AcasăNews(P) EXCLUSIV / Tsunami în industria jocurilor de noroc: procurorii au luat...

(P) EXCLUSIV / Tsunami în industria jocurilor de noroc: procurorii au luat urma unui scandal care vizează o mare firmă de metrologie

EXCLUSIV / Tsunami în industria jocurilor de noroc: procurorii au luat urma unui scandal care vizează o mare firmă de metrologie (sursa foto: playresponsibly.ro)

Evenimentele se rostogolesc în ritm amețitor pe piața învolburată a jocurilor de noroc din România, care a suferit recent un șoc prin creșterea impozitelor de către guvernanți, dar se uită cu popcornul în poală și la lupta pentru putere de la vârful ONJN.

Cea mai recentă informație privește o firmă importantă de metrologie din domeniul jocurilor de noroc, SC REGIO METRO CERT S.R.L, care a reclamat autorităților statului că este hărțuită de fosta conducere a instituției.

În total, sunt 5 firme de acest profil care, împreună cu Biroul Român de Metrologie, manevrează o piață de 60.000 de păcănele (neoficial, ar fi circa 90.000 de aparate slot machines). Iar fiecare companie încearcă să-și scoată de pe piață adversarul.

Procurorii olteni, avertizați de compania REGIO, anunță că s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, fiind vizați oamenii care au închis firma pe motiv că nu ar fi avut avizele necesare.

Deocamdată, încă nu apar numele persoanelor vizate de urmărirea penală, dar fostul șef al instituției era Alin Teodor, ajutat de șeful său de cabinet, Dan Ghiță. În acest moment „se administrează probe în vederea aflării adevărului cu privire la faptele și împrejurăririle cauzei, precum și la autorii acestora”.

Concret, fosta conducere de la ONJN a suspendat pentru o perioadă activitatea celor de REGIO, reclamând că în spate firmei se află Odeta Nestor, fosta șefă la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) în perioada 2013-2017. Fiind vorba despre sume de ordinul milioanelor de euro, rivalii acuză că banii s-au scurs în buzunarele mai-marilor din București și nu au rămas într-o cămară obscură dintr-un sat doljean.

Afacerea familiei Voinea

REGIO este o companie dintr-o mică localitate doljeană, firmă care a dat o lovitură financiară de ordinul zecilor de milioane, după ce a obţinut o licenţă pentru măsurarea aparatelor de jocuri de noroc, existând suspiciunea că acreditarea nu avea nicio legătură cu domeniul. Cazul a fost prezentat într-un articol de pe portalul gazeta-olteniei.ro.

REGIO are sediul în satul Pieleşti, judetul Dolj, acolo unde s-a născut fostul fotbalist Ion Geolgău și unde se află una dintre reşedintele lui Remus Voinea, personaj cu un trecut infracţional, de meserie inginer mecanic, condamnat în 1998 la doi ani şi jumătate de închisoare pentru contrabandă cu ţigări.

Condamnarea l-a împiedicat să administreze afacerile familiei până în 2014, când a obţinut reabilitarea judecătorească. Până atunci, companiile sale au fost înscrise pe numele socrilor, soţiei şi celor doi fii, Alexandru, respectiv, Andrei Voinea. Primul, Alexandru Voinea, a înfiinţat şi REGIO METRO CERT pe 29 mai 2012, când avea doar 22 de ani, și a rămas în firmă.

Sandu a cooptat-o pe Odeta

Fiul cel mic al lui Remus Voinea, Andrei Voinea, a fost asociat în afacerea mai veche a familiei, Metroreal SRL, fiind angajat, în același timp, la RENAR, organism de evaluare naţională care certifică, prin acordarea sau ridicarea de licență, o astfel de companie. RENAR trebuie să vegheze dacă o companie foloseşte corect acreditarea. Practic, Asociaţia Română de Acreditare (RENAR) este instituţia care face jocurile pe piaţa analizelor tehnice şi aparatelor de măsură, la un loc cu ONJN.

Un alt personaj din Craiova, Mihai Daniel Sandu, angajat al lui Remus Voinea, a înfiinţat în 2016 o nouă firmă cu obiect identic de activitate, SMD Metrology SRL, care se ocupă tot de analize tehnice. În august 2017, Sandu a cooptat-o în afacerea de metrologie pe Odeta Cristinela Nestor, fosta preşedinte de la ONJN, funcție cu rang de secretar de stat. Odeta Nestor își terminase mandatul la ONJN, instituţia care controlează, supraveghează și reglementează piaţa jocurilor de noroc, autorizând operatori de pariuri sportive, cazinouri sau păcănele.

REGIO a obținut licenţa pentru a putea certifica aparatele de jocuri de noroc pe 30 ianuarie 2018, a doua zi după numirea Guvernului Dăncilă. A obţinut licenţa de la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Măsoară și ia bani până în 2028

Conform datelor din dosarul de licenţiere al REGIO, serviciul juridic din cadrul ONJN ar fi dat, inițial, aviz nefavorabil. Compania a primit, în cele din urmă, dreptul să măsoare şi să certifice aparatele de jocuri de noroc timp de 10 ani, până pe 30 ianuarie 2028, acuzația fiind că a folosit certificare în alt domeniu decât cel a jocurilor de noroc.

În acel an, încasările companiei au crescut de patru ori faţă de 2017, de la nici un milion de lei la aproape un milion de euro. În 2019, REGIO şi-a dublat din nou încasările, atingând un nivel de aproape două milioane de euro.

REGIO, sancționată de noua conducere a ONJN

Odeta Cristinela Nestor, 44 de ani, indicată ca fiind parte, prin interpuşi, în grupul Metroreal, firmă care câstigă milioane de euro din contractele pentru analiza tehnică de la companile de jocuri de noroc, are o relație cu directorul general Tudor Simota, un fost ofiţer de la BCCO Arad, care are pe traseul profesional funcție și la Loteria Naţională. Acum, este director general la ONJN, iar pasager a fost președintele instituției, perioada 16-20 iunie 2022.

În martie 2021, la ONJN a sosit o altă conducere (Alin Teodor președinte, Mihail Pocora vicepreședinte și Dan Ghiță condilier – șef de cabinet al președintelui), cu care funcționarul Simota a intrat în coliziune. Pe 30 august 2021, Direcţia de Control a sancţionat REGIO pentru o situaţie în care sigiliile aplicate şi rapoartele emise nu au fost conforme cu realitatea. În urma sancţionării, direcţia condusă de Tudor Simota a fost acuzată de adversari că trebuia să propună suspendarea licenţei până la 6 luni, lucru care nu s-a întâmplat. Simota se apără spunând că nu avea atribuțiuni pentru a trimite controlul pe capul celor de la REGIO. Odeta Nestor deţine în prezent poziţia de preşedinte al Asociaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanţă (AOJND).

Iar REGIO a decis să le facă plângere penală celor care au dispus sancționarea, acțiune aflată în plină desfășurare.

Atât de bine merge REGIO, încât compania a obținut locul 1 în Top Afaceri România, județul Dolj, domeniul 71: activități de arhitectură si inginerie și activități de testări și analiză tehnică.

Remus Voinea: „E război personal între doamna Odeta Nestor și Dan Ghiță”

Playresponsibly a stat astăzi de vorbă cu Remus Voinea, cel care conduce din umbră firma REGIO, căci în acte este fiul său, Alexandru. Recunoaște că o cunoaște pe Odeta Nestor, iar celălalt unul dintre copiii săi, Andrei, farmacist de meserie, a fost angajat la RENAR („doar ca șofer, ce putea să facă din poziția respectivă?”), în timp ce avea și o firmă care lua certiticate de la respectiva instituție.

Domnule, asta sunt povești. Eu nu am fost înștiințat că a început urmărirea penală împotriva firmei. Firma funcționează legal, plătește taxe. În loc să construim… Cum să nu ia firma locul 1, dacă suntem două firme într-un județ cu același cod CAEN? Unii ies primii, alții – pe locul 2! Da, e adevărat că am fost condamnat în 1997-1998 la închisoare, dar asta nu are legătură cu firma REGIO. Am deranjat concurența, asta s-a întâmplat. O firmă de afară, BMM, sunt concurenții. E firmă mare, la nivel mondial, și vrea să ne scoată de pe piață, pe noi, cei din România. Acum, e un războai personal între doamna Odeta Nestor și Dan Ghiță, despre asta este vorba. Suntem 5 firme care facem metrologie pentru aparate în toată România, iar asta este lupta pentru putere”, spune Remus Voinea.

Dan Ghiță este președintee asociației Rombet și a activat o vreme ca și șef de cabinet al fostului președinte de la ONJN, Alin Teodor. A demisionat din funcție înainte ca premierul Nicolae Ciucă să-l schimbe pe Alin Teodor cu Tudor Simota. Apoi, prim-ministrul a făcut rocada între Tudor Simota și Mihail Pocora, actualul președinte.

Ghiță, plătit în trecut de REGIO. „Avea om unde se apăsa pe butoane în cealaltă firmă”

Remus Voinea spune că Dan Ghiță a fost plătit în trecut de către REGIO, având un contract în valoare de 1.000 de euro pe lună.

„El era colaborator la BMM. În 2019, era nemulțumit de poziția lui în această firmă. El i-a adus în România pe cei de la BMM, dar a fost privit tot timpul ca un caloborator. Și-a plantat o persoană, un anumit Vlad, la comenzi, unde se apăsa pe butoane la acea firmă. Fiind nemulțumit de statutul în cadrul firmei, iar anul 2019 a fost cel mai OK pentru noi, înainte de pandemie, ne-am așezat cu el la masă și ne-a propus să vină colaborator pentru o perioadă de timp, demonstrându-ne că aduce clienți spre noi. Ăsta a fost mesajul.

Am avut un contract încheiat cu firma Glonț, firmă-paravan a lui, în care se afla o rudă de-a lui. I-am dat 1.000 de euro pe lună, ca să aducă noi clienți. Că s-a lăudat că în firma cealaltă are pe un tip care face comenzi, care, în fine… Am plătit prin bancă, există contract înregistrat. El a încasat banii. Până în luna iunie, când ne-am dat seama că nu face nimic. N-a adus niciun client nou. I-a fost teamă de ceilalți, pentru care luptă (n.r. – BMM). Am rupt contractul respectiv în iunie și de acolo el a început tăvălugul împotriva noastră. El iscă tot acest…Toată lumea își vede de treabă, el caută să zgârme, ca să creeze ceea ce vrea să creeze, nu comentez treaba asta”, a comentat Voinea.

author avatar
National
930 afisari

2 COMENTARII

  1. La celebrul >oto, daca cineva face o statistica serioasa, va vedea ca cele trei jocuri, >oker, Oto 5/40 si .oto ^/49, sunt planificate in aceiasi zi pentru a se putea maslui extragerile.
    Astfel, dintr-o statistica seioasa, rezulta ca numerele extrase la > oto 6/4o sunt afisate la >oker, , cele extrase la >oto 5?40 sunt afisate la >oto 6/49, si..
    Cine vrea, sa faca o statistica si nu este greu sa-si dea seama. Cine vrea. Poate vrea Ogica.

    • @Anonim 2022-07-12 15:37 15:37:20
      ASTEA SUNT POANTE VECHI DE 20 ANI.FIECARE LOTERIE E CONECTATA PRIN SATELIT ASTFEL INCAT INAINTE DE EXTRAGERE SA FIE CUNOSCUTE IN „TIMP REAL” TOATE COMBINATIILE JUCATE….CA SA IASA SAU SA NU IASA CE TREBUIE….MASLUITE „ELECTRONIC” DE 20 ANI….TUDOR STANICA IMI POVESTEA CA ACUM 40 ANI CAND MERGEA LA EXTRAGERI CA REPREZENTANT AL MILITIEI…PARTICIPA LA MASLUIREA EXTRAGERILOR….DE ASTEA NU SE SESIZEAZA PROCURORII….TARA MINCIUNILOR…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...

Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat, sâmbătă dimineaţă, în Marea Neagră, la 26 mile marine de Sfântu Gheorghe.Opt membri ai echipajului au fost...
proger