AcasăNewsOrdine de la FMI: "Lichidati Termoelectrica, vindeti Electrica!"

Ordine de la FMI: „Lichidati Termoelectrica, vindeti Electrica!”

Erik de Vrijer (foto) i-a ordonat lui Victor Ponta sa vanda sau sa desfiinteze complexele energetice

Angajamentele ordonate de FMI, cu termene de executare expirate inca de anul trecut, au o ultima scadenta la sfarsitul lunii mai 2013.

Erik de Vrijer (foto) i-a ordonat lui Victor Ponta sa vanda sau sa desfiinteze complexele energetice

Reprezentantii Delegatiei FMI la Bucuresti au avertizat Guvernul Ponta II ca trebuie sa inceapa sa faca harcea-parcea companiile de stat. Acestea vor fi listate pe bursa, privatizate dintr-o bucata, declarate insolvente sau, pur si simplu, lichidate si vandute pe parti, in cazul in care nu mai exista alte variante.

Listari pe bursa, sefi privati

Victor Ponta

Guvernul s-a angajat sa vanda pe bursa 15% din actiunile Romgaz (termenul initial era in martie 2013) si, dupa ce Hidroelectrica va iesi din insolventa (posibil septembrie-octombrie 2013), sa listeze 10% si din titlurile acestei companii. De asemenea, si Complexul energetic Oltenia va intra pe bursa cu 15% din actiuni, cel tarziu pana in octombrie 2013. Pe de alta parte, in maximum o luna, la Romgaz si Hidroelectrica vor fi numite managemente private. Tot sefi din mediul de afaceri urmeaza sa primeasca, pana la sfarsitul lunii februarie, si CFR Marfa si CFR Calatori, iar actualele conduceri ale  CFR Telecom, CFR Electrificare si Metrorex vor fi schimbate cu management privat pana in martie 2013.

Privatizare, lichidare, insolventa

Guvernul s-a angajat ca, dupa listarea pe bursa, sa vanda Complexul energetic Oltenia unui investitor strategic, dar pana atunci, autoritatile vor sa privatizeze Complexul energetic Hunedoara. In cazul in care demersul va esua, acest complex va intra in insolventa. Executivul a promis FMI ca va vinde pana in noiembrie 2013 toate participatiile detinute  la filialele Electrica si ca va lichida Termoelectrica si Compania Nationala a Huilei, ale caror active vor fi preluate de complexele energetice. In final, Executivul a decis fuziunea RADET cu Elcen si numirea unui sef privat la CFR Marfa. Daca nu respecta promisiunile, Guvernul nu mai poate cere niciun acord financiar cu FMI.

author avatar
Arpad Dobre
1.073 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger