AcasăNewsOrban se laudă că prelungește programul lui Dragnea

Orban se laudă că prelungește programul lui Dragnea

După ce a dat cu el de pământ, Orban zice acum că PNDL-ul e bun

Premierul interimar Ludovic Orban a promis primarilor de comune că va lansa Programul Național de Dezvoltare Locală 3, în condițiile în care în buget nu a prins nici banii necesari pentru proiectele începute pe PNDL2. Primarii spun că programul inițiat de Dragnea a ajutat localitățile cu investiții în apă, canalizare, drumuri și școli.

După ce a dat cu el de pământ, Orban zice acum că PNDL-ul e bun

”Va exista și o a treia etapă a Programului Național de Dezvoltare Locală”, a anunțat Ludovic Orban la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România, eveniment care se desfășoară zilele acestea în Capitală. ”Să nu uităm că discutăm cu un Guvern interimar, toată lumea se gândește la alegeri, promit toți. Să vedem însă cei care au început proiecte prin Ordonanța 7 de pe timpul lui Udrea, prin HG 577, prin PNDL 1, sunt sute de proiecte începute care nu au fost terminate nici acum. Momentan avem doar o promisiune a unui premier interimar, care a spus că banii pentru PNDL 2 nu sunt toți pentru anul acesta puși în buget. Programul acesta trebuie continuat pentru că este singurul care ne-a adus un plus la sate, prin apă, canalizare, asfalt, școli, tot ce înseamnă infrastructură pentru atragerea și aducerea înapoi a oamenilor plecați în alte părți și pentru a aduce investitori în mediul rural, pentru că altfel încet, încet, viața la țară se stinge, copiii migrează spre oraș și apoi tinerii pleacă peste hotare. PNDL a fost un program bun, chiar dacă mulți spun că nu a fost bun, în sensul că a îmbunătățit condițiile de viață a oamenilor de la țară. Este un program ușor accesibil, în sensul că se reduc documentele, se simplifică procedurile de licitație, de achiziție a lucrărilor. Finanțarea este din bugetul de stat al României, nu ca la fondurile europene, unde banii au fost și rămân puțini și, mai ales, la care nu au acces localitățile mici, sub 2.000 de locuitori, și aici este problema cea mai grea. Pentru că la programele europene cineva a pus o virgulă acolo și în ghidurile de finanțare scrie că nu se dau bani decât pentru localitățile cu peste 2.000 de locuitori și atunci tu, dacă ai 1.800, 1.600, nu ai aceleași drepturi ca și celălalt? Nu ai și tu dreptul la o școală, la un drum, la o apă, la o viață normală în sat? Și pentru asta s-a făcut acest PNDL, pentru a finanța și pentru a suplini acolo unde fondurile europene nu puteau să ajungă. În ultimii ani, în care nu s-a mai ținut cont de culoarea politică a primarilor, cum era prin anii 2008-2009-2011, s-au tot început lucrări, dar s-au oprit din cauza unor constructori care au dat faliment, unor localități care nu au reușit să atragă constructori, deși au scos de nenumărate ori la licitație lucrări, din cauza deficitului de forță de muncă”, ne-a declarat Ștefan Moscu, vicepreședinte al Asociației Comunelor din România.

Guvernul, dat în judecată

Reprezentanții Asociației Comunelor din România spun că, dacă Guvernul nu va asigura finanțarea pentru contractele în derulare, îl vor acționa în judecată. ”Proiectele începute pe PNDL, acestea trebuie finalizate, trebuie alocați bani de la buget pentru cheltuielile pe care le faci, pentru că odată început un contract, trebuie dus la capăt , că altfel intervin litigiile între UAT și constructor, între UAT și Guvern. Dacă ai semnat un contract de finanțare trebuie să-l duci până la capăt, altfel poți fi dat în judecată. Ruptura în bugetul de stat s-a produs din cauza scoaterii taxelor și accizelor, care însemnau venituri la buget. Cea mai gravă însă este problema bugetelor locale, având în vedere că în 2020 s-au dat mai puțini bani decât anul trecut. O mare greutate care apasă pe umerii primari este plata pentru asistenții persoanelor cu handicap și pentru însoțitori, care de doi ani de zile ne-a pus-o pe capul nostru. Iar la ora actuală nu ni s-au alocat de la buget decât bani până în iunie”, ne-a mai precizat vicepreședintele Asociației Comunelor din România, Ștefan Moscu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
910 afisari

9 COMENTARII

  1. Nea Sica,

    Da cu penalul pe post de ministru, cum ramane? Sau cu sefu din Galati, alt Liberal Penal, oameni grei cu dosare Penale, nu joaca !

    O lasam in coada de peste ?

    Ca liberalul e Penal, se stie !

    Da cu FARA PENALI IN FUNCTII PUBLICE ? Praf in ochi , nu-I asa ?

  2. Liberalii, n-au fost in stare sa-si faca propriul program, eu copi – peist, ca atat ii duce pe ei bibilica.

    La scoala lor de vara si de iaerna, invata de la seniori cum se linge in cur, ei adora sa linga PSD-isti in cur.

    Ce pretentii sa ai de la ei, saracii cu duhul, ca si ei au penalii lor pe care-i apara, ca de deh cineva acolo sus….ii iarta si pe ei, si se face ca nu vede, nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase.

    • Asa este , noi , astia de pe malul stang al Nistrului , tinuti in carantina in boschetii din parcul Tiraspol sa nu raspandim virusul ciumei rosii , ne lingem toata ziua in cur sa ne linistim hemoroizii . In functie de amicitie si profunzimea sentimentelor ce s-au legat intre noi , mancurtii , intoarcem camaradul favorit cu fata si ii facem matanii evlavioase cu fruntea la buric pentru suprema delectare cu o portie de propolis ce unge laringele !

  3. De unde ai scos-o p-asta cu liberalul e penal cand pesedistul e clientul nedespartit al articolelor si aliniatele din Codul Penal al lui Dongoroz ? Fa o statistica si vezi condamnatii penali din mocirla ciumei rosii , sunt campionii hotiei . Cu ce crezi ca ajuti gasca de infractori postand mizeriile astea mincinoase ? Electoratul nu mai este cel din 90 , incult si credul , pregatiti-va de ceea ce este mai rau , o sa va scuipe lumea pe strada , prapaditule !

    • Vai de capul tau, ori si memorie scurta, ori esti paznic la borcanul de miere al PD-L ului vopsit in PNL. Toate curvele ce stăteau sub birouri sunt vicepreședinți si Vice prim miniștri, Blaga si etc conduc partidul cu cel mai oligofren președinte din câți au existat vreodată, vorbești de penali? De Costache ce omoară oameni, nu mai vorbești? De miliardele furate de la anrp nu mai vorbești? Probabil ca ti ai băgat botul acolo de sari ca ars. O fi ăștia de la PSD Hoți, dar nici ăștia nu sunt departe, doar ca romanii au mintea scurta si merg dupa “fentele” securiștilor. Asa ca marș de aici zdreanță ce iti doresti ca pensionarii sa moara, România sa dispară, si sa fie vândută țara cu totul, doar ca sa ei tu o bucățică de miere. Bai potaie, țara asta nu este a ta, nu este a Lu mata, nu este a cretinului de la Cotroceni, ci a urmașilor, copiilor, copiilor noștri. Sa te doară in cur daca va mai exista România dupa tine, arată exact cretinitatea din voi

        • Domnul Costache e acuzat de omor din culpa, nu-i tot una.

          Mediul dintr-un bloc operator, si substantele folosite la dezinfectie, cumulate cu calitatea aerului, pot duce la incendii, i se poate intampla oricarui medic, in orice spital din lume, dar sa omori din culpa, e ….grav

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger