AcasăNewsOrganizatorul atentatelor din Paris se afla in Siria si pregateste altele

Organizatorul atentatelor din Paris se afla in Siria si pregateste altele

In timp ce Califatul isi prezinta ”vitejii”, Salim Benghalem apare ca adevaratul organizator al crimelor din Paris

Francezul Salim Benghalem si nu belgianul Abdelhamid Abaaoud a fost arhitectul atentatelor din 13 noiembrie din Paris, potrivit anchetatorilor Terrorism Research and Analysis Consortium (TRAC). Salim se afla in Siria si pregateste noi atacuri, scria, ieri, De Morgen.

In timp ce Califatul isi prezinta ”vitejii”, Salim Benghalem apare ca adevaratul organizator al crimelor din Paris

”O grupare sau o celula este descrisa ca fiind la originea fiecarui atentat insa, in realitate, in spatele acestora este o masiva intreprindere care utilizeaza aceeasi retea logistica pentru a-si aduce teroristii din Siria pana in Europa”, a explicat directorul TRAC, Veryan Khan, informeaza RTBF. Abdelhamid Abaaoud, care a fost ucis de fortele de ordine in 18 noiembrie, nu a fost initiatorul atentatelor din Paris, estimeaza specialistii TRAC. ”Se afla la fata locului ca si coordonator dar nu dispunea, potrivit informatiilor noastre, de capacitatea de a desfasura atentate la o scara asa mare si atat de profesionist realizate”, a spus Khan. Creierul atentatelor este estimat a fi Salim Benghalem, un francez condamnat in lipsa, la inceputul acestei luni, la 15 luni de inchisoare pentru participarea sa la inrolarea tinerilor combatanti cu destinatia Siria. Justitia franceza il cauta si pentru rolul sau in rapirea a patru jurnalisti francezi in Siria, intre iunie 2013 si aprilie 2014. El avea relatii si cu Medhi Nemmouche (suspectat ca este autorul atentatelor din 24 mai 2014 de la Muzeul evreiesc din Belgia) si cu autorii atacurilor de la redactia Charlie Hebdo.

ISIS prezinta ”leii care au ingenuncheat Franta”

Gruparea terorista a prezentat, duminica, un material video in care spune ca ii prezinta pe cei noua autori ai atentatelor din 13 noiembrie din Paris, soldate cu 130 de morti si in care ameninta toate tarile Coalitiei antiteroriste. Este vorba de patru belgieni, trei francezi si doi irakieni. Publicat de ramura media ISIS, Al-Hayat, materialul ii arata pe acesti jihadisti in timp ce comit atrocitati, in special decapitari si executii prin impuscare a unor persoane prezentate ca ostatici. Materialul ii descrie pe cei noua jihadisti drept ”leii care au ingenuncheat Franta”. Daca identitatea lor este confirmata, acest material este prima dovada ca acest comando a fost trimis in Paris din Siria, noteaza Le Monde. ”Trebuie sa stiti ca am primit ordin de la emirul credinciosilor sa va ucidem oriunde v-ati afla”, spune francezul Ismael Omar Mostefai, referindu-se la liderul ISIS, Abu Bakr Al-Baghdadi. In material apare si cel mai tanar combatant, franco-belgianul Bilal Hadfi (20 de ani) care decapiteaza un barbat, apoi pe Samy Amimour care tine surazand capul victimei in maini. Primul s-a aruncat in aer in atacul de la Stade de France iar cel de-al doilea a participat la atacul de la sala Bataclan. Alti doi combatanti care au participat la atacuri kamikaze la Stade de France sunt prezentati ca irakieni in acest material, la fel ca in materialul recent prezentat de Dabiq, organul de propaganda in limba engleza al ISIS.

Hollande: Nicio amenintare nu ne va speria

Presedintele francez a declarat, ieri, ca ”nicio amenintare nu va speria Franta”, dupa difuzarea materialului video al ISIS, in care gruparea terorista ii prezinta pe autorii atentatelor din 13 noiembrie si ameninta toate tarile coalitiei antiteroriste. ”Nimic nu ne va inspaimanta, nicio amenintare nu va face Franta sa se indoiasca cu privire la ce are de facut in lupta contra terorismului”, a declarat Hollande, aflat in vizita la New Delhi. ”Aceste imagini nu fac decat sa-i descalifice pe autorii acestor crime”, a adaugat el.

11 atentate similare, dejucate anul trecut

Mai multe atentate teroriste, comparabile cu cele  din 13 noiembrie din Paris au fost dejucate in cursul anului trecut, a declarat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, intr-o emisiune difuzata de France 5, informeaza RTBF. Cazeneuve a evocat ”11 atentate dejucate, intre care sase incepand din toamna anului trecut”, exemplificand un atac asupra unei sali de concert si un atac armat in strada. Unele au fost pregatite de autorii atacurilor din 13 noiembrie, a mai spus ministrul fara a oferi alte detalii.

Presedintele Afganistanului promite sa ingroape Daesh

Presedintele afgan, Asrah Ghani, a promis, ieri, sa ”ingroape” filiala ISIS din tara sa in timp ce armata americana se bucura acum de puteri extinse in Afganistan , in lupta contra jihadistilor. ISIS reuneste fosti talibani in Afganistan dar si fosti combatanti talibani pakistanezi. Insa jihadistii au de infruntat aici trei inamici: talibanii afgani, armata afgana si dronele armatei americane.

author avatar
Tudor Borcea
142 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger