AcasăNewsOrban, mesaj înainte de începerea școlii: „Am încredere în dascălii din România....

Orban, mesaj înainte de începerea școlii: „Am încredere în dascălii din România. La școală, copilul va fi mai puțin expus riscului de îmbolnăvire”

Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat că începerea școlilor este o necesitate și îi roagă pe părinți ca, în ciuda temerilor, să aibă încredere.

„Începerea anului școlar este o necesitate… și așa 4 luni de zile cursurile au fost online, este necesară începerea școlilor și orice părinte care își iubește copilul știe că fiecare are nevoie de procesul educațional, că acesta este fundamental pentru dezvoltarea fiecărui copil. Decizia de redeschidere a școlilor era clară, din punctul meu de vedere. Sigur că există temeri, că există aspecte care nu au fost puse la punct în detaliu. Am lăsat la latitudinea consiliilor de administrație unele decizii (…). Îi rog pe părinți să aibă încredere și să le spună copiilor să respecte regulile pentru că este în beneficiul lor”, a spus șeful Executivului într-o vizită la Călărași.

Orban are încredere în sistemul educațional românesc

Cu mai puțin de 24 de ore înainte de începerea anului școlar, Orban mărturisește că are încredere în dascălii din România și le cere părinților să aibă încredere.

„Eu am încredere în dascălii din România, am încredere în sistemul de educație din România. Am fost într-o comunicare permanentă cu inspectoratele școlare, cu DSP-uri, directorii de școli, cu reprezentanții autorităților locale, astfel încât să luăm toate măsurile care să apere sănătatea copiilor. Și părinții trebuie să aibă încredere.”, a adăugat premierul.

Prim-ministrul recunoaște că lucrurile nu sunt puse la punct în detaliu, dar că orice aspect poate fi remediat.

Decizia de a începe anul școlar era clară, din punctul meu de vedere. Sigur că există temeri, diferite aspecte care nu sunt perfecte, încă nu au fost puse la punct în detaliu. Orice aspect poate fi remediat. Am lăsat la latitudinea consiliilor de administrație ale școlilor decizia privitoare la modul în care să înceapă școala. Îi rog pe părinți să aibă încredere și să le spună copiilor să respecte măsurile de protecție sanitară care sunt instituite în cadrul fiecărei școli. Trebuie să aibă încredere pentru că este în beneficiul copiilor”, a mai spus Ludovic Orban.

Cum va începe şcoala pe 14 septembrie

În funcţie de situaţia epidemiologică din fiecare localitate în parte, şcoala va începe pe baza celor trei scenarii prezentate anterior de preşedintele Klaus Iohannis: scenariul 1 – participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, scenariul 2 – elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a vin zilnic la şcoală, iar cei din celelalte clase vin prin rotaţie de 1-2 săptămâni, iar în scenariul 3 toţi copiii urmează cursurile în mediul online.

La apariţia a trei cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale unităţii de învăţământ pe o perioada de 14 zile de la data de debut a ultimului caz.

Elevii şi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască atât în timpul orelor de curs, cât şi în timpul recreaţiei, atunci când se află în interiorul unităţii de învăţământ. Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor.

author avatar
Andreea Vlad