea procesului. Ajuns între timp parlamentar, Voiculescu va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Liviu Voiculescu nu este bine înfipt doar în PNL. Surse din lumea politică susțin că are spatele asigurat și de Paul Stănescu, baronul PSD din zona Olt.

Ce răspunde actualul șef

Redacția a contactat fosta conducere, dar până la ora publicării articolului nu a primit niciun răspuns, urmând să îl consemnăm când îl vom primi. A venit însă un comentariu de la actuala conducere, care spune că nu este legată ombilicat de cel indicat ca fiind „sforarul” acțiunii. „Nu fac parte din nicio grupare manevrată din umbră de către domnul senator PNL Liviu Voiculescu și nici de către altă persoană. Nu am niciun fel de relații cu parlamentarul”, afirmă Liviu Pocora. Despre tunul indicat de Simota, spune că nu are cunoștințe și nici nu are habar în urma cărui concurs de împrejurări a ajuns șef: „Nu cunosc de ce domnul președinte a fost demis, în perioada de 15-22.06 am fost plecat în concediul de odihnă. Nu sunt președinte, sunt vicepreședinte si pentru o perioadă exercit atribuțiile de președinte. Această situatie poate înceta oricând. Nu știam că domnul director general Tudor Simota raporta situația existentă în interiorul ONJN. Menționez că ocup funcția de vicepreședinte ONJN din data de 11.02.2022, prin decizia domnului prim-ministru, nr. 135, nicidecum din data de 29.03.2021, iar programul managerial îi aparține președintelui, vicepreședintele având rolul de a sprijinii bunul mers al acestuia, în funcție de sarcinile delegate de către domnul președinte. Nu cred că domnul director general Tudor Simota a folosit la adresa mea termenul de “incompetent”.

De asemenea, redacția a făcut o solicitare către PNL, însă nici de acolo nu a venit vreun răspuns. De asemenea, nici senatorul Liviu Voiculescu n-a putut fi contactat.

În episoadele următoare, Tudor Simota va vorbi despre relația cu Odeta Nestor (fosta șefă la ONJN), care l-a adus pe prima pagină a tabloidelor, precum și caracterizările dure făcute unor personaje din domeniu.

Liviu Voiculescu și cel care l-a promovat, ex-președintele liberal Ludovic Orban (sursa foto: playresponsibly.ro)
author avatar
National
622 afisari

3 COMENTARII

  1. Un stat este cu atît mai corupt cu cît are mai multe legi. (Tacitus) Și agenții aș adăuga.
    Închipuiți-vă că în loc de jocuri de noroc ar fi vorba de droguri cu tot tacîmul: agenție guvernamentală, directori, parlament, legi, mânăreli…

  2. Nu stiu cum de-i rabda Johannis pe astia, el e contra PSD -ului si contra coruptiei, le are in viscere

  3. Orban este mason si securist la fel ca Petrov-Basescu ,Ghita,Cocos,Ponta,toti trebuiau exclusi din politica.Aceste gunoaie imputite au miliarde de uro din spagi,mafie,coruptie
    ONJN si acea stoarfa teleghidata de Sorin Constantinescu-Odeta sunt o gluma proasta adica dovada ca mafia e statul

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger