În urmă cu doi ani, Ludovic Orban spunea despre el că ”pe ăsta îl dă afară din Primărie numai aia cu coasa”, supărat că primarul Mircea Ismail nu a vrut să plece sub nicio formă de la PSD. Edilul a decis însă ca anul acesta să nu mai candideze, după ce a ocupat această funcție în comuna Doicești, județul Dâmbovița, neîntrerupt, din 1982 până în prezent.

Mircea Ismail nu mai vrea să fie primar. I-au fost de ajuns cei 38 de ani în această funcție, o perioadă care îl propulsează, cu siguranță, pe primul loc în lume în clasamentul celor mai longevivi primari. A prins și perioada ceaușistă, când disciplina și responsabilitățile erau la cote extrem de înalte, dar a prins și vremurile confuze de după Revoluție și, mai apoi, democrația schilodită și oamenii care se schimonoseau încet, încet, într-o societate cu valori și repere pierdute, parcă, pentru totdeauna. Va împlini anul acesta 74 de ani și ne spune că stresul funcției l-a șubrezit peste măsură, dar dincolo de acest lucru se retrage pentru că i s-a făcut lehamite când vede ce se întâmplă în țară. Pentru comuna Doicești a făcut absolut tot ce se putea face, tocmai de aceea oamenii l-au tot ales, și nu înțelege de ce încă în România mai există școli cu WC-uri în curte, fără drumuri, apă, canalizare și gaze. Anul acesta, pentru prima oară, Asociația Comunelor din România a decis să-i acorde premiul pentru cel mai longeviv primar, după ce, în 2016, premiul fusese atribuit, nedrept, unui liberal dintr-o comună arădeană, care ocupa funcția din 1990.
Pe vremea lui Ceaușescu nu suflai în front
Primarul Mircea Ismail ne spune că înainte de 1989 funcția de primar era extrem de solicitantă, iar responsabilitățile erau uriașe. ”Prima oară am fost ales în 1982, prin vot secret, din trei candidați. Era disciplină pe vremea aia, te trăgeau la răspundere în fiecare lună, la trei luni avea instruiri, erau niște indicatori, trebuia să ai industrie mică, prestări servicii și răspundeai de orice. Te ridica în picioare și te întreba de ce nu te-ai încadrat în procentul de natalitate pe județ sau pe localitate. Sau te ridica în picioare și te întreba: <<Bă, Doiceștiule, cât lapte ai dat?>>, că aveai cote de lapte, brânză, păsări, porci, pe care trebuia să le colectezi de la populație.

Un prim secretar de la municipiu, la o sesiune plenară, că eram comună suburbană, le-a spus orășenilor prezenți:<<Știți de ce nu aveți voi carne de porc pe piață? Din cauza ăstora>>, că eram 5 comune suburbane. <<Ia ridică-te Ismaile, ia ridică-te Voicule, Barbule! Uite din cauza ăstora, că nu dau cota la contract>>. Era disciplină atunci, nu suflai în front. Doiceștiul nu a dus-o rău pe vremea lui Ceaușescu, pentru că avea foarte multă industrie, era comuna numărul 1 a țării din punct de vedere industrial, făceam două miliarde și jumătate de lei, mai mult decât Găeștiul, decât Fieniul, care erau și orașe. Aveam Energoconstruct, Energomontaj, Automatizări, aveam brutării, IAS, CAP, termocentrala, Soceram și multe altele. Trebuia să le urmărești indicatorii, se făceau analize, erau stricte toate acestea. Era foarte stresant pentru un primar”, ne-a declarat Mircea Ismail, primarul comunei Doicești.
Secretul longevității: să-ți faci treaba
Secretul longevității în funcția de primar este să îți vezi de treabă, să muncești și să încerci să rezolvi problemele oamenilor, ne spune primarul Mircea Ismail. ”După mine, țara este un șantier, numai cine n-a vrut n-a obținut bani pentru proiecte. M-am apucat în 1994 de gaz, am făcut 12 drumuri la Mediaș, am intrat și peste ei în Consiliul de Administrație și în 1998 am terminat de băgat gazul în Doicești, nu credea nimeni că o să reușesc. Au fost proiectele Sapard, cu stația de epurare, canalizare, apa, le-am băgat pe toate. Trebuie doar să vrei să faci și să te zbați pentru asta. Avem acum gaze, apă, canalizare, stație de epurare, internet, telefonie modernă, drumuri modernizate. Sunt la PSD și nu am cum să mă dau din dreptul culorii roșii. A încercat să mă racoleze odată cineva cu funcție, de la județ și după câteva luni, când am văzut ce face cu alți primari, câte investiții le dă, parcă mi-a părut rău pentru comună. <<Bă, te fac floare, toată comuna ți-o modernizez, îți dau bani>>, mi-a zis, dar nu m-am dus. Acum mă uit la tot ce se întâmplă și nu e bine deloc. Mi se pare că nu mai judecăm lucrurile la justa valoare, să ne fie bine acum, dar uite că nu ne e bine. Am prăpădit țara asta, mor când stau și mă gândesc la județul ăsta, câte întreprinderi noi avea și le-au dărâmat pe toate ca să facă mall-uri”, ne-a mai precizat primarul din Doicești, Dâmbovița, Mircea Ismail.