AcasăNews(P) Cum se acordă licențele la ONJN: directorul Mihăiță Ruiu și femeile...

(P) Cum se acordă licențele la ONJN: directorul Mihăiță Ruiu și femeile care roiesc în jurul lui

(P) Cum se acordă licențele la ONJN: directorul Mihăiță Ruiu și femeile care roiesc în jurul lui (sursa foto: playresponsibly.ro)

Playresponsibly vă prezintă un subiect considerat tabu în lumea jocurilor de noroc: cum merg lucrurile la Direcția Generală de Autorizare Jocuri de Noroc din cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Este vorba despre un departament-cheie, unde se fac și se desfac jocurile pentru acordarea licențelor. De aici, operatorii obțin „cartea verde” pentru a putea funcționa legal pe piață.

Cu ajutorul unui insider, dar și al altor mărturii din industrie, redacția a pus cap la cap informația și a reconstituit modul de lucru din cadrul Direcției, unde legea devine, uneori, facultativă.

Un exemplu concret: deși legea spune că documentele care sunt trecute pe ordinea de zi trebuie depuse cu 9 zile lucrătoare înainte de ziua ședinței Comitetului de Supraveghere, practica Direcției de Autorizare permite depunerea acestora și cu doar 24 de ore înainte. Ascest mod de lucru oferă o mână de ajutor unor operatori mai bine „înfipți”.

Încălcarea legii se face preferențial, în funcție, probabil, de cât de „pregătiți” vin cei interesați la autorizare. Astfel, în funcție de caz, funcționarii Direcției pot aplica regulile cu strictețe sau pot fi mai blânzi.

Sfetnicii și „regina”

Direcția de Autorizare este condusă de Mihăiță Ruiu (foto), dar jocurile le face o femeie. „Regina” acestei Direcții este indicată a fi Florentina Ciolompea, funcționar de bază și om de încredere al fostului președinte a instituției, Alin Teodor.

Sfetnicii de bază ai lui Ruiu sunt însă Irina Anghel, șefă la autorizări sloturi bingo și cazinouri, și un apropiat de-al său, Ilie Voinea, în timp ce Ciolompea, în calitate de fost strateg al lui Alin Teodor, tras pe margine între timp, este, în același timp, omul bun la toate din echipa lui Ruiu.

Apropiată a senatorului liberal Liviu Voiculescu, cel acuzat că a tras sfori pentru numirea lui Alin Teodor la șefia ONJN, Ciolompea s-ar fi lăudat în instituție că redacta plângerile formulate de fostul președinte împotriva directorului general Tudor Simota, cel care face opoziție actualei conduceri, dar i-a contestat din răsputeri și pe foștii șefi, pe care i-a acuzat că „șobolăneau”.

„Ciolompea făcea dosarele firmei lui Voiculescu și se lăuda prin instituție că a redactat plângerile penale împotriva mea prin intermediul fiicei sale, procuror”, susține directorul general despre Florentina Ciolompea, care face parte Comisia de Disciplină de la ONJN care îl judecă pe „rebelul” Tudor Simota. Redacția i-a solicitat un punct de vedere Florentinei Ciolompea. Funcționarul a dat cu ”seen” mesajului primit pe WhatsApp, dar n-a reacționat în niciun fel.

Pocora nu bagă mâna-n foc pentru subalterni

Direcția de Autorizare a avut misiunea să acopere prezența ONJN la Romexpo, la recentul târg al producătorilor de păcănele. Instituția a trimis la stand două angajate, Monica Pirujinschi și Diana Dorobanțu, cu misiunea de a explica operatorilor noile modificări legislative din domeniu.

Edificator este un e-mail pe care redacția l-am primit după publicarea fotografiei în care apar cele două.

Textul sună astfel: „Sunt două doamne în imagine. Una se ocupă de autorizarea sloturilor, iar cealaltă – de pariuri sportive. Despre care credeți că avem o fotografie cu un televizor Samsung primit cadou?”.

Contactat telefonic, Mihail Pocora, vicepreședintele cu atribuțiuni de președinte, a precizat că nu poate băga mâna în foc pentru corectitudinea niciunui subordonat (ONJN are peste 200 de angajați), dar a dat asigurări că în instituție există camere de supraveghere și nicio mișcare greșită nu rămâne neștiută. De parcă un angajat al ONJN ar fi atât de naiv încât să primească șpagă în incinta instituției!

Redacția a trimis un set de întrebări către directorul Mihăiță Ruiu, cel care conduce Direcția. Suntem în așteptarea răspunsurilor sale.

author avatar
National