AcasăNewsOtrava preferata a teroristilor politici

Otrava preferata a teroristilor politici

Semintele de ricina se pot cumpara de oriunde, este o decorativa comuna

Saptamana aceasta, un responsabil american al Apararii a informat ca doua plicuri trimise Pentagonului contineau ricina. Unul din cei mai toxici agenti biologici din lume.

Semintele de ricina se pot cumpara de oriunde este o decorativa comuna

Secret Service, insarcinat cu protectia presedintelui SUA, a indicat la randul sau ca un plic suspect a fost trimis pe adresa Casei Albe. Ricina, din care se produce o otrava de 6000 de ori mai toxica decat cianura, este frecvent utilizata in tentativele de asasinat politic. In timpul mandatului sau, Barrack Obama a primit doua plicuri-capcana cu ricina. La fel ca primarul din New York, in 2013. La fel ca George W. Bush cand era presedinte. Unul din motivele pentru care aceasta otrava este populara tine de usurinta producerii ei. La origine se afla o planta comuna, ricina, deseori folosita ca planta ornamentala, sau in industria cosmetica (ulei pentru par). Semintele sale contin o puternica concentratie de ricina. Ricina este una dintre cele mai toxice substante, de doua ori mai toxica decat veninul de cobra, care rezulta in urma prelucrarii semintelor de ricin. Principalul efect al acesteia este inhibarea proteinelor din organism. Persoanele care o inhaleaza, o ingereaza sau o ating oberva simptome precum febra, tuse, transpiratie excesiva si exces de lichid la nivelul plamanilor. Doza toxica mortala la un om adult este 0,25 mg de ricina, care corespunde cu 2 – 4 seminte de ricin. Decesul poate surveni in cel mult 32 de ore.

Usor de produs si nu are antidot

Transformarea semintelor de ricina, care se pot cumpara de oriunde, in otrava mortala este facila si nu necesita competente in chimie. Nici un antidot eficace nu este cunoscut. O cautare rapida pe Internet este suficienta pentru a gasi retete care nu necesita decat ustensile si ingrediente pe care multi le au in bucatarie. Dincolo de relativa simplicitate a producerii, ricina a fost popularizata si de cultura-pop. In seriale ca Mentalist, Designated Survivor, House of Cards, sunt implicate atacuri cu ricina. In Breaking Bad, ricina este un resort important al intrigii iar mai multe persoane au fost arestate in SUA dupa ce au incercat sa-l imite pe Walther White, personajul care prepara ricina.

Umbrela bulgareasca

Dincolo de seriale, utilizarea ricinei are o intreaga istorie in lumea reala. Tehnica ”umbrelei bulgaresti”, care pare inspirata dintr-un film cu James Bond, a implicat ricina. KGB-ul a folosit-o, la Londra, impotriva disidentului bulgar Gheorghi Markov, in 1978. Markov a fost intepat ”accidental” cu varful unei umbrele care fusese insa modificat intr-o teava de arma, fiindu-i adaptat un dispozitiv de tragere cu amortizor. Markov a fost stapuns cu o alica minuscula ce continea ricina. Astazi, metoda preferata de otravire cu ricina este prepararea unei pulberi care este inclusa intr-un pachet si care se difuzeaza in aer in momentul in care este deschis.

author avatar
Tudor Borcea
1.860 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger