AcasăNewsOUG pe legile Justitiei, adoptata. Toader a vorbit despre modificarile aduse de...

OUG pe legile Justitiei, adoptata. Toader a vorbit despre modificarile aduse de Ordonanta

Dupa ce Executivul a adoptat, in sedinta din dimineata acestei prime zile a saptamanii,  ordonanta de urgenta privind legile justitiei, ministrul Toader a iesit in fata presei cu precizari.

Incepand prin a spune ca Guvernul a adoptat aceasta OUG „pentru corelarea unora dintre prevederile celor trei legi, pentru preluarea unora dintre recomandarile Comisiei de la Venetia, pentru preluarea unora dintre solicitarile scrise, explicite ale Consiliului Superior al Magistraturii, pentru alte necesare corelari”.

Trecand in revista schimbarile aduse de aceasta OUG, Toader a mentionat ca va creste vechimea necesara in profesie in magistratura pentru cei care vor avea functiile de procuror general, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, precum si pentru functiile de conducere din cadrul DNA si DIICOT. Daca in prezent vechimea minima e de 8 ani, in viitor vechimea minima va fi de 15 ani. De asemenea, dupa adoptarea OUG in cauza, procurorii care vor dori sa ajunga sa lucreze la DNA si DIICOT trebuie sa aiba o vechime in profesie de 10 ani.

Totodata, interviurile de la Ministerul Justitiei pentru functii de procuror de rang inalt vor fi transmite in direct si arhivate – dupa modelul CSM. „Reprezentantii societatii civile participa cu drept de vot la lucrarile plenului CSM, cum scrie in Constitutie”, a subliniat Toader.

151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger