AcasăNews(P) EXCLUSIV / Un sociolog cu conexiuni în lumea politică, chemat de...

(P) EXCLUSIV / Un sociolog cu conexiuni în lumea politică, chemat de ONJN să jongleze cu milioanele de euro pentru tratarea dependenței la jocurile de noroc

(P) EXCLUSIV / Un sociolog cu conexiuni în lumea politică, chemat de ONJN să jongleze cu milioanele de euro pentru tratarea dependenței la jocurile de noroc (sursa foto: playresponsibly.ro)

„Tezaurul” strâns de-a lungul timpului de Oficiul Național de Jocuri de Noroc a fost scos la lumină, în aceste zile, de conducerea instituției. În conturile Trezoriei s-au adunat circa 24.000.000 de lei (circa 5.000.000 de euro), bani colectați de ONJN și care pot fi folosiți doar pentru tratarea adicției.

Doar că, până acum, n-au existat dorință și nici programe care să deblocheze banii. Brusc, ONJN a decis să pună în mișcare mecanisme care să pună pe masă impresionanta sumă.

Sunt bani colectați de la operatorii din domeniu, ca și condiție obligatorie pentru primirea licenței de funcționare. Milioanele sunt destinate exclusiv prevenției și pentru rezolvarea cazurilor de dependență, iar suma n-a fost niciodată nefolosită.

Nu știu cum să consume banii

Oficialii susțin că situația dependenței de pariuri și jocuri de noroc este necunoscută, întrucât, la nivel național, nu există cifre care să indice corect dimensiunea fenomenului, într-o țară care are la parterul fiecărui bloc, dacă nu o casă de pariuri, atunci o farmacie sau o bancă.

Toate guvernele lumii caută soluții pentru ca jocurile de noroc să nu devină o problemă socială împovărătoare. Playresponsibly a scris zilele trecute despre cazul Suediei, care a externalizat serviciul de Joc Responsabil și a oferit Universtității Lund fonduri însemnate (circa 4 milioane de euro) pentru cercetare și pentru indicarea pașilor de urmat.

„Vreau să mișc lucrurile”

Saptămâna trecută, după ani în care nu a avut nicio inițiativă pe această temă, în afara înființării unui birou compus din 5-6 persoane (SPJR), conducerea ONJN a convocat o ședință în care președintele Pocora a trasat linia, transmițându-le subordonaților că a apelat deja la un sociolog cunoscut.

Subiectul este sensibil, așa cum se întâmplă când sunt bani mulți la mijloc, iar autoritățile statutului îi administrează. Temerea generală este că sumele nu vor fi folosite corespunzător, existând riscul „sifonării” lor de către clientela de partid. Miza de milioane de euro atrage, iar tentația pentru a fi folosiți în alte scopuri agită piața.

Vicepreședintele Mihail Pocora a primit, începând cu 22 iunie, și atribuțiuni de președinte al ONJN (rang de secretar de stat). Și spune că are planuri mari pentru instituție.

„Vreau să mișc lucrurile în acest domeniu. Am avut întâlnirea cu Direcția de Joc Responsabil și le-am cerut celor din departament să mișcăm acele fonduri cu folos, adică pentru ce anume au fost ei alocați banii. E foarte simplu să-i dirijăm către Bugetul consolidat al Statului și să ridicăm din umeri și să nu ne arată nimeni cu degetul. Mă consult cu sociologi, cu psihologi, cu domnul Cristian Andrei, cu o companie din zona Transilvania, de la Cluj”, afirmă Pocora, fără să dea detalii dacă firma menționată este cea a sociologului Vasile Dâncu, influentul ministru al Apărării Naționale, implicat cu sondaje și la Federația Română de Fotbal.

După ce la concursurile instituției nu s-a înscris nimeni, Pocora a sunat un prieten. „Repet, vreau să mișcăm lucrurile în acest sens. Nu vreau să externalizăm serviciul, nici nu se poate așa ceva. Organigrama SPJR cuprinde 10 posturi , dar nu sunt toate ocupate. Nu am găsit un sociolog care să lucreze alături de noi. Mă consult cu domnul Mirel Palada, am discutat, poate îmi găsește dânsul. Am o relație de prietenie cu Mirel.

Am scos de nenumărate ori la concurs acest post. Nu a venit nimeni, nu s-a înscris nimeni. Am apelat la domnul Mirel Palada, să-mi recomande un sociolog, să se prezinte la un concurs.

Pe Mirel Palada l-am sunat undeva la sfârșitul lunii mai. Era perioada când se desfășura sau urma să se desfășoare concurcursul, eram vicepreședinte. Pe 8 iunie s-a organizat concursul. L-am rugat să îmi recomande pe cineva care să se înscrie la concurs și care poate să ne ajute. Postul de sociolog a fost scos de vreo 6-7 ori, din 2019 până în 2020 și nu s-a prezentat nimeni.

Domnul Palada nu face programele, ci instituția trebuie să le facă. Nu poate să-l facă de unul singur. Nu s-a făcut nimic de 3 ani. Am înțeles, a fost pandemia, nu au fost oameni. Sumele sunt în conturi, trebuie să facem ceva.

La nivel național, astăzi, nu știm care este dependența din România. Avem cazuri izolate. Ar trebui făcută prevenție de la nivelul liceelor. Dar nu poți cu 10 oameni să faci prevenție, la nivel național. Există un psiholog, un sociolog și un traducător, nu știu ce rol are traducătorul acela, sincer să fiu. Așa l-am moștenit, de la înființare. Se vor scoate pe niște proiecte de Joc Responsabil. Vor fi proiecte, un protocol cu mai multe ONG-uri sau asociații din domeniu. Nu-mi doresc ca banii să se îndrepte către altceva”, afirmă Pocora.

ONJN face și instruire în străinătate pentru oamenii săi. În perioada 6-9 septembrie, două persoane din instituție vor pleca la o conferință externă pe tema adicției, „ca să învețe de acolo”.

Cine este Palada, participant la nunta lui Simion

Mirel Palada este un sociolog asociat cu diverse partide politice, pentru care a lucrat, furnizând estimări sociologice, cu precădere în perioada pre-alegeri. Palada a gravitat multă vreme în jurul PSD-ului.

Ca activitate recentă, la sfârșitul săptămânii trecute, Palada (primul din stânga în fotografie) a apărut îmbrăcat în ie, la nunta lui George Simion, liderul AUR.

O fotografie care circulă pe rețelele de socializare îl înfățișează lângă proaspătul mire și lângă 3 personaje din media: Robert Turcescu, Victor Ciutacu și Dan Diaconescu.

Reacție vehementă din piață despre prevenție: „Aveau nevoie să își facă ei combinațiile”

Piața a reacționat instantaneu, la aflarea veștii că banii pentru adicție au fost scoși la bătaie. Sorin Constantinescu, specialist în jocuri de noroc, trage fără milă în cei de la ONJN.

„Sun soluții pentru Joc Responsabil, dar ei nu le știu. Am fost dați afară toți experții și i-au adus pe cei din gașca lor. Mă refer la Alin Teodor, care m-a dat afară, pentru că n-avea nevoie de opinii profesioniste, ci avea nevoie să-și facă ei combinațiile.

Sunt soluții clare și simple pe termen scurt pe care să le aplice, dar nu întreabă. Ce spun ei, că se consultă cu asociații mici, mari… Astea sunt vrăjeli. Înainte făcuseră Consiliul Consultativ, care e prevăzut în lege. Pe mine m-au scos cât a fost gașca aia a lui Alin Teodor, a lui Ghiță și au băgat numai căței de-ai lor. Era bun acel consiliu. Ne întâlneam o dată pe lună și găseam soluții la problemele de zi cu zi.

Cea mai mare problemă cu dependența este în cârciumile de la țară, unde nu este niciun control, unde vin minorii și bagă bani. Nu se controlează sub nicio formă. Noi, când am făcut legea, în 2015, am prevăzut că în cârciumile astea unde nu este control să fie aparate cu câștiguri limitate. Atunci, era voie doar în săli de pariuri, să fie clar definite, cu operatori care dau bilete, cu completare de date personale…

La ONJN, erau atunci interese să nu scrie așa în lege, m-am certat cu ei. Când s-a făcut legislația, am prevăzut că or vor face mânării cu jocurile de tip 2, în care era miza limitată pentru Joc Responsabil și n-au fost de acord cei de atunci. Nu vreau să mă cert nici cu Ghiță, nici cu Odetta (n.r. – Nestor), spun doar adevărul, la modul general. Acum, sunt vreo doi șmecheri, unul de prin Pitești care are 1.000 de puncte de lucru, de pariuri. De fapt, sunt pariuri fake, doar ca să poată să aibă câștiguri nelimitate. Joacă țăranii ăia la țară, săracii. Își dau banii de pe agricultură, de pe tractoare, de salarii și îi bagă acolo. Dacă s-ar interzice aparatele la sate, în cârciumi și ar fi fost săli specializate de jocuri, unde ai acces doar cu buletinul, ar scădea drastic problema asta. Plus că acolo se face evaziune fiscală în draci. Ai împușca doi iepuri dintr-o dată.

ONJN știe problema asta, dar din cauză că unii de acolo își mai iau niște cașcaval de la firmele astea, nu fac nimic, nu zic nimic. Nicăieri în Europa nu sunt aparate de-astea aruncate prin baruri, cu câștuguri nelimitate. Suntem singura țară din Europa. Cred că nici bulgarii n-au așa ceva”.

author avatar
National
498 afisari

1 COMENTARIU

  1. O intrebare careia ar trebui sa raspunda ,in primul rand cei saraci nu mintea care mai vad in sluga securista Simion George si-n AUR/PNR( paritul generalilorcriminali impotriva umaniattii), salvatorul lor si al nemerniciei trecut si prezente.
    Ce interese are caracatita securista care a organizat nunta politruc marlanista dela Maciuca sa instige la razboi civil ?
    Cine va cercetata cum a gestionat Simion banii de la nunta, in fapt bani adunati in mod mafiot atat din tara cat si de la gruparile mafiote ,antiromanesti din afara tarii prin Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni (FNRP). INTODEAUNA SECURISTII, CRIMINALI IMPOTRIVA UMANIATTII ,ORIUNDE S-AR AFLA EI AU CA ARMA D EINSELACIUNE A PROSTIMII, POPORUL SI NATIONALUL. https://www.aktual24.ro/caracatita-patronata-de-george…/

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger