AcasăNewsOrganizația Mondială a Comerțului anunță APOCALIPSA prețurilor!

Organizația Mondială a Comerțului anunță APOCALIPSA prețurilor!

672450320

„Pierderile economice din 2020 vor fi mai mari decât la criza din 2008”, anunță Organizația Mondială a Comerțului, care prezice o adevărată apocalipsă a prețurilor. Pentru întreprinzători, este sfârșitul! Vor avea de suferit atât fabricile, cât și furnizorii și clienții. Tot lanțul comercial stă pe un adevărat butoi de pulbere, iar fitilul poate fi aprins în orice moment de virusul Covid-19.

672450320

Într-un nou raport dat publicității de Organizația Mondială a Comerțului se prognozează o contracție între 13% și 32% pentru anul în curs. Specialiștii în economie atrag atenția că impactul pandemiei de coronavirus asupra comerţului va depăşi, cel mai probabil, scăderea pe care a cauzat-o criza financiară din urmă cu un deceniu.

Roberto Azevedo, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului, a descris cifrele puse pe hârtie de analiști ca fiind „foarte urâte”: „Nu există nicio șansă să scăpăm”, a spus el. Situația din prezent este cauzată de criza din sănătate, iar guvernele lumii trebuie să ia măsuri urgent pentru a proteja și economiile naționale, nu numai viețile oamenilor. „Scăderile inevitabile de pe piața producției și a comerţului vor avea consecinţe dureroase pentru întreprinderi, angajați și clienți. Pe lângă suferinţa umană cauzată de această boală, un întreg lanț ar putea intra în comă”, a avertizat șeful OMC.

O scădere de numai 13% a comerţului cu bunuri la nivel mondial reprezintă, în raportul dat publicității, scenariul relativ optimist la care putem spera. Într-un asemenea caz, înseamnă că urmează o scădere bruscă a comerțului și apoi, spre finalul anului 2020, o ușoară redresare. Însă, ca să se întâmple asta, e nevoie de progrese substanțiale în următoarele câteva luni – depășirea crizei din sănătate și redeschiderea treptată a industriilor, o dată cu relaxarea măsurilor restrictive impuse de autorități.

Totuși, acest scenariu nu poate fi garantat de nimeni, de aceea raportul OMC include și o situația mult mai pesimistă, o adevărată apocalipsă a prețurilor – se prăbușește piața, scade cererea, mărfurile își pierd din valoare, producătorii și distribuitorii ajung pe buza prăpastiei, sub sabia falimentului! Semnalul de alarmă tras are în vedere și anul 2021, care poate debuta cu rezultate financiare mult sub așteptări.

Pe de altă parte, raportul atrage atenția șefilor de stat și de guverne că semnale au existat încă din noiembrie 2019, când creșterea comerțului mondial a stagnat pentru prima dată în ultimii ani! Ba chiar, zic „cârcotașii”, în ultimul trimestru pe 2019 comerțul cu mărfuri a fost cu 1% mai mic decât în aceeași perioadă din 2018.

Tocmai de aceea se recomandă în primul rând ca piețele comerțului mondial să rămână deschise, dacă se dorește o redresare economică rapidă după criză.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.405 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger