AcasăNewsOre de religie in scoli, doar la cerere

Ore de religie in scoli, doar la cerere

Curtea Constitutionala a decis, ieri, ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie, prevazuta in Legea educatiei, este neconstitutionala, oficiali ai Curtii precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta doar de cei care vor sa studieze disciplina.

Predarea religiei in scoli a starnit de mai multe ori controverse si dispute in spatiul public

„Religia face parte din planul cadru. Pana acum, elevul major, parintele sau tutorele trebuiau sa faca o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. In urma deciziei de astazi (ieri – n.r.), s-a stabilit ca trebuie sa spui cand vrei sa participi la cursurile de Religie, nu sa spui cand nu vrei. Astfel, s-a decis ca aceste cereri vor fi completate doar de cei care vor sa faca religia”, au precizat oficiali din cadrul Curtii Consitutionale.

Articole din legea Educatiei, neconstitutionale

Prin decizia de ieri, judecatorii CC au stabilit ca prevederile articolului 9 alineatul (2) din Legea invatamantului numarul 84/1995 si cele ale articolului 18 alineatul (2) teza intai din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 sunt neconstitutionale. Primul articol de lege prevede: „La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina”. Acelasi aspect il are in vedere si articolul 18 alineatul (2) teza intai din Legea educatiei nationale: „La solicitarea scrisa a elevului major, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina”.

author avatar
Nicole Ionescu
828 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger