AcasăNewsOrganizatia Mondiala a Muncii avertizeaza: vin valuri de someri si lupte de...

Organizatia Mondiala a Muncii avertizeaza: vin valuri de someri si lupte de strada

Valul de someri va alimenta miscarile violente de strada

De la inceputul crizei, din 2008, firmele europene au lasat pe drumuri 3,5 milioane de angajati, dar raul abia acum vine. Actuala criza va mai  „produce” peste 4,5 milioane de someri, fiind asteptate mari miscari sociale si chiar lupte de strada.

Valul de someri va alimenta miscarile violente de strada

Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Muncii (OMM) au avertizat ieri ca guvernele statelor UE trebuie sa ia masuri concrete pentru sustinerea pietei muncii, altfel criza economica va fi urmata de una de ordin social. In prezent, doar in zona euro se inregistreaza un somaj de peste 11%, numarul celor fara loc de munca ridicandu-se la peste 17 milioane. OMM atrage atentia intr-un raport ca la acestia se vor mai adauga alti 4,5 milioane de someri, daca guvernele continua cu actualele masuri de austeritate. Mai rau, uriasul val de someri va „alimenta tulburari sociale, erodand increderea cetatenilor in guvernele nationale, sistemul financiar si institutiile europene”, se arata in raport.

Solutii

OMM considera ca solutia ar fi reluarea investitiilor si reforma sistemului financiar. Astfel, daca investitiile ar creste cu 1%  din PIB-ul zonei euro, acest lucru ar duce la crearea a 1,4 milioane noi locuri de munca. In continuare, daca bancile – recapitalizate de UE – ar relua creditarea micilor firme la nivelul din 2007, iar acestea ar face noi angajari, s-ar putea recupera aproape 70% din numarul locurilor de munca desfiintate dupa 2008.

author avatar
Arpad Dobre
188 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger